|
Zeytinyağlı Lahana Dolması |
|
bitmeyen şarkı
Editor
Kayıt: 07.01.2011
Mesajlar: 2219 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc62500
Gönderme Tarihi: 17.Nis.2011
2,712 defa indirildi / yazdırıldı
|
2,5 kg'lık 1 lahana (koçan kısmı çıkarılıp ortadan ikiye bölünmüş)
1 litre (5 su bardağı) su
3 çorba kaşığı tuz
1 yağlı kağıt (çatalla delinmiş)
Harcı:
200 gr (1 su bardağı) pirinç (ılık suda ıslatılıp sonra durulanmış)
6 iri soğan (ince doğranmış)
150 gr (1/4 su bardağı) zeytinyağı ya da rafine yağ
1 çorba kaşığı tuz
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
1 çorba kaşığı kuşüzümü
1 tatlı kaşığı toz şeker
1+1/2 su bardağı su
1 kahve kaşığı yenibahar (istenirse)
1 kahve kaşığı karabiber
2 çorba kaşığı domates salçası
1 domates (kabukları soyulup doğranmış)
Ortadan ikiye bölünmüş lahana parçalarının göbek kısımlarını çıkarınız. Büyükçe bir tencereye 5 su bardağı su ve 3 çorba kaşığı tuz koyunuz. Lahanayı da yerleştirip, harlı ateşte suyu bir taşım kaynatınız. Tencereyi ateşten indiriniz. Lahanaları delikli kepçe ile tencereden çıkarıp, bir kenarda soğumaya bırakınız.
Lahana yapraklarınm damarlı sert kısımlarını ayıklayıp, dolma sarılacak büyüklükte parçalara ayırınız. Damarlı kısımları dolmayı pişirecek olduğunuz tencerenin dibine döşeyip, üstüne delinmiş yağlı kağıdı yerleştiriniz.
Harcı hazırlamak için, orta boy bir tencerede rafine yağı, soğanı, dolmalık fıstığı ve 1 çorba kaşığı tuzu koyup, harlı ateşte 20-25 dakika soğanlar pembeleşene kadar kavurunuz. Durulanıp süzülmüş pirinçleri tencereye ekleyip 10 dakika daha kavurunuz.
Doğranmış domates salça, kuş üzümü, karabiber, yenibahar (istenirse) ve toz şekeri ekleyiniz. Delikli kepçeyle iyice karıştırdıktan sonra 1/2 su bardağı su katıp, ağır ateşte harcı 15-20 dakika daha pişiriniz. Tencereyi ateşten alıp, bir kenarda ılımaya bırakınız. Hazırladığınız harçtan 1 çorba kaşığı büyüklüğünde parçalar alarak, lahana yapraklarına sigara sarar gibi sarınız. Dolmaları, pişireceğiniz tenceredeki yağlı kağıdın üstüne diziniz. Dolmaların üstüne kalan 1 su bardağı suyu ekleyip üstüne bir tabak kapatınız. Tencerenin kapağını da kapatıp 45-50 dakika, dolmalar suyunu çekene kadar pişiriniz. Tencereyi ateşten alıp bir kenarda soğumaya bırakınız. Lahana dolmaları iyice soğuyunca bir servis tabağına çıkarıp servis ediniz.
|
Zeytinyağlı Lahana Sarması |
|
napolitan
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 31.10.2011
Mesajlar: 70 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc69864
Gönderme Tarihi: 13.Kas.2011
2,324 defa indirildi / yazdırıldı
|
Lahana 1 orta boy - 1.5 kg
Su 2 2/3 su bardağı - 530 gr
Tuz 3 tatlı kaşığı -18 gr
Soğan 6 büyük boy - 60O gr
Zeytinyağı 3/4 su bardağı - 150 gr
Çamfıstığı 2 yemek kaşığı - 20 gr
Pirinç 1 1/3 su bardağı - 240 gr
Şeker 2 tatlı kaşığı - 8 gr
Kuşüzümü 2 yemek kaşığı - 20 gr
Maydanoz 1 küçük demet - 40 gr
Dereotu 1 küçük demet - 30 gr
Nane 1 1/2 yemek kaşığı - 2 gr
Tarçın 3/4 tatlı kaşığı - 1.5 gr
Kara biber 3/4 tatlı kaşığı -1.5 gr
Yenibahar 1/2 tatlı kaşığı - 1 gr
Limon suyu 2 yemek kaşığı - 20 gr
Limon 1 orta boy - 100 gr
Lahanayı yıka. Tencereye suyu ve 1 tatlı kaşığı tuzu koy kaynayınca lahana yapraklarını ekle, bir kez alt üst ederek yumuşayıncaya değin, 3-4 dakika haşla. Kevgirle sudan çıkar. Haşlama suyunu ölç, 2 2/3 su bardağına tamamla ve beklet. Sağanı soy, yıka, ince ince doğra, yağ ve fıstıkla tencereye koy, kapağı kapat, kısık ateşte, ara sıra karıştırarak 20 dakika öldür, fıstıkların sararması için birkaç kez açık olarak karıştır. Pirinci yıka, süz, tencereye ekle, birkaç kez daha çevir. Kalan tuz, şeker ve haşlama suyunun 1 3/4 su bardağını sıcak olarak tencereye kat, karıştır, üzerine kuşüzümünü serp. Önce orta, sonra kısık ateşte suyunu çekene değin, 10-15 dakika pişir. Diğer yanda maydanoz ve dereotunu yıka, ayıkla, ince ince doğra, nane, baharat ve limon suyu ile birlikte pişmiş pilava ekle, 10 dakika dinlendir. Lahana yapraklarını büyüklüğüne göre iki-üç parçaya böl. Yaprakların birer kenarına hazırlanan içten koy, yan kenarlarını için üzrine katla ve sar. Yayvan bir tencerenin dibine, maydanoz ve dereotu saplarıyla lahana yapraklarından döşe, dolmaları diz en üste ısıya dayanıklı düz bir tabak kapat. Haşlama suyunu ısıt, dolmaların kenarlarından tencereye ekle, kısık ateşle yaklaşık 50 dakika pişir. Soğuyunca servis tabağına al, dilimlenmiş limonla süsle.
