|
Acır Annaziği |
|
nuri şenbülbül
Aşçıbaşı
Kayıt: 01.12.2017
Mesajlar: 24 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc130161
Gönderme Tarihi: 02.Arl.2017
1,564 defa indirildi / yazdırıldı
|
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi
1 kg yağsız kıyma et
2 kg acır
1 adet orta boy soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 su bardağı yağ
1 kâse sarımsaklı yoğurt
Tuz
Karabiber
'Acır'lar yıkanarak üst kapakları açılır, acı olmasın diye tadına bakılır. İçi, kabak dolmasından daha kalın olacak şekilde oyulur. Tencerenin içine yağ konularak altı yakılır. Kızgınlaşan yağın içerisine acurlar atılarak soluncaya kadar kızartılır. Diğer taraftan kıyma et önce suyla pişirildikten sonra yağ ilave edilerek kavrulmaya başlanır. Daha sonra çok ince kıyılmış soğan, tuz ve karabiber ilave edilerek ateşten alınır. Oyulmuş kızartılmış 'acır'ların içi hazırlanmış kıyma ile doldurulur ve kıymaların dışarı taşmasını önlemek için dolma gibi birinin önü diğerinin arkasına gelecek şekilde tencereye dizilir. Bir kaşık salça iki bardak suda kaynatılır acurların üzerine dökülür. 'Acır'ların hareket etmemesi ve içlerinin boşalmaması için üzerine ters olarak bir tabak kapatılarak ateşe konulur. Kaynara geçince altı kısılarak kısık ateşte pişirilir. Suyu tamamen çekilerek kendi yağında bırakılır ve servis tabağına alınır. Bazı evlerdeki farklı bir pişirilme şekli ise kıymasına soğan yerine az miktar pirinç konularak salçasız pişirilmesidir. Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülüp beyaz pirinç pilavıyla yenilir.
Not: Acır( Acur) Urfa'da Arapça ayn harfiyle söylenir. Bostandan yeni toplanmış küçük patlıcan ve kabakla da yapılır. Bu yemeğe Birecik'te nazik, Arap etkisi bulunan bölgelerde kabakla yapılmışının benzerine şıhılmahşi denilmektedir.
|
Acır Anneziği (Şanlıurfa) |
|
son tahlil
Aşçıbaşı
Kayıt: 19.07.2017
Mesajlar: 26 Şehir: Denizli |
Kısa URL: https://ml.md/lc126905
Gönderme Tarihi: 20.Tem.2017
1,287 defa indirildi / yazdırıldı
|
Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Yağsız Kıyma Et - 200 gr.
Acır - 150 gr.
Taze Soğan - 100 gr.
Yağ 10 gr.
Sarımsaklı Yoğurt - 100 gr.
Tuz - 3 gr.
Karabiber - 2 gr.
Acı olmamasına dikkat edilen acırlar yıkanarak üst kapakları açılır, içleri kalın bir şekilde oyulur. Bir tencereye yağ konulup, kızdırılır. Acırlar kızan yağın içerisine atılıp solana kadar kızartılır. Kıyma ayrı bir tencerede önce suyla pişirilir, sonra suları süzülüpyağ ilave edilerek kavrulur, ince kıyılmış soğan, tuz, karabiber ilave edilerek bir süre daha kavrulduktan sonra ateşten alınır. Acırlar hazırlanmış kıymayla doldurulur ve kıymaların taşmasını önleyecek şekilde tencereye dizilir. Üzerine bir tabak kapatılarak ateşe konulur. Yemeğin suyu kaynayınca altı kısılıp pişirmeye devam edilir. Suyu tamamen çekilere dek pişirildikten sonra kendi yağında servis ta bağına alınır. Sarımsaklı yoğurt ve beyaz pilavla servis edilir.
|
|