Necip Usta
2,5 su bardağı pirinç (500 gram)
3,5 bardak zeytinyağı (600 gram)
2 kahve fincanı temizlenmiş beyaz fıstık (75 gram)
2 kilo ince kıyılmış soğan
1 çorba kaşığı tuz
1 çay kaşığı tozşeker
1 tatlı kaşığı yenibahar
2 kahve fincanı temizlenmiş kuş üzümü (75 gram)
2 su bardağı kaynar su
Baharatı için:
Birer bağ ince kıyılmış dereotu maydanoz ve nane
1) Pirinci ılık, tuzlu bolca suda 1 saat ıslayıp 4-5 defa suyunu değiştirerek yıkayınız. Sonra süzülmesi için bir süzgeç çıkarınız.
2) Zeytinyağını genişçe bir tencereye koyup hafifçe kızdırınız.
3) Fıstığı ilâve ederek fıstıklar hafif sararıncaya kadar yaklaşık 30 saniye karıştırınız.
4) Soğanı ilâve ediniz. Devamlı surette ağır ağır karıştırarak tencerenin kenarlarına bulaştırmadan ve yakmadan orta kuvvetli hararette soğanlar hafif sarı bir renk alıncaya kadar karıştırarak kavurunuz.
5) Hemen pirinci ilâve edip karıştırarak 4-5 dakika daha kavurup tuzunu, şekerini, yenibahar ve kuşüzümünü ekleyerek bir kere karıştırdıktan sonra, kaynar olarak suyunu ilâve ediniz.
6) Bir kere kaynatıp karıştırıp tencerenin Kapağını Kapatınız, Gayet ağır ateşte, fırın mevcutsa fırında 15 dakika pişiriniz.
7) Sonra bir tepsiye boşaltıp, dereotu, maydanoz ve nanesini ilâve edip bir kere karıştırınız.
|