ML® Tahinli Lahana Sarması için tıklayın
|
Zeytinyağlı Lahana Sarması |
|
düğün ola
Aşçıbaşı
Kayıt: 01.12.2011
Mesajlar: 24 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc70338
Gönderme Tarihi: 02.Arl.2011
2,231 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 adet orta boy lahana
1 su bardağı zeytinyağı
3 adet soğan
2 su bardağı pirinç
50 gram dolmalık fıstık
50 gram kuşüzümü
1 çorba kaşığı tozşeker
1 demet maydanoz
Yeteri kadar su
Tuz, karabiber, nane
Zeytinyağını bir tencereye alıp ince kıyılmış soğanları pembeleştirin. Yıkayıp süzdüğünüz pirinci ilave edin. Dolmalık fıstık, kuşüzümü, nane, ince kıyılmış maydanoz, tozşeker, karabiber ve tuz ekleyin. Üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edin. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirip kenara alın. Bütün lahananın göbek kısmını çıkarıp, kalanını kaynayan suda 5 dakika haşlayıp süzün. Daha sonra yapraklarına ayırın. Büyük olanlarını ikiye kesin. Yaprakların içine hazırladığınız harçtan yarımşar çorba kaşığı koyup sarın. Harç bitene kadar işlemi sürdürüp, sarmaları tencereye dizin. Üzerine bir su bardağı su ekleyip, bir çorba kaşığı zeytinyağı gezdirin. Kısık ateşte lahanalar yumuşayana kadar pişirip ocaktan alın. Ilındıktan sonra servis yapın.
|
Zeytinyağlı Lahana Dolması |
|
tadıgüzel
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.02.2012
Mesajlar: 229 Şehir: İstanbul |
Kısa URL: https://ml.md/lc72458
Gönderme Tarihi: 09.Şub.2012
2,422 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 adet orta boy lahana
2 su bardağı pirinç
1 su bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı fıstık
2 yemek kaşığı kuş üzümü
1 yemek kaşığı nane
6-7 tane kuru soğan
Yarım demetten az maydonoz
Yarım demetten az dereotu
1 çay kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı yenibahar
Biraz tuz
3 su bardağı kaynar su
1 adet limon
Tencereye robotto çekilmiş soğan, fıstık, tuz ve yağı koyun. Hafif hararetli ısıda ağzı kapalı olarak 10 dakika pişirin. 3 su bardağı kaynar su, şeker, kuş üzümü ilave edip bir taşım kaynayınca ayıklanmış ve yıkanmış pirinci içine salın. 5 dakika orta hararetli ısıda kaynatıp ısısını azaltarak 20-25 dakika pişirin. Kıyılmış maydanoz, dereotu, nane, tarçın, yenibahar ilave edip karıştırın. Yaprakları haşlayıp istenilen büyüklükte kesin. Masa üzerine yayarak üzerine yeteri kadar iç koyup muntazam bir şekilde sarın. Tencereye dolmaları dizin. Üzerine suyunu döküp yarım limon sıkın. Hafif hararetli ısıda suyunu çekip yumuşayıncaya kadar pişirin. Tencerede soğutup servis tabağına dizerek limon dilimleri ve maydanozla süsleyin.
|
ZEYTİNYAĞLI LAHANA DOLMASI |
|
dobra
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 07.02.2012
Mesajlar: 138 Şehir: Gaziantep |
Kısa URL: https://ml.md/lc72994
Gönderme Tarihi: 24.Şub.2012
2,748 defa indirildi / yazdırıldı
|
1,5-2 kiloluk çok sıkı olmayan lahana
1/2 su bardağı sıvıyağ
Tuz
Su
İçi için:
250 gram pirinç
750 gram kuru soğan
1 adet büyük boy domates veya 1 tatlı kaşığı domates salçası
1/2 demet maydanoz
1/2 demet dereotu
1/2 demet taze nane ya da 1 tatlı kaşığı kuru nane
1 çorba kaşığı dolusu çam fıstığı
1 çorba kaşığı dolusu kuş üzümü
1 çay kaşığı toz şeker
200 gram sıvı yağ (1 su bardağı)
Yeterince tuz, karabiber, yenibahar ve tarçın
Pirinçleri ayıklayıp el dayanabilecek kadar tuzlu sıcak suda ıslatalım.
Büyükçe bir tencereye, sıvı yağı koyup içine çam fıstıklarını ilave edip pembeleşinceye kadar pişirelim. İnce kıydığımız kuru soğanları da ilave edip kavurmaya devam edelim.
