Doç. Dr. S. Dilek YALÇIN ÇELİK
2 su bardagi ılık su
2 kave kaşigi maya
Tuz
Aldığı kadar un
Bu hamuri tutuktan sora celsın koyson ema her yarım saat bu hamuri karıştirısın. 2 saat büle. Sora bi tepsiyi unlayısın bu hamuri alıp tepsideçi unlen toplaysın. Bikaç dane ata boyda kolaç yapaysın, kavi olmasın bi bezın üstune dizeysın. 15 dakika kadar celsın koyson. Ayrı bir kabda 4-5 yumurta kıraysın, 3-4 kaşık ciza ataysın. 4 kaşık zeytin, magdunuz, kopra. Bunlari isla karıştırisin. Em sora bu hamuri alisın bi tepsiye parmak ucunlen açaysın. Açtıgın yere yumurtali cizayi ataysın. Üstüne çörek oti em isi furunda pişırsın koyson. (Kaynak Kişi: Selvinaz Top)
Not: Ramazana özel, içi evde hazırlanmak koşuluyla fırınlara sipariş edilerek yumurtali pitayka yaptırılır. Hemen her evde, ramazan boyunca yumurtali pitayka yaptırılır. Fırınlara verilen harç, iftara yakın bir zamanda evden getirilen özel tepsiler ile alınır. Tepsideki pidelerin üzerine, işlenmiş temiz havlular sarılarak yiyecekler evlere götürülür. Yumurtali pitayka, aslında yumurtalı peynirli pidedir. Ancak, ramazan dışında bu pideler, fırınlarda yapılmamaktadır. Dolayısıyla özel gün yemeği olması açısından ayrı bir değer ve önemi bulunmaktadır.
|