500 g fenerbalığı filetosu
25 d (1 su bardağı) balık suyu ya da sebze suyu
4 çorba kaşığı arpacık soğanı (doğranmış)
2 diş sarımsak (ince kıyılmış)
1 1/2 tatlı kaşığı adaçayı (kıyılmış)
1/2 tatlı kaşığı tuz
bir tutam karabiber (taze çekilmiş)
250 g yabani pirinç
1 limonun suyu
175 g taze iç bakla
1 domates (kabukları soyulup, ince dilimlenmiş)
250 g sultani bezelye (ayıklanıp, her biri verevine 2'ye kesilmiş)
3 çorba kaşığı natürel zeytinyağı
Balık suyunu ya da sebze suyunu bir tencereye boşaltıp, 45 cl. (2 su bardağından biraz az) su ekleyin. Arpacık soğanlarının 2 çorba kaşığı, sarımsağın yarısı, adaçayının yarısı, tuzun yarısı ve karabiberin yarısını katıp, tencereyi orta ateşe oturtarak, karışımı kaynatın. Kaynayınca yabani pirinci ekleyip, ateşi kısın ve tencerenin kapağını biraz aralık bırakarak kapatıp, pirinçler bütün suyu çekinceye kadar (yaklaşık 40 - 50 dakika) pişirin.
Bu arada bir tavaya su, limon suyu, kalan arpacık soğanları, kalan sarımsaklar, kalan adaçayı, kalan tuz ve kalan karabiberi karıştırıp, tavayı orta ateşe oturtarak karışımı ısıtın.
Balık filetolarını soğuk su altında yıkayıp, her birini lokma büyüklüğünde parçalara kesin. Tavadaki su iyice ısınınca ateşi kısıp, balık parçalarını tavaya koyarak, yaklaşık 5 dakika haşlayın.
Tavayı ateşten alıp, balık parçalarını delikli kaşıkla bir tabağa çıkarın (haşlama suyunu atmayın). Balık parçaları oda sıcaklığına inince, tabağı buzdolabına kaldırın.
Pirinç bütün suyunu çekince, tencereyi ateşten alıp, haşlanmış pirinçleri bir salata kâsesine aktararak, buzdolabına kaldırın. Tavadaki haşlama suyunu yeniden orta ateşe oturtup, 5 dakika kadar kaynattıktan sonra,iç baklaları ve domatesleri koyarak, 3 dakika pişirin. Sultani bezelyeleri ekleyip, sürekli karıştırarak, pişme suyu 2 - 3 çorba kaşığı kalıncaya kadar (yaklaşık 1 dakika) pişirin.
Buzdolabındaki balıkların bulunduğu tabağı ve pirincin bulunduğu kâseyi çıkarın.
Tavayı ateşten alıp, sebzeleri delikli kaşıkla pirinçlerin bulunduğu kâseye aktarın. Tavada kalan pişme suyuna zeytinyağını, çırparak katıp, karışımı pirinç - sebze karışımının üstüne boşaltarak, iyice karıştırın. Balık parçalarını da ekleyip, bir kez daha karıştırdıktan sonra, yabani pirinçli fenerbalığı salatasını 8 tabağa bölüştürün. Oda sıcaklığında ya da buzdolabında soğuttuktan sonra, servis yapın.
|