Soğanlar ve çam fıstıkları pembeleşince, iyice yıkadığımız pirinçleri de tencereye ilave edip hep birlikte kavuralım.
Pirinçler kavrulunca, kabuğunu soyduğumuz ve kuşbaşı kestiğimiz domatesi de tencereye ilave edip domatesler eriyene kadar kavuralım.
Yeterince tuzunu, daha önceden ıslattığımız kuş üzümlerini, baharatlarını ve toz şekerini ilave edelim.
1 su bardağı kadar suyunu verip ağzı kapalı olarak suyunu çekmesini sağlayalım. Dolma içi suyunu çekince, ocaktan indirelim.
Ayıklayıp yıkadığımız ve ince ince kıydığımız maydanozları, dereotlarını, naneleri üzerine serpiştirip ağzı kapalı olarak soğutalım.
Lahananın sap kısımlarını oyarak, çıkartalım. Büyükçe bir tencerenin içinde yeterince tuz ve su ile haşlayalım.
Haşladığımız lahanayı süzüp, ılınmasını bekledikten sonra, yaprak yaprak açalım.
Kalın damarlı yerlerini kestikten sonra, el büyüklüğünde parçalara ayıralım.
Daha önceden hazırladığımız zeytinyağlı dolma içinden yeterli miktarda koyup, önce iki yanını katlayıp, rulo şeklinde saralım.
Tencerenin dibini varsa yırtık lahana parçaları ile kaplayıp, sardığımız dolmaları üzerine sıkı ve düzgün şekilde yerleştirelim.
Yeterince, sıvıyağı, tuzu ve üst seviyesine çıkacak kadar suyu ekleyelim.
Üzerini varsa lahana yaprakları ile kapayıp, önce tabak ile sonra tencerenin kapağı ile kapatıp, su kaynayana kadar hızlı, su kaynadıktan sonra, kısık ateşte pişirelim.
Piştikten sonra ocaktan indirip, tenceresinde soğuyuncaya kadar bekleterek, servis yapalım.
Not: Bazı yörelerde, lahana dolmasının içine nane ve dereotu koymadan yapılır.
|
Zeytinyağlı Lahana Sarması |
|
AyGölgesi
Super MOD
Kayıt: 31.03.2006
Mesajlar: 2719 Şehir: Giresun |
Kısa URL: https://ml.md/lc75858
Gönderme Tarihi: 18.May.2012
2,617 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 adet beyaz lahana (dolmalık)
Zeytinyağlı dolma içi
1 su bardağı su
1/2 limon suyu
1 su bardağı sızma zaytinytağı
Bir tencerede, sıcak ve tuzlu suda lahanaları haşlayın. Soğuk suya alıp parçalar halinde kesin. Dolma içini lahana yaprağına yaprak sarma gibi sarın. Tencerenin altına havuç, kuru soğan, maydanoz sapı, limon dilimleri ile altlık yaptıktan sonra üzerine dolmaları dizin. Sızma yağ, tuz, limon suyu ve su ekleyin. Kısık ateşte 30 dakika pişirip soğuyunca servis edin.
|
ZEYTİNYAĞLI LAHANA DOLMASI |
|
im
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 20.08.2012
Mesajlar: 1159 Şehir: Balgat |
Kısa URL: https://ml.md/lc84534
Gönderme Tarihi: 17.Arl.2012
2,495 defa indirildi / yazdırıldı
|
1,5 kiloluk 1 adet lahana
1/2 adet limon (lira gibi kesilmiş)
1/2 su bardağı su
1 çay kaşığı tozşeker
1/2 çay kaşığı tuz
1,5 kahve fincanı zeytinyağı
İçi:
1,5 bardak pirinç (250 gram)
1/2 tatlı kaşığı yenibahar
1/4 litre zeytinyağı
1/2 fincan temizlenmiş kuş üzümü
1/2 fincan temizlenmiş beyaz fıstık (50 gram)
750 gram ince kıyılmış soğan
1/2 çorba kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı tozşeker
1,5 su bardağı kaynar su
Baharat için:
Birer bağ ince kıyılmış dereotu, nane ve maydanoz yaprakları
1) Pirinci ılık, tuzlu bolca suda 1 saat ıslayıp 4-5 defa suyunu değiştirerek yıkayınız. Sonra süzülmesi için bir süzgeç çıkarınız.
2) Zeytinyağını genişçe bir tencereye koyup hafifçe kızdırınız.
3) Fıstığı ilâve ederek fıstıklar hafif sararıncaya kadar yaklaşık 30 saniye karıştırınız.
4) Soğanı ilâve ediniz. Devamlı surette ağır ağır karıştırarak tencerenin kenarlarına bulaştırmadan ve yakmadan orta kuvvetli hararette soğanlar hafif sarı bir renk alıncaya kadar karıştırarak kavurunuz.
5) Hemen pirinci ilâve edip karıştırarak 4-5 dakika daha kavurup tuzunu, şekerini, yenibahar ve kuşüzümünü ekleyerek bir kere karıştırdıktan sonra, kaynar olarak suyunu ilâve ediniz.
6) Bir kere kaynatıp karıştırıp tencerenin Kapağını Kapatınız, Gayet ağır ateşte, fırın mevcutsa fırında 15 dakika pişiriniz.
7) Sonra bir tepsiye boşaltıp, dereotu, maydanoz ve nanesini ilâve edip bir kere karıştırınız.
