1 litre su
1 su bardağı pirinç
1 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı safran (ılık suda çözülmüş)
2 yemek kaşığı nişasta (yarım çay bardağı suyla karıştırılmış)
1 yemek kaşığı gül suyu
Üzeri için kuş üzümü, dolmalık fıstık ve nar taneleri
Pirinçleri yıkayıp 1 litre suyla tencereye alın. Pirinçler yumuşayana kadar orta ateşte haşlayın.
Haşlanan pirinçlerin üzerine safranlı suyu ve toz şekeri ekleyerek karıştırın. Tatlının altın sarısı rengini almasını sağlayın.
Nişastayı yarım çay bardağı suyla karıştırarak yavaş yavaş tencereye ekleyin. Sürekli karıştırarak kıvam almasını sağlayın.
Ocağı kapatmadan hemen önce gül suyunu ekleyin ve birkaç dakika daha karıştırarak tatlıyı ocaktan alın.
Zerdeyi kaselere paylaştırın ve üzerini kuş üzümü, dolmalık fıstık ve nar taneleriyle süsleyerek servis edin.
Kısa URL: https://ml.md/lc184254
Gönderme Tarihi: 07.Ağu.2025
18 defa indirildi / yazdırıldı
1 litre su
1 çay bardağı pirinç
1,5 çay bardağı toz şeker
1 yemek kaşığı nişasta (mısır ya da buğday)
1 çay kaşığı safran veya 1 tatlı kaşığı zerdeçal
1 yemek kaşığı gül suyu
1 yemek kaşığı kuş üzümü (isteğe bağlı)
1 yemek kaşığı dolmalık fıstık (isteğe bağlı)
Süslemek için nar tanesi, Antep fıstığı veya fındık kırığı
Pirinci yıkayıp süzün, ardından tencereye 1 litre suyla birlikte alın ve haşlamaya başlayın.
Pirinçler iyice yumuşayınca içine safranı (ya da zerdeçalı) ekleyin ve güzelce karıştırın.
Şekeri ilave edin. Birkaç dakika daha kaynamaya bırakın.
Nişastayı yarım çay bardağı soğuk suyla açıp yavaş yavaş karışıma dökün, topaklanmaması için karıştırarak ekleyin.
Gül suyu, kuş üzümü ve dolmalık fıstığı da ekleyip 2-3 dakika daha kaynatın.
Tatlınız hafif kıvam alınca ocaktan alın. Servis kaselerine paylaştırıp oda sıcaklığına gelince buzdolabına alın.
Soğuyan zerdeleri nar tanesi, file fıstık ya da fındıkla süsleyerek servis edebilirsiniz.