Yiyiniz iciniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
lezzetler.com yemek tarifleri paylaşım sitesi

Yarımada Ciğeri (Çeşme İzmir)


Fotoğraflı Yemek Tarifleri

Ana Sayfa
Video Yemek Tarifleri
Yemek Galerileri
Ana Yemek Tarifleri
Tatlı Tuzlu İkram Tarifleri
Yöresel Yemek Tarifleri
Marmara Yemekleri
Ege Yemekleri
Afyonkarahisar Yemekleri
Aydın Yemekleri
Denizli Yemekleri
İzmir Yemekleri
Kütahya Yemekleri
Manisa Yemekleri
Muğla Yemekleri
Uşak Yemekleri
Akdeniz Yemekleri
İç Anadolu Yemekleri
Karadeniz Yemekleri
Doğu Anadolu Yemekleri
Güneydoğu Anadolu Yemekleri
Geleneksel Yemek Tarifleri
Etnik Yemek Tarifleri
Dünya Mutfaklarından Yemek Tarifleri
Diyet Yemek Tarifleri
Markalardan Yemek Tarifleri
Bebek Yemek Tarifleri
Vejetaryen Yemek Tarifleri
Osmanlı Yemek Tarifleri
Kamp Yemek Tarifleri
Sebze Yemek Tarifleri
Meyve Tarifleri
Kırmızı Et Yemek Tarifleri
Av ve Kümes Etleri Tarifleri
Balık ve Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri
Sakatat Yemek Tarifleri
Çerez Tarifleri
Tahıl Yemek Tarifleri
Diğer Malzemelerden Yemek Tarifleri
Pişirme Yöntemlerine Göre Yemek Tarifleri
Tatlarına Göre Yemek Tarifleri
Kolay Yemek Tarifleri
En Yeni Yemek Tarifleri
Malzemeye Göre Arama
Genel Konular
Mütevazı Lezzetler®

Üye Girişi
Üye Ol


Yarımada Ciğeri (Çeşme İzmir)

yanlışnumara
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 28.09.2016
Mesajlar: 103
Şehir: Manisa
Kısa URL: https://ml.md/lc120087
Gönderme Tarihi: 05.Ekm.2016
1,542 defa indirildi / yazdırıldı




Reşat Akbaykal

200 gr. dana ciğer (1 adet yarım ekmek için)
Zeytinyağı
1 adet yarım ekmek
4 dilim domates
Biraz doğranmış kuru soğan
Biraz doğranmış maydanoz

Dana ciğerinin zarı ayıklanır.(Kasaba ayıklatmak daha mantıklı).
Ciğer bütün halinde dipfrize atılır.
1-2 gün dipfrizde dinlendirilen ciğer dışarı çıkarılır.
Oda sıcaklığında 5- 10 dakika beklenerek ciğerin azcık yumuşaması sağlanır.
Ciğer hala sert iken, keskin bir bıçak ile ciğeri yaprak yaprak çok ince şekilde doğrarız. Ciğer parçaları ne kadar ince olursa o kadar iyidir.
Ciğerin donmuş vaziyette sert olması, ince doğranmasına yardımcı olur. Ayrıca ciğerin şoklanması, bazılarımızın sevmediği o ağır ciğer kokusunun da azalmasını sağlar.
Saçın üzerine 2 parmak zeytinyağı koyulur ve yağımız soğukken üzerine ciğer koyulur.
Ciğer saça koyulduktan sonra ateşin altı açılır.
Hızlı ateşte, hızlı bir biçimde ciğer pişirilir.
Ciğerimiz ince doğrandığı için çabuk pişer ve yağ emme riski kalmaz.
Her kırmızı ette olduğu gibi, ciğerin de fazla pişirilmemesi gerekmektedir. İçinin hafif pembe renkte kalması makbuldür.
Zaten çok pişirilen ciğer, sertleşerek kurur ve lezzetini kaybeder.
Diğer tarafta yarım ekmeğimizin içi tek parça halinde söküldükten sonra pişirdiğimiz ciğeri istediğimiz miktarda ekmeğe doldururuz. (150-200 gr)
Ekmeğin içindeki ciğerin üzerine bolca tuz attıktan sonra ince dilimlediğimiz domatesten 3-4 parça koyarız ve yine isteğimize göre doğranmış soğan ve maydanoz da ilave edebiliriz.
Malzemeleri koyduktan sonra çıkardığımız ekmek içini de saçtaki yağa banarız ve vakit kaybetmeden ekmeğe geri yerleştiririz.
Ekmek arası ciğerimiz hazırdır. Yanında turşu biberi ve ayranı da unutmamakta fayda var.

