|
|
A VİTAMİNİ |
|
vira
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 28.08.2009
Mesajlar: 35 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc40949
Gönderme Tarihi: 20.Eyl.2009
2,574 defa indirildi / yazdırıldı
|
Bazı sebzelerde, balıkyağında, tereyağı, yumurta gibi maddelerde bulunan A vitamini eksikliği vücut için büyük önem taşımaktadır. Yeşil sebzelerin yapraklarındaki karoten de vücutta A vitaminine çevrildiğinden bunlar da vitamin kaynağı olarak yararlıdırlar.
A vitamini eksik olan vücutta büyüme yavaşlamakta, hattâ bazan durmaktadır. Bu takdirde, vücudun içini örten mukoza tabakası boynuzsu bir şekil almakta, buralarda ülserler oluşmaktadır. Bu kısımlarda bakteriler kolayca üreyebilmekte, deri kuru ve sert bir hal almakta, saçlar dökülmekte ve kepeklenmektedir. A vitamini eksikliği gözde bazı arızalara neden olmakta, özellikle gözün ön kısmında yıpranmaya, gözyaşının azalmasına yol açabilmektedir. Göz kapaklarının iç tarafındaki hücre örtüsü boynuzsu bir biçim almaktadır. Göz dibindeki görme hücreleri de görmeyi sağlayan kırmızı maddeleri yapamadıklarından gözün alaca karanlıkta görme yeteneği azalmaktadır. Ayrıca, sinir sisteminin çabuk yorulmasına, idrar yollarında taş meydana gelmesine A vitamini eksikliğinin sebebiyet verdiği de bir çok denemelerde görülmüştür.
Bünyenin A vitaminini alamadığı, buna ihtiyaç olduğu anlaşıldığı takdirde ağız yolu ile vitamin kapsülleri alınmalıdır. İçilmesi zor olmakla birlikte balıkyağı içmek bol A vitamini alınmasını sağlar. Bol havuç yenebilir. Ancak A vitamini fazla alındığı takdirde baş ve mide ağrıları yapmaktadır.
A vitamininin bol miktarda bulunduğu yiyecekler şunlardır :
Domates, havuç, şalgam, ıspanak, kayısı, balıkyağı, karaciğer, böbrek, Ayrıca, marul, kuru erik, şeftali, taze bezelye, taze biber ve tereyağın da da A vitamini bol miktarda bulunur. Süt, peynir, lahana, muz, kuşkonmaz ve yumurtanın sarısında da A vitamini bulunur,
|
A Vitamini |
|
otelman
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 02.04.2006
Mesajlar: 196 Şehir: Alanya |
Kısa URL: https://ml.md/lc6850
Gönderme Tarihi: 07.Ağu.2006
2,436 defa indirildi / yazdırıldı
|
Vucudun gelismesi.goz sagligi,solunum sistemi ve saglikli bir cilt icin gereklidir.
Karaciger, yagsiz et,sut,tereyağı,yumurta,yesil ve sari sebzelerde bulunur.
Yağda çözünür; karaciğerde depolanarak cilt, saç, kemik, diş ve diş etinin sağlıklı bir yapıda kalmasına yardımcı olur.
Organizması koruyucu özelliğe sahiptir. İnsan vücudunu mikroplara karşı korur. Karaciğerin iyi çalışmasını sağlar.
A Vitamini yumurta şarısı, dana ciğeri, havuç, ıspanak, süt, tereyağı, balık yağı, maydanoz, şeftali, erik ve muz da bulunur. Bütün yeşil sebzelerde A vitamininİN iptidai şekli olan karotin mevcuttur. A vitamini eksikliğinde insan vücudunda şu arazlar görülebilir. Alerji, enfeksiyonlar, ciltte kuruma, göz yanması, büyümede yavaşlama, nasır, gece körlüğü, deride sertleşme ve sivilceler.
Bir kişi günde yarım litre süt içerse günlük A vitamini ihtiyacını gidermiş olur. Günlü ihtiyaç 2-3 gr. dır. Fazla alındığı zaman karaciğer, akciğer ve böbreklerde depo edilerek ihtiyaç halinde kullanılır.