8) Küçük bir kuşhanenin altına sert lahana yapraklardan bir sıra diziniz. Hafif haşlanmış lahanaların kalın damarlı taraflarını keserek sol ovucunuzun içine bir yaprağı açınız. Lahananın baş tarafı parmaklarınızın üstüne gelmelidir.
9) Lahananın baş tarafına 1 tatlı kaşığı veya çorba kaşığı dolma içi koyup yaprağın sağ ve solunu için üzerine kapatınız. Baş tarafından başlayarak lahanayı yuvarlayarak dolmayı sarınız. Diğerlerini de aynen sarıp kuşhaneye sırayla üst üste diziniz.
10) Üstüne limon dilimlerini, su, tozşeker, tuz ve zeytinyağını ilâve ediniz. Üzerine kalın yapraklardan bir sıra daha kapatıp açılmamaları için bir tabak kapatınız.
11) Kapağını da kapatıp ağır ateşte suyunu tamamen çektirerek 1 saat kontrol ederek pişirip soğutarak servis yapınız.
|
Zeytinyağlı Lahana Dolması |
|
sarı fahriye
Aşçıbaşı
Kayıt: 08.11.2013
Mesajlar: 21 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc93600
Gönderme Tarihi: 08.Kas.2013
2,304 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 adet küçük lahana
1 su bardağı pirinç
1 soğan
4 dal taze soğan
Yarım demet maydanoz
2 domates
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Tuz, kırmızı pul biberi, tarçın, yenibahar
2 çorba kaşığı kuş üzümü
Lahana yapraklarını açıp yıkayın ve kaynayan sıcak suda 5 dakika kaynatın. Daha sonra üzerine soğuk su döküp süzün. Bir kabın içinde pirinç, kuş üzümü, maydanoz, taze soğan, rendelenmiş domates ve baharatları harmanlayın. Bu karışım domatesin suyuyla ıslanacaktır. Yaprakların içlerine paylaştırıp sarın. Tencereye dizin üzerine zeytinyağını döküp çok kısık ateşte pişmeye bırakın. Gerekirse çok az su ekleyip pişirmeye devam edin. Soğumaya bırakıp servis tabağına dizin.
|
Zeytinyağlı Lahana Sarması |
|
siyami
Super MOD
Kayıt: 26.09.2006
Mesajlar: 1925 Şehir: izmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc96390
Gönderme Tarihi: 05.Mar.2014
1,784 defa indirildi / yazdırıldı
|
Milli Eğitim Bakanlığı
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
Ankara 2006
250 g pirinç
1 su bardağı zeytinyağı
750 g kuru soğan
½ su bardağı su
1 çorba kaşığı çam fıstığı
1 çorba kaşığı kuş üzümü
½ demet maydanoz
Nane ve dereotu
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı şeker
Sarmak için:
1 orta boy lahana
Pişirmek İçin:
1 su bardağı su
1 limon suyu
Soğanlar çok ince doğranır ya da rendelenir.
Taze maydanoz, dereotu ve nane julienne usulü doğranır.
Lahana 6 su bardağı kaynamakta olan suya atılarak haşlanır.
Lahana yapraklarının damarları alınır.
Kuş üzümü önceden ayıklanarak yıkanır.
Harcını hazırlarken pirinç önceden ılık suda bekletilir.
Zeytinyağıyla önce fıstıklar sonra soğanlar pembeleştirilir.
Yıkanmış pirinç eklenerek kavrulur ve kaynar su eklenir.
Tuz, şeker ve kuş üzümü de eklenerek kapağı kapalı olarak pişmeye bırakılır.
Suyunu çektikten sonra ateşten alınır, maydanoz, dereotu, nane ve baharat eklenerek karıştırılır.
30 dakika kadar dinlenmeye bırakılır.
Lahana yapraklarının birkaç tanesi tencerinin dibine döşenir.
Kaşıkla yaprağın uç kısmına koyularak sarılır ve tencereye dizilir.
Üzeri tekrar yaprakla kapatılarak suyu eklenir. Üzerlerine ağırlık kapatarak pişirilmeleri gerekir.
Piştikten sonraki soğutma aşamasında üzerine bir miktar zeytinyağı gezdirilerek parlak olması sağlanır.
Soğutulurken kapağının kapalı olmasına dikkat edilmelidir.
|
Zeytinyağlı Lahana Sarması |
|
nurnur
Editor
Kayıt: 29.07.2005
Mesajlar: 300 Şehir: Bahçelievler ANKARA |
Kısa URL: https://ml.md/lc97550
Gönderme Tarihi: 21.Nis.2014
1,913 defa indirildi / yazdırıldı
|
Milli Eğitim Bakanlığı
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
Ankara 2006
1 kg dolmalık beyaz lahana
İçi için:
250 g pirinç
1 su bardağı zeytinyağı
750 g kuru soğan
1/2 su bardağı su
1 çorba kaşığı çam fıstığı
1 çorba kaşığı kuş üzümü
½ demet maydanoz
½ demet dereotu
½ demet taze nane
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı toz şeker
Pirinç yıkanarak, tuzlu ılık suda 1 saat bekletildikten sonra yıkanarak suyu süzdürülür.
Ayıklanıp yıkanmış üzüm ılık suda 1 saat bekletilir.
Soğanları ayıklanır yıkanır ve ince doğranır.