Not: Ciğerin ekmek arasında bu kadar yaygın olarak yenip,satıldığını başka bir yerde görmüş değilim. Bu nedenle hiçbir tabelada yazmasa da ben bu yemeğe “yarımada ciğeri” diyorum. Daha Alaçatı meşhur olmadan önce yani orijinal Alaçatı varken de bulunan ve Alaçatı meşhur olduktan sonra da bulunmaya devam eden nadir yemeklerden biridir ciğer ekmek. Aynı şekilde Çeşme’de de kendimi bildim bileli sokaklarda ciğer ekmek tüketilmektedir. Yani yarımadanın fast food’udur ciğer ekmek. Arnavut ciğerinin aksine bu ciğer, una batırılmadan saçta kızartılmaktadır ve yine Arnavut ciğerinin aksine tabakta değil de ekmek arasında sandviç gibi tüketilmektedir.
Alaçatı turistik açıdan ilerleyip meşhur olunca, doğal olarak Türkiye’nin her yerinden işletmeciler burada mekanlar açtılar. Alaçatılıların hiç bilmediği ya da yemediği yemekler Alaçatı yemeği adı altında sunulmaya başlandı ve gerçek yöresel yemekler unutulmaya başlandı. Bu nedenle ciğer ekmeğin hala dimdik ayakta olması da gayet sevindirici. Bir de uydurma Alaçatı yemekleri çıktı “Dağ kekiğinde marine edilmiş, soya sosunda haşlanmış, sakızlı Alaçatı böreği” Biraz fazla uydurma bir isim oldu; ama ben pek çok yeni restoranda bu tipte sahte Alaçatı yemekleri görüyorum.
Ciğerden bahsedip, bu işin ustalarından bahsetmemek olmaz. Ciğercilerin piri Çeşmeli Ciğerci Hoca’dır. Sonra rahmetli Gabroz İsmet ve sevgili Tatayi Mehmet. Bunların yanında rahmetli Recep Ağabey’in de ciğerini hala unutamıyorum ki oğlu halen ciğercidir. Alaçatı’da ise rahmetli Topal Mehmet (Sarı), sonraları Enişte ve Hasan Tığlı vardı. Ilıca’da ise mendirekte Ilıca’lı Enişte halen ciğercilik yapmaktadır. Ciğer Ustalarının hiçbirini birbirinden ayırmıyorum, hepsini sevgiyle anıyorum. Çeşme, Alaçatı veya Ilıca Mendirek’e yolunuz düşerse gördüğünüz ilk ciğercide, ciğer ekmek yemenizi tavsiye ediyorum.







Yarımada Ciğeri (Çeşme İzmir) Tarifleri Ege Yemekleri



(1 adet Yarımada Ciğeri (Çeşme İzmir) 10,654 defa bakıldı)


lezzetler.com
Site Hakkında
Kullanım Kuralları
Üyelik Kuralları
Gizlilik Bildirimi
Hediyeli Üyelik
Alan Adlarımız
Bölümler
Yemek Kitapları
Mütevazı Lezzetler® Yemek Kitabı
Mütevazı Lezzetler® İkramlar
Mütevazı Lezzetler® Kurabiyeler
Mütevazı Lezzetler® Çorbalar
Mütevazı Lezzetler® Pilavlar
Mütevazı Lezzetler® Videoları
Mütevazı Lezzetler® Fotoğrafları
Mütevazı Lezzetler®
Mütevazı Lezzetler® Sertifikaları
Mütevazı Lezzetler® Türkçe
Mütevazı Lezzetler® Azəricə
Mütevazi Lezzetler® English
Mütevazi Lezzetler® Español
Mütevazi Lezzetler® Deutsch
Mütevazi Lezzetler® Français
Mütevazi Lezzetler® Italiane
Скромные Вкусы® Русский
لذيذ المتواضع ®عربية
Video Sunucuları
video.lezzetler.com
video.ml.md
Youtube
Dailymotion
Facebook
İzlesene
Mynet
Sosyal Medya
lezzetler.com facebook uygulaması
lezzetler.com facebook sayfası
lezzetler.com twitter sayfası
Mütevazı Lezzetler® facebook sayfası
Mutevazı Lezzetler® twitter sayfası

izmir escort - alsancak escort