Dolma için:
8-10 adet dolmalık yeşil biber
1 su bardağı pirinç
2 adet orta boy kuru soğan
2 adet domates (birinin kabuğunu rendeleyin, biri kapak için kullanılacak)
Yarım su bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı salça (domates veya biber)
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı yenibahar
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 yemek kaşığı kuş üzümü (isteğe bağlı)
1 yemek kaşığı dolmalık fıstık (isteğe bağlı)
1,5 su bardağı sıcak su
Üzeri için:
1 çay bardağı zeytinyağı
1 su bardağı sıcak su
Yarım limonun suyu
Dolmalık biberlerin sap kısmını dikkatlice kesin, içlerini temizleyin. Kapağını koparmadan ayırın ve bir kenara alın.
İnce doğranmış soğanları zeytinyağında pembeleştirin. Ardından fıstıkları ekleyip hafif kavurun. Pirinci, salçayı ve rendelenmiş domatesi ilave edip birkaç dakika kavurun.
Tuz, karabiber, yenibahar, nane ve kuş üzümünü ekleyin. 1,5 su bardağı sıcak suyu dökün. Pirinçler suyu çekene kadar 5-6 dakika pişirin.
Biberlerin içini hazırladığınız harçla doldurun. Üzerinde 1 parmak boşluk kalmasına dikkat edin. Domates dilimleriyle kapak yapın.
Dolmaları tencereye sıkı sıkıya yerleştirin. Üzerine 1 su bardağı sıcak su, zeytinyağı ve limon suyunu gezdirin.
Dolmaların üzerine bir tabak kapatın. Kısık ateşte, suyunu çekene kadar yaklaşık 35-40 dakika pişirin.
Dinlendirin: Ocağı kapattıktan sonra dolmaları tencerede 10 dakika dinlendirin ki pirinçler iyice otursun.
|