Maydanoz, dereotu ve eğer kullanılacaksa nane yaprakları ayıklanıp yıkandıktan sonra ince doğranır.
Tencerede zeytinyağıyla fıstıklar birlikte pembeleştirilir.
Soğanlar ilave edilerek soğanlarda pembeleşinceye kadar kavurmaya devam edilir.
Pirinçler eklenerek 3 dakika daha kavurulur.
Kuş üzümü, tuz, ve kaynar suyu da ilave ederek bir kez karıştırılır ve kapak örtülerek pişmeye bırakılır.
Ateşten almadan baharat, şeker maydanoz, nane ve dereotu eklenir, karıştırılır.
Ateşten alınır, kapak örtülerek dinlenmeye bırakılır.
Lahananın iç ve dış yaprakları kullanılmadan aradaki yaprakları ayırılır.
Yıkanarak kaynamakta olan suda birkaç saniye süre haşlanır.
Sıcak sudan soğuk suya alınarak hemen soğutulur.
Yaprakların ortalarına içten yeterli miktarda koyarak, dolmalar orta parmak kalınlığında sarılır.
Sarmalar tencereye dizilir.
Üzerlerine temiz bir tabak kapatıldıktan sonra dolmaların düzeyine kadar su koyulur.
Kapak kapatılarak suyunu çekinceye kadar (ortalama 30 dakika) pişirilir.
Pişen dolmalar ılınıncaya kadar tencerede bırakılır.
Ilıdıktan sonra servis kabına alınır.
Sarmalara bir miktar tarçın serpilerek, limon suyu gezdirildikten sonra servis yapılır.
Fotoğraf "gümüş kap" tarafından gönderildi. 30.11.2020
|
ZEYTİNYAĞLI LAHANA DOLMASI |
|
bana
Aşçıbaşı
Kayıt: 24.09.2014
Mesajlar: 23 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc103475
Gönderme Tarihi: 07.Arl.2014
2,353 defa indirildi / yazdırıldı
|
200 gram beyaz lahana yaprakları
2 adet soğan
1 demet taze nane
1 çay bardağı kuş üzümü
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
2 çay bardağı pirinç
5 adet kesme şeker
2 diş sarımsak
1 çay bardağı zeytinyağı
Tuz
Karabiber, tarçın, yenibahar
Üzeri için:
Limon suyu
Soğanı ince bir şekilde rendeleyin. Bir kabın içine alın. Üzerine ince kıyılmış yeşillikleri ekleyin. Yıkanmış pirinçleri, limon suyunu ve şekeri de yerleştirip karıştırın. Bu karışıma baharatları da ilave edip hazırlayın. Bu iç harcı,10 dakika kadar kaynatıp suyu sıkılmış lahana yapraklarının içlerine tıpkı parmak kalınlığında sarın. Tencereye dizin. Üzerine de çok az su ekleyip 25 dakika pişmeye bırakın. Servis tabağına alıp üzerine bol limon suyu sıkıp ikram edin.
|
Zeytinyağlı Lahana Sarması |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc118127
Gönderme Tarihi: 12.Tem.2016
1,414 defa indirildi / yazdırıldı
|
Pelin Yanık
1 kilo tuzlu lahana yaprağı
2 su bardağı pirinç
2 adet orta boy soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı nane
1 tatlı kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı karabiber
5-6 dal maydanoz
Tencereye yağın yarısını koyarak doğramış olduğunuz soğanları kavurun. Baharatları da ekleyerek yıkanmış olan pirinci de ilave edin. Küçük küçük doğradığınız maydanozu da ilave ederek yaprağın tuzuna göre tuzunu ayarlayın. Yaprak iyice yıkandıktan sonra bile tuzlu ise iç malzemesine daha az tuz ekleyin. Yaprakları düz bir yere sererek içerisine çok fazla olmayacak şekilde örneğin bir kalem kalınlığında iç malzemesini koyun ve yanlarını kapatarak sigara böreği gibi sarın. Sardığınız dolmaları tencereye düzenli bir şekilde dizin, üzerine kalan zeytinyağını gezdirin. Ekşi olmasını isterseniz 1 adet limonu dilimleyerek sarmaların üzerine koyun. Sarmaların üzerine gelecek kadar su ilave edin ve kaynadıktan sonra kısık ateşte sık sık suyunu kontrol ederek pişirin.
|
Zeytinyağlı Lahana Sarması |
|
fanfan
Aşçıbaşı
Kayıt: 27.09.2017
Mesajlar: 23 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc128595
Gönderme Tarihi: 28.Eyl.2017
1,083 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://yemek.name
1 adet küçük boy lahana
1 tatlı kaşığı tuz
1 litre su
İç harcı için:
2 adet soğan
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1,5 su bardağı pirinç
2 tatlı kaşığı çam fıstığı
2 tatlı kaşığı kuş üzümü
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tarçın
Tuz
İsteğe göre dereotu ve maydanoz
Lahana yapraklarını haşlayacağınız tencereye suyu koyun ve kaynatın, kaynarken içerisine tuzu ekleyin.
Lahanayı yapraklarına ayırın ve yumuşayana kadar yaklaşık 3 dakika haşlayın.
Haşlanan lahana yapraklarını süzün ve soğumasını bekleyin.
Pirinci 1-2 su yıkadıktan sonra süzün.
Soğanları soyun ve ince ince kıyın.
Soğanları alarak yağda kavurun.
