2 su bardağı bulgur (siyez veya başbaşı bulguru)
1 adet büyük boy soğan
1 çay kaşığı toz şeker
1 adet sivribiber
2 adet kapya biber
1 adet büyük boy kabak
1-2 adet kuşkonmaz (tercihe bağlı)
2 yemek kaşığı sıvıyağ
2 yemek kaşığı tereyağı
3,5 su bardağı et veya tavuk suyu
Tuz
Servis için:
4 su bardağı hazır ayran
1 yemek kaşığı Pakmaya ŞefKrema
Soğanı kıyıp 1 yemek kaşığı sıvıyağ ve 1 çay kaşığı şekerle birlikte yumuşayıp karamelize olana dek kadar kavurun. Karamelize ettiğiniz soğanı tencerenin içinden kaşıkla alıp bir kenarda bekletin.
Tencerenin içine kalan sıvıyağı ekleyin ve halka halka doğranmış biberlerle zar şeklinde doğranmış kabağı birkaç dakika kadar kavurun. Yıkayıp süzdüğünüz bulguru ilave edin. 5 dakika kavurduktan sonra sıcak et veya tavuk suyundan dökün. Birkaç taşım kaynatıp damak tadınıza göre tuzunu ayarlayın. Tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte, bulgur suyunu çekene dek pişirin.
Bulgur pilavı pişince ocaktan alın. Henüz sıcakken ayırmış olduğunuz karamelize soğanı ve küçük küçük parçalara böldüğünüz tereyağından serpin. Karıştırıp tencerenin kapağını kapatın ve 10 dakika, bu şekilde demlendirin.
Bulgurun yanına servis etmek için ayran ile Pakmaya ŞefKremayı blenderde köpük köpük olana dek çırpın. Buz parçaları ekleyip hemen servis yapın.
|