Necip Usta
2,5 bardak pirinç (500 gram)
1 tatlı kaşığı yenibahar
1/2 litre zeytinyağı
1 fincan temizlenmiş kuş üzümü
1 fincan temizlenmiş beyaz fıstık (50 gram)
1,5 kilo ince kıyılmış soğan
1 çorba kaşığı tuz
1 çay kaşığı tozşeker
2,5 su bardağı kaynar su
Baharat için:
Birer bağ ince kıyılmış dereotu, nane ve maydanoz yaprakları
1) Pirinci ılık, tuzlu bolca suda 1 saat ıslayıp 4-5 defa suyunu değiştirerek yıkayınız. Sonra süzülmesi için bir süzgeç çıkarınız.
2) Zeytinyağını genişçe bir tencereye koyup hafifçe kızdırınız.
3) Fıstığı ilâve ederek fıstıklar hafif sararıncaya kadar yaklaşık 30 saniye karıştırınız.
4) Soğanı ilâve ediniz. Devamlı surette ağır ağır karıştırarak tencerenin kenarlarına bulaştırmadan ve yakmadan orta kuvvetli hararette soğanlar hafif sarı bir renk alıncaya kadar karıştırarak kavurunuz.
5) Hemen pirinci ilâve edip karıştırarak 4-5 dakika daha kavurup tuzunu, şekerini, yenibahar ve kuşüzümünü ekleyerek bir kere karıştırdıktan sonra, kaynar olarak suyunu ilâve ediniz.
6) Bir kere kaynatıp karıştırıp tencerenin Kapağını Kapatınız, Gayet ağır ateşte, fırın mevcutsa fırında 15 dakika pişiriniz.
7) Sonra bir tepsiye boşaltıp, dereotu, maydanoz ve nanesini ilâve edip bir kere karıştırınız.
Not: Dolma içinin soğanı fazla olursa elbette daha yumuşak olur. Şunu unutmamak gerekir ki, dolma içleri daha önceden hazırlanıp buzlukta saklanırsa, sert olur ve bu sertlik daha çok pirinçten ileri gelir.
|