Elazığ il Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Vişne konsantresi için:
2 kg vişne
2 kg şeker
1 tatlı kaşığı limon tuzu
1 çay bardağı su
Vişne konsantresi hazırlanışı;
Vişneler saplarından ayıklanır ve yıkanır.
Bir tencereye vişneler konur.
Üzerine bir çay bardağı su eklenir ve kaynatılır.
Vişneler yumuşayınca tencere ocaktan alınır.
Başka bir kapta kevgir ile süzdürülür.
Kevgir üzerinde kalan vişneler de biraz sıkılır.
Süzdürülen vişne suyu başka bir tencereye alınır.
Şeker ilave edilerek kaynatılır.
Kaynama esnasında üzerindeki köpükler alınır.
Vişne suyunun üçte biri kalıncaya kadar kaynatılır.
Ocaktan alınmadan önce limon tuzu ilave edilir.
Ocaktan alınan vişne konsantresi soğutulur.
Kavanozlara doldurularak saklanır.
Not: Vişne şurubu, 1 bardak soğuk suya 1 -2 yemek kaşığı vişne konsantresi karıştırılarak hazırlanır.
|