Necip Usta
2,5 su bardağı pirinç (500 gram)
1,5 kilo ince kıyılmış soğan
1 kahve fincanı temizlenmiş beyaz fıstık (50 gram)
1 kahve fincanı temizlenmiş kuş üzümü (50 gram)
1/2 litre zeytinyağı
1 çorba kaşığıı tuz
1 çay kaşığı tozşeker
2 çay kaşığı yenibahar
Birer bağ kıyılmış dereotu ve maydanoz
1) Pirinci temiz olarak ılık tuzlu suda 1 saat önceden ıslayınız. Fıstık ve üzümü de bir kapta 1 saat ıslayınız. Pirinci 3-4 defa yıkayıp sü-zünüb. Fıstık ve üzümü de yıkayıp süzünüz.
2) Soğanı çiğ olarak bir tencereye koyup orta ateşe oturtunuz. Bir kevgirle devamlı karıştırarak bırakacağı suyu çektiriniz.
3) Sonra zeytinyağını ilâve ederek ve ağır ağır devamlı karıştırarak, so-, ğan hafif sarı bir renk afîncaya kadar kavurup ateşten alınız.
4) Pirincini, fıstığını, üzümünü, tuzunu ve baharatını koyunuz. Dolma içiniz dolma sarmaya hazırdır.
Not: Çiğden dolma içi demek, yağı soğana çiğ olarak koymak ve sonra beraber kavurmaktır.
|