|
ABDİGÖR KÖFTESİ |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc31350
Gönderme Tarihi: 20.Arl.2008
5,566 defa indirildi / yazdırıldı
|
Ağrı İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Doğubeyazıt ilçesinde yaygın olan bu köfte, içli köfteye benzer. Yağsız, sinirsiz, kemiksiz sığır eti, çok az miktarda soğan, bir adet yumurta ve baharatlardan yapılır. Hazırlanması taze et, bir tokmak ile taş üzerinde merhem şeklini alıncaya kadar dövülür. Hamur haline gelen et, soğan ve su katılarak elle çırpılır. Çırpıldıktan sonra bir saat dinlendirilen köfteler pilav üzerine konularak servis yapılır.
Fotoğraf "Göksen" tarafından gönderildi. 29.03.2015
|
Abdigör Köftesi (Ağrı) |
|
Yörem
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 27.11.2006
Mesajlar: 245 Şehir: Mersin |
Kısa URL: https://ml.md/lc9740
Gönderme Tarihi: 14.Arl.2006
4,084 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kemiksiz kuzu, oğlak veya dana eti
Soğan
Baharat
Taze et dövülerek hamur haline getirilir, baharatla yoğrulur köfte yapılır. İnce doğranmış soğanlar suda tuzla birlikte kaynatılır, kaynayan suya köfteler atılır. Piştikten sonra bir saat kadar dinlendirilen köfteler, pilav üzerine konularak servis yapılır.
|
Abdigör Köftesi |
|
beslenme çantası
Aşçıbaşı
Kayıt: 19.09.2008
Mesajlar: 22 Şehir: Trabzon |
Kısa URL: https://ml.md/lc27390
Gönderme Tarihi: 19.Eyl.2008
3,920 defa indirildi / yazdırıldı
|
Yasemin Dikmetaş
MALZEMELER (6-7 kişilik)
1 kg. dana bonfile
2 adet yumurta
1 adet soğan
2 çorba kaşığı un
1,5 su bardağı su
2 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı kırmızı tozbiber
Tuz
HAZIRLANIŞI
Bonfile et tahta tokmakla 15 dakika sinir ve yağlan ayrılacak şekilde dövülür. Ete tuz eklenip 15 dakika daha dövülür. Bu işlemin ardından 1,5 su bardağı su ete karıştırılarak yedirilir. Macun kıvamına gelen ete ince kıyılmış kuru soğan, karabiber, kırmızı tozbiber, yumurta ve un,eklenerek yoğrulur.
Geniş bir tencereye, yarısını geçecek kadar su koyulur, tuz eklenir. Hazırlanan etli harçtan yumurta büyüklüğünde etler alınıp, su yardımıyla şekil verilir ve suya atılır. Tencerenin kapağı yarım kapatılıp, 20 - 25 dakika harlı ateşte pişirilir. Köfteler piştikten sonra, tencereden delikli kepçe ile alınır. Haşlanmış köfteler tereyağında kavrulur, Patates kızartması, pilav ve yoğurt eşliğinde servis yapılır.
|
ABDİGÖR KÖFTESİ |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc53414
Gönderme Tarihi: 08.Tem.2010
3,369 defa indirildi / yazdırıldı
|
MALZEMELER :
Kemiksiz kuzu, oğlak veya dana eti
Soğan
Haşlanmış pirinç
Baharat
1- Taze et ağır bir cisimle iyice dövülür
2- Hamur haline gelen et, baharat ve haşlanmış pirinçle yoğrulur, köfteler yapılır
3- İnce doğranmış soğanlar su içerisinde tuzla birlikte kaynatılır
4- Kaynar suya hazırlanmış köfteler atılır
5- Piştikten sonra bir saat dinlendirilen köfteler, pilav üzerine konularak servis yapılır.
|
ABDİGÖR KÖFTESİ (Ağrı) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc53417
Gönderme Tarihi: 08.Tem.2010
3,241 defa indirildi / yazdırıldı
|
Yağsız, sinirsiz, kemiksiz sığır eti, bir tokmak ile taş üzerinde merhem şeklini alıncaya kadar dövülür. Hamur haline gelen et, soğan ve su katılarak çırpılır. Hazırlanan bu harç bir müddet dinlendirilir. Elle köfte şekli verilerek kaynamış tuzlu suda pişirilir.