Kavrulan soğanların üzerine çam fıstığını ekleyerek fıstıklar pembeleşinceye kadar kavurun.
İçine pirinci ekleyin ve kavurmaya devam edin.
Son olarak içine baharatları ve kuş üzümünü ekleyerek 2 su bardağı kaynar su ekleyin.
Kısık ateşte kapağı kapalı olarak pirinç suyunu çekinceye kadar pişirin.
Lahana yapraklarını büyüklüğüne göre 2 parçaya bölün, düzgün sarılabilmesi için ana damarı kesin.
Lahana yapraklarından tencerenin dibi için biraz ayırın.
Hazırladığınız yapraklara 1 tatlı kaşığı harç koyarak sarın.
Yaprak ya da harç bitene kadar aynı işlemi yapın.
Dolma tenceresinin dibine ayırdığınız lahana yapraklarını döşeyin.
Dolmaları sıkı sıkı tencereye dizin.
Dolmayı pişirmek için su kaynatın.
Suya biraz tuz, biraz şeker ve yarım limon suyu ekledikten sonra tencerenin yanından sarmaların üzerini 1-2 parmak geçecek kadar su ilave edin.
Önce orta ateşte, su kaynadıktan sonra kısık ateşte yaklaşık 40 dakika pişirin. Soğuk servis yapın.
|
Zeytinyağlı Lahana Sarması |
|
doğal gıda
Aşçıbaşı
Kayıt: 10.05.2019
Mesajlar: 26 Şehir: Amasya |
Kısa URL: https://ml.md/lc142647
Gönderme Tarihi: 11.May.2019
931 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 adet büyük lahana
20 gram kuş üzümü
450 gram pirinç
250 gram sıvı yağ
500 gram kestane
2 çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı tarçın
1 kaşık toz şeker
4 adet kuru soğan
40 gram dolmalık fıstık
Tuz
Lahananın kök kısmını bıçakla oyarak çıkarın. Yaprakları tek tek ayırıp yıkayın. Kaynamakta olan suya atın, 2 dakika tutup çıkarın ve süzülmeye bırakın.
Kestanelerin üzerini bıçakla çizin, 1 saat suda bekletin. Elektrikli ocakta veya fırında kebap yapın, kabuklarını soyun. Her kestaneyi üçe bölün.
Soğanları kıyın. Bir tencereye koyduğunuz yağda rengi pembeleşinceye kadar kavurun. Sonra pirinci ekleyin ve onu da 3-4 dakika kavurup içine üzümleri ve kestaneleri katın. Fıstıkları tavada yağsız olarak kavurduktan sonra, 1 bardak sıcak su ile birlikte pirinçli içe katıp pişirin, demlenmeye bırakın. Demlenen içe yenibahar, tarçın, tuz ve toz şekeri ekleyin.
Hafifçe haşlamış olduğunuz lahana yapraklarının ortasındaki kalın damarlı kısmı bıçakla kesip çıkarın. Büyüklüğüne göre yaprakları, bir tatlı tabağı boyutunda olacak şekilde ikiye veya dörde bölün. Her yaprağın ortasına, içinde 2-3 parça kestane olacak şekilde iç koyup sarın. 2 bardak sıcak su ile kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişirin. Soğuyuncaya kadar bekleyip, tabağa dizin.
|
Zeytinyağlı Lahana Sarması |
|
Bayramcı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 03.06.2019
Mesajlar: 33 Şehir: Mamak |
Kısa URL: https://ml.md/lc143278
Gönderme Tarihi: 06.Haz.2019
701 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 adet büyük boy lahana
6 adet soğan
3 çay bardağı pirinç
2 çay bardağı zeytinyağı
1 fincan dolmalık fıstık
1 çay bardağı kuş üzümü
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı şeker
1 çay kaşığı nane
1 demet dereotu
1 demet maydanoz
2 adet limon
1 çay kaşığı karabiber
Tuz
Pirinci ayıklayıp yıkayın ve tuzlu ılık suda yarım saat bekletin. Soğanları soyduktan sonra yarım ay şeklinde incecik kıyın. Kuş üzümünü ayıklayıp ılık suyla ıslatın. Pirinci süzgece alın.
Zeytinyağını bir tencereye koyarak dolmalık fıstık pembeleşene kadar kavurun ve ardından kıyılmış soğanı ilave edip orta hararetli ateşte karıştırarak pembeleşmesini sağlayın. Malzemeye pirinci de katıp beş dakika daha kavurun. Bu sürenin sonunda kuş üzümü de ilave ederek bir su bardağı sıcak su ekleyin. Malzemenize tuz ve şekeri de kattıktan sonra kapağını kapatarak suyunu çekene kadar pişirip demlenmeye alın.
İçin üzerine, kıyılmış maydanoz ve dereotunu serpin. Tarçın, yenibahar, karabiber, nane ve bir limonun suyunu ilave edip şöyle bir karıştırın.
Bir tencereye yarısına kadar su doldurup ve bir avuç tuz atarak ateşe koyup kaynatın. Bu arada lahananın koçanını bıçakla oyarak çıkarın. Kesik yeri alta gelecek şekilde kaynar suya koyup kapağını kapatarak iki-üç dakika haşlayıp altüst edin. Burada dikkat edeceğiniz husus yaprakların pişmesini önlemektir. Bunun için bir kevgir ve kepçe yardımıyla yumuşayan yaprakları açarak aralarına kaynar su dökmeli ve bir taraftan da yumuşayan yaprakları soğuk su dolu başka bir kaba aktarın. Bütün yaprakların aynı derecede haşlanmasını sağlamak için yumuşayan her yaprağı alarak soğuk suya koyun.
