Doç. Dr. S. Dilek YALÇIN ÇELİK
Yufkanın hamuri için:
3 yumurta
Bi fincan süt
Bi çay kaşigi tuz
Aldığı kadar un
Bir kaba hepısını atma. İyice karıştırıp üvelema. Çıkan hamurdan üç tane yufka açma.
Sebze için:
Bi kilo pirinç
Bi kilo parça et
250 gr yag
İki baş sogan
İki çorba kaşigi boyama
İki çay kaşigi tuz
Bir yerde bi kilo parça eti bol suyla kaynatırma. Önce ince ince kıydıgımız soganları yagda kızartırız, üstüne suyu, pirinçi, tuzu, boyamayı atıp kısık ateşte kaynamaya bırakırız. Kaynadıktan sora üçe ayırırız.
Şimdi elimizde üç tane yufka, üç tane sebze pilafı. Tepsiye önceden açtıgımız bir yufkayı, üzerine bir kaptaki pilafı, sora tekrar yufkayı tekrar pilafı ve en son olarak ta tekrar pilafı dizeriz. Üzerine önceden kaynattıgımız parça etleri pilafın üzerine dizeriz. Ve furunda kızartırız. (Kaynak Kişi: Mediha Altıparmak)
Not: Pilav, bölgede özellikle soğan ve kimi diğer sebzeler ile birlikte fırında pişirilerek değişik bir tat almaktadır. Yukarıdaki yemek tarifine bakıldığı zaman pirincin, et gibi, sebze gibi yemeklerde kullanılan asıl malzeme yerini tuttuğu görülmektedir. Pirinç, bölge mutfağında hemen her yemekte yerini alır. Dolma ve sarmalarda, sebze yemeklerine yapılan ilavelerde (ıspanak yemeklerine yapılan ilaveler gibi), hamurişi yemeklerde ve tatlılarda (sütlaç gibi).
|