|
Abdigör Köftesi (Ağrı) |
|
akıl küpü
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 26.11.2014
Mesajlar: 30 Şehir: Bursa |
Kısa URL: https://ml.md/lc103237
Gönderme Tarihi: 26.Kas.2014
3,207 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 Kg dana bonfile et
2 adet Yumurta
1 adet Soğan
2 Çorba Kaşığı tepeleme un
2 Çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı kırmızı biber
2 Tablet etsuyu
500 Gr margarin
1 Kg Baldo pirinç
1 kavonoz garnitür
1 Bağ maydanoz
250 Gr Sivri biber
1 Kg Domates
Bonfile et yöreye ait özel taş üzerinde tahta tokmakla 25 dakika sinir ve yağları ayrılacak şekilde dövülür. Ete 2 tattlı kaşığı tuz atılır, 25 dakika daha dövülür, dövme işlemi bittikten sonra 1,5 su bardağı su ete karıştırılarak yedirilir. Macun kıvamına gelen ete ince kıyılmış kuru soğan .karabiber, toz biber, yumurta , un eklenir ve yoğrulur. Diğer taraftan geniş bir tencereye yarısı geçecek kadar su doldurulur ve içine 2 tatlı kaşığı tuz atılır, bulgurlaşmış ( kaynamaya yakın suya 1 tablet Et Su atılır) köftelik harçtan bilardo topu büyüklüğünde etler alınıp, su yardımı ile şekil verilir ve suyun için atılır. Tencerenin kapağı yarım kapatılıp, 20-25 dakika harlı ateşte pişirilir. Köfteler piştikten sonra oluşan et suyu süzülür. Tencereye 150 gr sanayağı konup yıkanmış pirinç, 1 tablet Et Suyu 1 bardak pirince 1,5 su bardak su ilave edilecek şekilde suyu ayarlanır. 2 tatlı kaşığı tuz ilave edilerek pilav pişirilir. Demlenen pilav havuz şeklinde servis tabaklarına konulup, köfteler 300 gr. yağda birer yemek kaşığı ilave edilerek kavrulur. Kızartılan köfteler servis tabağındaki ortası boşaltılan pilavın içine konur, üzerine daha önceden hazırlanan kabuğu soyulmuş ve ince ufak doğranmış 50 gr sana yağında sote edilmiş olan domates sosu köftenin üzerine ilave edilir. Hazırlanan tabak garnitürlerle süslenerek servise sunulur.
|
Abdigör Köftesi (Ağrı) |
|
asıksurat
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 10.12.2016
Mesajlar: 31 Şehir: Denizli |
Kısa URL: https://ml.md/lc122247
Gönderme Tarihi: 04.Oca.2017
1,734 defa indirildi / yazdırıldı
|
Ömür Akkor
Nam-ı diğer İshak Paşanın babası Abdi Paşanın köftesi. Nehir yatağından kara bir taş çıkarılır. Taşın üzerinden yıllarca su aktığı için taş sertleşir ve düzleşir. Bu köftenin en önemli malzemesi taşıdır. Taşı aldıktan sonra taze kesilmiş dana budunun ortası alınır, et bunun üzerine konulur. Karaağaçtan yapılma bir tokmakla dövülmeye başlanır. Karaağaç olmasının sebebi ise ağacın dövme işlemi sırasında dağılmamasıdır. 1 kilo et için 1 saat dövme işlemi yapılır. Et helme helme olunca içine kıyılmış beyaz soğan konulur ve yumruk büyüklüğünde köfteler yapılır. Sonra hazır olan köfteler bol suya atılıp kaynayarak pişirilir. 15 dakika sonra içine pirinç atılır ve pilav yapılır. Pilav da pişince üzerine tereyağı yakılır.
|
Abdigor Köftesi (Ağrı) |
|
uzun hatice
Aşçıbaşı
Kayıt: 12.01.2018
Mesajlar: 23 Şehir: Eskişehir |
Kısa URL: https://ml.md/lc131137
Gönderme Tarihi: 13.Oca.2018
1,488 defa indirildi / yazdırıldı
|
Serhat Kalkınma Ajansı
Yağsız, sinirsiz, kemiksiz sığır eti
Çok az miktarda soğan
1 adet yumurta
Baharatlar
Taze et, bir tokmak ile taş üzerinde merhem şeklini alıncaya kadar dövülür. Hamur haline gelen et, soğan ve su katılarak elle çırpılır. Çırpıldıktan sonra bir saat dinlendirilen köfteler pilav üzerine konularak servis yapılır.
Not: Doğubeyazıt ilçemizde yaygın olan bu köfte, içli köfteye benzer.
|
Abdigör Köftesi (Ağrı) |
|
alagöz
Aşçıbaşı
Kayıt: 31.01.2019
Mesajlar: 28 Şehir: Nevşehir |
Kısa URL: https://ml.md/lc140282
Gönderme Tarihi: 04.Şub.2019
1,295 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.sabah.com.tr
800 gram kemiksiz kuzu veya dana eti (yağsız ve sinirsiz)
Yeteri kadar su
Tuz
Karabiber
Pilav İçin:
2 su bardağı pirinç
3 su bardağı su
Tuz
Üzeri için:
1 adet büyük boy soğan
1,5 çorba kaşığı tereyağı
Köfte için eti kasabınızda dövdürüp hamur haline getirin, içine tuz ve karabiber ekleyip yoğurun. Harçtan 8 parça koparın ve avucunuzun içinde yuvarlayarak top haline getirin. Köfteleri 4 su bardağı suda haşlayın ve suyun içinden süzgeçle çıkarın. Pilav için köfteleri haşladığınız sudan 3 su bardağını bir tencereye alın ve kaynatın. Tuz ekleyin ve bol suyla yıkanmış pirinci katın. Önce harlı, sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Üzeri için yarımay şeklinde doğranmış soğanı tereyağında karamelize olana kadar kavurun. Servis tabağına aldığınız pilavın üzerine köfteleri yerleştirin ve karamelize soğanla birlikte servis yapın.
