Kahramanmaraş Valiliği
Hacı Ali Özturan
15-20 tâne dolmalık biber
1 tatlı kasıgı sumak eksisi
Tuz
İçi için:
1 su bardagı pirinç
1 su bardagı zeytinyagı
1 yemek kasıgı karısık salça
1 sogan
1 bağ maydanoz
1 çay kasıgı karabiber
1 tatlı kasıgı pul biber
1 tatlı kasıgı nane
1 tatlı kasıgı reyhan
1 tatlı kasıgı kekik
2-3 diş sarımsak
1 tatlı kasıgı sumakekşisi
Tuz
Bir tencereye 1 su bardagı zeytinyağı konarak kızdırılır. Üzerine büyükçe bir sogan dogranarak kavrulur. 1 yemek kasıgı karısık salça konarak kavurma sürdürülür. Üzerine 1 su bardagı yıkanmış pirinç konur. Yarım su bardagı sıcak su konur ve suyu çekilinceye dek pisirilir. Üzerine yaprak biber, kara biber, reyhan, nâne, kekik konur.2-3 diş sarımsak tuzda ezilerek konur. 1 bağ maydanoz dogranır. İyice karıstırılarak sogumaya bırakılır. Ara ara karıstırılarak 2-3 saat dinlendirilir.
Dolmalık biberler yıkanır. Sap kısımları oyularak çıkarılır ve sonra dolma agzı kapatmak için ayrılır. (Kuru biber kullanılacaksa biberler haslanır ve çesme suyunda ara ara suyu degistirilerek 2-3 saat dinlendirilir.)
Biberlere gevsek olarak iç konur. Agızları kapatıldıktan sonra, tabanına iki kat yaprak serilmiş tencereye düzgünce dizilir. Dagılmamaları için üzerlerine bir sarma tası ya da porselen tabak konur. Üzerlerini kapatacak kadar su konur, tuz atılır ve tencerenin kapagı kapatılarak pisirilir. Pismeye yakın sumak eksi konur.
Yemegin yanında salata, ayran, yesillikler ve kış tursuları bulundurulur.
|