Mehmet Sarıoğlan - Gülhan Yalın
Sosyoloji toplumlardaki değişim ve gelişimlerin etkilerini inceleyen bir bilim dalıdır ve yeme içme olgusu da toplumsal etkileşimlerin gerçekleşmesi için ortamlar sağlamaktadır.
Yeme içme kavramı kültür içerisinde değerlendirilebilen karmaşık anlamlar içeren bir olgudur.
Gıda ile ilgili yapılan çalışmalarda beslenme sosyolojisi kavramının alt boyutu olarak yemek sosyolojisi kavramından bahsedilmektedir. Genellikle karıştırılan kavramlar olan beslenme ve yemek yeme aslında birbirinden farklı anlamlar içermektedir.
Toplumun devamlılığı hususunda rolü olarak kabul gören olgu yeme içme davranışıdır.
Gıda tüketimi kavramı fizyolojik ihtiyaç olarak kabul edilse de yemek yeme kavramı fizyolojik ihtiyaçtan çok daha fazlasını sağlamaktadır.
Yeme içme kavramı, siyasi, ekonomik, psikolojik gibi pek çok unsuru da bünyesinde barındırmaktadır. İnsanlar yemek yeme eylemini gerçekleştirirken, aslında kendilerini keşfetme özelliği de göstermektedirler. Aynı zamanda yemek yemenin insanların toplumdaki yerlerini belirleme noktasında da sembolik bir işleve sahip olduğu görülmektedir.
Yemek ve beslenme üzerine yapılan çalışmalar incelendiği zaman ülkemizde yeteri kadar araştırmaya rastlanılmamıştır.
Ülkemiz için tarihsel süreç ve toplumsal değerlerimiz açısından yemek kavramı oldukça önemlidir.
Özellikle son zamanlarda gastronomi kavramı, gastronomi turizmi oldukça popüler ve rekabet sağlayıcı unsur olarak karşımıza çıkmaktadır.
|