|
Abdigör Köftesi |
|
ay ışığı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.06.2016
Mesajlar: 1752 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc145654
Gönderme Tarihi: 15.Eyl.2019
1,082 defa indirildi / yazdırıldı
|
Köfte için:
800 gram yağsız sinirsiz dana eti
Yeteri kadar su
Tuz
Karabiber
Pilav için:
2 su bardağı pirinç
3 su bardağı su
Tuz
İlk olarak 800 gram dana etine tuzu ve karabiberi ekleyin.
Eti 2 saat boyunca hamur haline gelinceye kadar satırla dövün. (Evde uğraşmak istemezseniz kasaba da dövdürebilirsiniz.)
Kıvama gelmiş harcı 8 parçaya ayırın ve yuvarlak yapın.
Köfteleri 4 su bardağı suda haşlayın ve süzgeçle çıkarıp kenara koyun.
Pilav için köfteleri haşladığınız sudan 3 su bardağını bir tencereye alın ve kaynatın.
Tuz ekleyin ve bol suyla yıkanmış pirinci katın.
Önce harlı, sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
Piştikten sonra pilav altta köfteler üste olacak şekilde servis edebilirsiniz.
|
Abdigör Köftesi (Ağrı) |
|
makinist
Aşçıbaşı
Kayıt: 10.01.2021
Mesajlar: 26 Şehir: Sivas |
Kısa URL: https://ml.md/lc155409
Gönderme Tarihi: 12.Oca.2021
778 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kilogram dana bonfile
2 adet yumurta
1 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı karabiber
2 çay kaşığı kırmızı toz biber
2 yemek kaşığı tuz
500 gram tereyağı
2 su bardağı pirinç
Tuz
2 litre et suyu
1 kilogram domates
Maydanoz
Bonfileleri özel taşının üzerinde tahta tokmakla 25 dakika dövün. Sinirlerini ve yağlarını ayırın.
1 yemek kaşığı tuz ekleyip 25 dakika daha dövün.
Diğer yanda soğanı ince ince doğrayın.
Döverek macun kıvamına getirdiğiniz ete soğan, karabiber, toz biber, un ve yumurtayı ekleyip yoğurun.
Bir tencereye et suyunun yarısını koyup kaynatın. İçine biraz tuz ekleyin.
Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın ve kaynayan et suyuna atın.
Kapağını kapatıp 20-25 dakika pişirdiğiniz köfteleri sudan kevgirle alın.
Bir başka tencereye 150 gram kadar tereyağı koyun.
Yıkayıp süzdüğünüz pirinci yağda kavurun.
Üzerine et suyunu ve tuzunu ilave edin ve pişmeye bırakın.
Pilav pişerken tereyağının 250 gram kadarını bir tavada eritip haşladığınız köfteleri bu yağda kavurun.
Sos için domatesleri küp küp doğrayıp kalan tereyağında soteleyin.
Pilavı servis tabaklarına alıp ortasını çukur yapın ve kızarttığınız köfteleri bu çukurlara yerleştirin.
Üzerine domates sosu ekleyip, kıyılmış maydanoz serperek servis edin.
Not: Anadolu'nun en eski diyet yemeği olarak bilinen ve adını Doğubayazıt Sancak Beyi Çolak Abdi Paşa'dan alan Abdigör köftesinin özelliği yağsız etin tahta tokmakla dövülmesi.
|
Abdigör Köftesi (Ağrı) |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc160194
Gönderme Tarihi: 22.Eyl.2021
354 defa indirildi / yazdırıldı
|
500 gram yağsız dana kıyma
1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı karabiber
1 yemek kaşığı tuz
Sosu için;
2 adet rendelenmiş domates
2 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
1 tatlı kaşığı elma sirkesi
Öncelikle soğanı küp küp doğrayın.
Dana etine tuzu, kekik ve karabiberi ekleyin.
Eti 2 saat boyunca hamur haline gelinceye kadar satırla dövün. (Evde uğraşmak istemezseniz kasaba da dövdürebilirsiniz.)
Kıvama gelmiş harca soğanı da ekleyerek biraz daha yoğurun.
8 parçaya ayırın ve yuvarlak yapın.
Köfteleri 4 su bardağı suda haşlayın ve süzgeçle çıkarıp kenara koyun.
Suyu süzülen köfteleri tereyağında kızartın.
Sosu için; tereyağı eritin ve domatesi ekleyip kısık ateşte 5 dakika kadar pişirin.
Son olarak kırmızı toz biber ve elma sirkesini ekleyip karıştırın.
Köftelerin üzerine sosu gezdirip sıcakken sarımsaklı yoğurdun yanında servis edebilirsiniz.
|
|