|
|
Yufkalı Yarka |
|
şirin
Aşçıbaşı
Kayıt: 06.03.2009
Mesajlar: 22 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc34354
Gönderme Tarihi: 06.Mar.2009
1,812 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 yarka (800 gram)
50 gram çiçekyağı (2,5 çorba kaşığı)
400 gram soğan (4 büyük)
200 gram domates (1 büyük) ya da 1/2 kahve fincanı tuzsuz domates salçası
2 bardak su
1/2 çorba kaşığı tuz ve biber
HAMURU:
300 gram hazır baklava yufkası
160 gram sadeyağı ya da margarin (8 çorba kaşığı)
1 Bir tencereye; tüyleri yolunmuş, içleri temizlenmiş, tütsülenmiş ve yıkanmış sonra göğüs, but ve sırt olmak üzere, parçalara kesilmiş, kaburga kemikleri çıkarılmış 1 adet büyükçe yarka, yani yılını doldurmamış tavuk ile iki buçuk silme çorba kaşığı da margarin koyarak, kuvvetlice ateşte arada bir karıştırarak tavuk parçalarını 8 - 10 dakika arasında az pişirmelidir.
2 Sonra, yağda az pişirmiş olduğumuz bu tavuğa piyaz soğanı denen yani yarım ay şeklinde ince kesilmiş 4 büyükçe soğan katarak, soğanlar hafifçe ölmüş bir hal alıncaya kadar 10 - 15 dakika kavururcasına pişirmeye devam etmeli ve soğanlar ölünce; bunlara, kabuğu çıkarılmış ve küçük doğranmış 1 büyük domates ya da yarım kahve fincanı tuzsuz domates salçası, yarım çorba kaşığı tuz, karabiber ile 2 - 3 defada olmak üzere 2 bardak da sıcak su katarak, tencerenin kapağını kapatmalı, tavuk pişip ve tenceredeki su da çekerek ancak yağ ile kalıncaya kadar, bunları ortadan daha az kuvvetteki ateşte bir buçuk - iki saat arasında pişirmeli ve ateşten alarak soğuduktan sonra bütün kemiklerini çıkarmalı ve tavuğu yarım parmaktan daha büyük olmamak üzere küçük parçalara böldükten sonra bu parçaları tekrar tenceredeki soğanlara katmalıdır.
3 Bundan sonra, bayat olmayan 12 adet hazır baklava yufkasını, büyüklük ve küçüklüklerine göre, ikişer ikişer ayırdıktan sonra, bu çifter yufkalardan sadece bir tekini alarak, bunun üstüne fırça ya da tavuk tüyü ile, bir kap içinde birbirlerine karıştırarak eritmiş olduğumuz sekiz silme çorba kaşığı sadeyağ ya da margarinden hafifçe yağ sürmeli ve yağ süzülmüş bu tek hamurun üstüne ikinci eşini oturtmalı ve üste oturtulmuş ikinci hamurun üstüne de uzunluğuna doğru ancak yarıya kadar yine fırça ile hafif yağ sürdükten sonra, hamurun yağ sürülmemiş tarafını yağ sürülmüş tarafa kapatarak bu çift hamurları dörde kat-merlenmiş olarak dört köşe bir şekle sokmalı, sonra da bu dört köşe hamurun tam orta kısmına; altı çift hamura yetebilecek miktarda hazırlamış olduğumuz soğanlı tavuk içinden az yayılmış olarak iç koyduktan sonra iç'in etrafındaki hamurları, için üstüne doğru bohça katlar gibi kapatarak her çift yufkadan birer tane olmak üzere, el büyüklüğünde bohçacıklar vücuda getirmeli ve bu bohçaları birer parmak ara ile fırın tepsisine yerleştirmelidir.
4 Sonra, tepsideki bohçaların üstlerine, yine fırça ile yağ sürdükten sonra, tepsiyi orta kuvvetteki fırına sürerek, üstleri iyice kızarıncaya kadar bunları 15-20 dakika pişirmeîi ve servis yapmalıdır.
|
|
Yufkalı Yarka Tarifleri Çulluk Tarifleri
|
|