Asma yaprağı 200 gram
Su 3+1/2 su bardağı
Tuz 3 tatlı kaşığı
Domates 2 küçük boy
Yeşil biber 4 orta boy
Maydanoz 1 demet
Dereotu 1 demet
Soğan 7 büyük boy
Duru iri Pilavlık bulgur 2 su bardağı
Salça 1 yemek kaşığı
Pul biber 2 tatlı kaşığı
Karabiber 1 tatlı kaşığı
Reyhan 1 yemek kaşığı
Nane 1 yemek kaşığı
Zeytinyağı 1 su bardağı
Yapraklar yıkanır, sapları alınır. Tencereye 3 su bardağı su konur, kaynayınca, 1 tatlı kaşığı tuz, yaprakların yarısı atılır, alt üst edilerek 3-4 dakika kadar haşlanır. Sebzeler yıkanır ve ayıklanır.Soğan soyulur, yıkanır, ince ince doğranır. Domateslerin kabuğu soyulur ve küçük küçük küp şeklinde, biberler uzunlamasına dörde bölünüp çekirdekleri temizlenerek ince doğranır. Maydanoz ve dereotu ince kıyılır. Bulgur, soğan, Domates, yeşilbiber, salça, pulbiber, karabiber, maydanoz, dereotu, reyhan, nane, kalan 2 tatlı kaşığı tuz ve zeytinyağı iyice karıştırılır. Yaprağın ortasına gereği kadar iç konur, kenarları hafif kapatılarak sarılır. Diğer yapraklar da aynı şekilde hazırlanır. Tencerenin dibine yaprak serilir ve sarmalar düzgünce dizilir. Üzerine 2 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirilir. Yaprağın haşlama suyu 3,5 su bardağına tamamlanıp ısıtılarak dökülür. Üzerine düz bir tabak koyup tencerenin kapağı kapatılır. Kaynayınca ateş kısılır, sarmalar yumuşayıncaya kadar yaklaşık 40-50 dakika pişirilir. (K.K.Yalçıner)
NOT: Birçok yörede çoğunlukla pirinç ile yapılan bu sarmanın tarifi Karaman'dan alınmıştır. Salamura yaprak ile yapılırsa yaprakların önceden ıslatılarak tuzun giderilmesi gerekir. Tuz miktarı, yaprağın tuz oranına göre ayarlanmalıdır. Sarma içi pişirilerek de hazırlanabilir.
|