Yapraklar süzüldükten sonra damarlı kısımlarını dikkatlice alın ve 8-10 santimetre büyüklüğünde parçalara ayırın. Tencerenin dibini yırtık yapraklarla kaplayın. Yaprağı avuç içinize gelecek şekilde sol elinize alarak üzerine hazırladığınız içten bir veya yarım çorba kaşığı koyun ve uç kısımları içine gelecek şekilde sigara gibi sarın.
Dolmaları sararken hepsinin aynı kalınlıkta ve aynı boyda olmasına özen gösterin. Sarmaları tencereye düzgünce dizip kalan yapraklarla üzerini örterek tabakla kapatın. Dolmaların yarısını biraz geçecek kadar su ilave ederek kapağı kapatıp bir taşım kaynatın. Hafif ateşte suyunu tamamen çekene kadar 25-30 dakika pişirin.
Tencereyi soğuttuktan sonra lahana sarmalarını servis tabağına alarak limonla süsleyebilirsiniz.
|
Zeytinyağlı Lahana Sarması |
|
mustafa b.
Aşçıbaşı
Kayıt: 22.07.2019
Mesajlar: 29 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc144393
Gönderme Tarihi: 23.Tem.2019
718 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 orta boy lahana
1 su bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı şeker
2 su bardağı pirinç
Yarım demet maydanoz
2 adet orta boy kuru soğan
Karabiber
Kuş üzümü
Dolmalık fıstık
1 adet domates
2 su bardağı su
Tuz
Lahanaların yapraklarını koparıp yıkadıktan sonra geniş bir tencerede haşlayın. Yayvan ve geniş bir tavaya zeytinyağını dökün, soğanları küçük küçük doğrayıp pembeleşinceye kadar kavurun. Fıstıkları ve yıkanmış pirinçleri de biraz kavurduktan sonra blender'dan geçirdiğiniz domates, 1 su bardağı su, şeker, tuz ve karabiberi ilave ederek suyunu çekene kadar kavurun.
Ocağı kapatarak tencerenin kapağı kapalı bir şekilde 10 dakika kadar dinlendirin. Kuş üzümünü ve kıyılmış maydanozları ilave ederek iç harcını karıştırın. Bu arada haşladığınız lahanaların ortalarındaki sert kısımlarını keserek sarmaya hazır hale getirin. Lahanaları dilediğiniz büyüklükte keserek hazırladığınız içle sararak düdüklü tencereye dizip 1 su bardağı su koyarak pişirin.
|
Zeytinyağlı Lahana Sarması |
|
mavi geyik
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 31.07.2019
Mesajlar: 55 Şehir: Edirne |
Kısa URL: https://ml.md/lc144687
Gönderme Tarihi: 04.Ağu.2019
693 defa indirildi / yazdırıldı
|
Orta boy sarmalık beyaz lahana
1,5-2 su bardağı pirinç
1 çay bardağı zeytinyağı
2-3 orta boy domatesin rendesi
4 adet orta boy kuru soğan
5-6 dal dereotu
5-6 dal maydanoz
5-6 dal taze nane
2 adet kesme şeker
2 çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı kimyon
Pul biber
Tuz
Karabiber
Sosu için:
Yarım çay bardağı kadar zeytinyağı
Yarım limonun suyu
Tuz
Su
Büyük bir tencerede su kaynatın.
Yaprak yaprak ayıkladığınız lahanaları kaynayan suya atıp haşlayın ve süzülmeye bırakın.
Dolma harcı için yağı tencerede ısıtıp yemeklik doğradığınız soğanları içine ekleyin ve kavurun.
Domates rendesini de suyunu çekene kadar kavurduktan sonra pirinci, şekeri ve tuzu ilave edin.
İçine bir çay bardağı ılık su ekleyip pirinçler suyu çekene kadar kısık ateşte pişirin.
Ocaktan aldığınızda içine kıydığınız dereotu, maydanoz ve naneyi ekleyin.
Baharatları da ekleyip güzelce karıştırın ve ılınmaya bırakın.
Tencerenin dibini kalın ve yırtık lahana yapraklarıyla kaplayın.
Damarlarını ayıkladığınız lahanalara dolma içini sarın ve sarmaları tencerenin tabanına yerleştirin.
Tüm malzeme bitince üzerine tuz serpip zeytinyağı gezdirin.
Son olarak limon suyunu da ekleyip dolmaların üzerini biraz geçecek kadar ılık su ekleyin.
Kapağını kapatıp kaynayan tencerenin altını kısın ve iyice pişirmeye bırakın.
Dolmanızı sıcak da soğuk da servis edebilirsiniz.
|
Zeytinyağlı Lahana Sarması |
|
İ
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 01.09.2014
Mesajlar: 622 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc146397
Gönderme Tarihi: 26.Ekm.2019
1,867 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 orta boy beyaz lahana
İçi için:
1 su bardağı zeytinyağı
1 adet iri soğan
2 su bardağı pirinç
3 domates
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı nar ekşisi
Tuz
İçi için, bir kapta; zeytinyağı, çok ince kıyılmış soğanlar, üzerine yıkanmış ve suyu süzülmüş pirinç, çok ince doğranmış domates, domates ve biber salçaları, tuz ve nar elşisi eklenerek bütün malzeme karıştırılır, bir kenara ayrılır.