Vücutta depo edilebilir. Yüksek sıcaklıkta kolay harab olmazsa da uzun zaman hava teması neticesi bozulur.
Faydaları: Normal gelişmeye, sağlam diş yapısına ve hastalıklardan korunmaya yardım eder; göz, mide, bağırsak, nefes ve idrar yolları zarlarını korurlar. Işıkta görmemizi temin ederler.
Eksikliği durumunda: gelişme ve kemikleşmede aksaklık, iştahsızlık ve gece körlüğü meydana gelir.
Bulunduğu gıdalar: Karaciğer, balık, et, yumurta sarısı, süt, tereyağı, peynir, sarı ve yeşil sebzelerde bulunur.
|
A VİTAMİNİ |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc98899
Gönderme Tarihi: 10.Haz.2014
1,939 defa indirildi / yazdırıldı
|
Milli Eğitim Bakanlığı
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
Ankara 2006
Yağda çözünen büyümede, göz ve epitel dokunun sağlığında, hastalıklara direnç kazanmada etkili olan bir vitamindir. Bitkisel kaynaklarda karoten, hayvansal kaynaklarda retinol şeklinde bulunur.
Vücut Çalışmasındaki Görevleri:
1. Gözlerin karanlıkta ve değişik ışık durumlarında görmesine yardım eder.
2. Vücudunuzdaki hücre ve dokuların sağlıklı bir şekilde büyümelerini sağlar.
3. Ağız, mide, ince bağırsaklar, solunum ve üreme sistemi ile idrar yollarındaki epitel dokuların sağlıklı bir şekilde devamlılığını sağlar.
4. Karotinoid formları antioksidandır. Dolayısıyla çeşitli kanser türleri ile yaşlanmaya bağlı hastalıklara karşı koruyucu etki gösterir.
5. Bağışıklık sisteminin yeterliliği için gereklidir, enfeksiyonlara karşı vücudu korur.
6. Kemik ve dişlerin gelişimi ve sağlığı için gereklidir.
7. Deri sağlığı için gereklidir.
Kaynakları:
A vitamini hem bitkisel hem de hayvansal kaynaklarla alınır. Örneğin; balık, karaciğer, süt, tereyağı ve yumurta sarısı, sarı-turuncu yeşil sebzelerde ve meyvelerde (havuç, ıspanak, kayısı, domates, portakal vb.) bulunur.
Yetersizliğinde Görülen Bozukluklar:
Gece körlüğü görülür.
Göz kuruluğu ve göz akı yumuşaması,
Deride kuruluk, kalınlaşma, kabuklanma, renk koyulaşması, kıllarda dökülme ve pütürleşme gibi durumlar,
Büyümede duraklama, kemik ve dişlerde bozukluklar,
Solunum, sindirim, boşaltım ve üreme organlarında bozukluklar görülür.
Enfeksiyon hastalıklarına yakalanma riski artar.
Fazlalığında Görülen Sonuçlar:
A vitamininin fazlalığı yeterli ve dengeli beslenme durumunda görülmez. Ancak ilaç olarak uzun süreli gereksinimin çok üstünde alındığında toksin etkisi görülür.
Fazla alım durumunda görülen belirtiler: baş ağrısı, kuru ve pul pul dökülen deri, karaciğer hasarı, kemik ve eklem ağrıları, kusma ve iştah kaybı, anormal kemik büyümesi, sinir sisteminde hasar ve doğumsal bozukluklar olabilir.
Günlük Gereksinimi:
Yetişkin bir birey için günlük gereksinim 4500-5000 ΙU veya 750 mcg retinol eş değeridir. Örneğin:
-1 porsiyon (2 parça) karaciğer 7 günlük gereksinimi ,
-1 adet yumurta günlük gereksinimin % 32 sini,
-1 su bardağı süt ise % 13 ünü karşılar.
|
|
A Vitamini Tarifleri Besinlerin Değerleri
|
|