Elazığ il Kültür ve Turizm Müdürlüğü
20 adet kofik
2 su bardağı pirinç
3 adet kuru soğan
1 su bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı toz şeker
Kuru nane
Tuz
Su
Kofikler kaynayan suda bir taşım kaynatılarak haşlanır ve süzgeçle alınır.
Bir tencerede küçük küçük doğranmış kuru soğanlar zeytinyağı ile kavrulur.
Sonra şeker ve salçalar katılarak tekrar kavrulur.
Üzerine yıkanmış pirinç ve tuz katılarak biraz daha kavrulur.
2 bardak su eklenerek pirinçler az miktar pişirilir.
Suyunu çekince kuru nane eklenerek karıştırılır ve demlenmeye bırakılır.
İç harç biraz bekletildikten sonra kofiklerin içerisine doldurulur.
Kofiklerin ağız kısmı sıkılıp kapatılarak tencereye dizilir.
Kofiklerin üzerine ağırlık olarak boş bir tabak yerleştirilir.
Tencereye kaynatılmış 2,5 bardak sıcak su eklenir.
Kısık ateşte pişmeye bırakılır.
Pişen kofik dolmaları sıcak veya soğuk olarak servis edilir.
Not: Kofik, Elazığ yöresinde kış hazırlığı için yapılır. Ağustos - Eylül aylarında taze patlıcan ve yörede yetişen biberlerin (yerli biber) İçleri oyulur, iplere takılarak güneşte kurutulur. Elde edilen bu patlıcan ve biber kuruları yörede Kofik olarak adlandın lir.
|