Lahana yumuşayıncaya kadar haşlanır, soğuk suya çıkarılır.
Lahana yaprakları uygun boyda kesilerek küçültülür, ortalarına bir miktar iç konur ve fazla sıkı olmadan sarılır.
Pişirme tenceresinin dibine lahanın kalın damarları dizilir, üzerine de sarılmış lahanalar dizilir.
Sarmalar bitince üzeri hafif tuzlanır, çok az zeytiyağı gezdirilir, üzerine dolma taşı konur.
Dolma taşının üzerini bir parmak geçene kadar su konarak ateşe oturtulur.
Yarım saat kısık ateşte piştikten sonra dolma taşı tencereden alınır.
Sarmalar tamamen pişene kadar ateşte tutulur.
Ilık ya da soğuk olarak servise sunulur.
|
Zeytinyağlı Lahana Sarması |
|
senal
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 02.12.2020
Mesajlar: 37 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc154598
Gönderme Tarihi: 05.Arl.2020
427 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://acunn.com
1 adet lahana (orta boy)
2 su bardağı pirinç ? yıkanmış
2 çay bardağı zeytinyağı
2 adet soğan ? yemeklik
4-5 diş sarımsak ? ezilmiş
2 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
Yarım su bardağı su
1 tatlı kaşığı kuru nane
2 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pul biber
Yarım bağ maydanoz (kıyılmış)
Tuz
Sosu için:
1 kaşık domates salçası
2 su bardağı su
3-4 kaşık sıvı yağ
Tuz
Lahananın dış yaprakları ayıklayın. Lahana yapraklarını kaynar suda 1-2 dakika haşlayın.
Sarmanın içi için tüm malzemeleri bir kaba alıp iyice harmanlayın. Lahanaların orta damarlarını ayıklayın. İç harç ile sarmaları doldurup sarın.
Tencerenin dibine lahanaların damarlı kısımlarını yerleştirin ve sardığınız sarmaları üzerine dizmeye başlayın.
Tencereye dizdiğiniz sarmaların üzerine sos için olan malzemeleri karıştırıp dökün. Sarmalar açılmasın diye üzerine tabak kapatın. Kısık ateşte yumuşayana kadar pişirin.
|
Zeytinyağlı Lahana Sarması |
|
peri masalı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 11.12.2020
Mesajlar: 31
|
Kısa URL: https://ml.md/lc154796
Gönderme Tarihi: 15.Arl.2020
350 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 orta boy lahana
İç harcı için
1 çay bardağı zeytinyağı
3 soğan
2 su bardağı pirinç
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
2 yemek kaşığı kuş üzümü
1 tatlı kaşığı toz şeker
Tuz
Karabiber
Yenibahar
2 su bardağı su
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 limon suyu
Lahananın kök kısmını kesip yapraklarını ayırın. Geniş bir tencerede su kaynatın ve lahanaları kaynayan suda birkaç dakika haşlayın.
Süzülmesi için bir süzgece alın. İç harcı için, zeytinyağını bir tencerede ısıtın. Yemeklik doğradığınız soğanları ekleyin ve pembeleşinceye kadar soteleyin.
Yıkayıp süzdüğünüz pirinç ve dolmalık fıstığı ilave edip birkaç dakika daha soteleyin. Kuş üzümü, toz şeker, tuz ve baharatları ekleyip karıştırın.
Üzerine 1 su bardağı su ilave edin ve suyunu çekene kadar pişirin. Ocaktan alıp 10-15 dakika dinlendirin.
Lahanaları düz bir zemine serip sert damar kısımlarını ayırın. Lahanaları istediğiniz büyüklükte kesip içlerine hazırladığınız harçtan bir miktar koyarak sarın.
Sardığınız dolmaları yayvan bir tencereye dizin. Kalan 1 bardak su, zeytinyağı ve limon suyunu bir kasede karıştırıp dolmaların üzerine gezdirin.
Kaynadıktan sonra kapağını kapatın ve kısık ateşte lahanalar yumuşayıncaya kadar pişirin. Servis tabağını limon dilimleri ile süsleyin.
Zeytinyağlı lahana sarmasını, bakla çorbası ve armut kompostosu ile birlikte servis edebilirsiniz.
Not: Tarifte kullanacağınız lahanaların taze olmasına özen gösterin. Çürük, sararmış veya yumuşamış lahanaları sarma yapımında kullanmayın. Lahanaları yumuşayana kadar haşlayın. Su bittiği halde çiğlik kaldıysa su ilave edebilirsiniz. Aksi takdirde yaprakta kırılmalar olacaktır. İç harcını hazırlarken sevdiğiniz baharatları ekleyebilirsiniz. İsteğe göre az miktarda nar ekşisi ilave edilebilir. Lahananın sarılmasını kolaylaştırmak için 2 gün önceden haşlayın ve hava almayan poşetlere koyun. Bir gece buzlukta dinlendirin ve sarmayı hazırlayacağınız zaman çözünmesini bekleyin. Böylece yapraklar daha ince bir hal alacaktır. Lahana sarmasını pişirirken üzerine limon dilimleri ekleyin. Böylece daha aromatik bir tat elde edebilirsiniz.
|
|