|
Alaca Çorba (Gaziantep) |
|
OlurMuOlur
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.07.2020
Mesajlar: 2211 Şehir: Sincan |
Kısa URL: https://ml.md/lc165102
Gönderme Tarihi: 27.May.2022
249 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 su bardağı dövme (aşurelik buğday)
Yarım su bardağı nohut
Yarım su bardağı yeşil mercimek
1 çorba kaşığı acı biber salçası
2 adet orta büyüklükte soğan
1 çorba kaşığı kırmızı toz biber
4 adet kurutulmuş kırmızı dolmalık biber
Birkaç dal kurutulmuş ya da taze tarhun
4 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Dövme mercimek ve nohutu önceden ıslayın. Derin bir tencerede bol suda haşlayın. Nohutlarınız yumuşayınca yeşil mercimeği ve salçanızı ekleyin ve iyice pişirin. Soğanları halka halka doğrayın, biberleri elinizde parçalara ayırın ve bakliyatlara ekleyin. Kırmızı biber, tuz ve bir tutam karabiberi ekleyin. Tencerenizi ocaktan alın. Bir tavada zeytinyağı ve tarhunu ısıtın ve çorbanızın üzerine gezdirin.
|
Alaca Çorba (Gaziantep) |
|
insancıl
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 15.07.2019
Mesajlar: 62 Şehir: Trabzon |
Kısa URL: https://ml.md/lc144899
Gönderme Tarihi: 13.Ağu.2019
620 defa indirildi / yazdırıldı
|
Yarım su bardağı nohut
Yarım su bardağı yeşil mercimek
Yarım su bardağı aşurelik buğday
2 yemek kaşığı salça
6 su bardağı su
2 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı tarhun otu
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Üzeri için:
1 yemek kaşığı tarhun otu
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Kullanacağınız nohut ve buğdayları bir gece önceden ıslatın.
Islattığınız buğday ve nohutu süzün. Buğdayı sıcak su kullanarak ıslatırsanız daha iyi bir sonuç alabilirsiniz.
Nohut, buğday ve yeşil mercimekleri ayrı ayrı kaplarda yumuşayana kadar haşlayın.
Haşladığınız bütün malzemelerin suyunu süzüp bir tencereye alın.
Tencereye 6 su bardağı suyu ekleyin ve ocağın altını açın.
Soğanları küp küp doğrayıp tencerenin içine ekleyin.
Bütün malzemeler kaynayana kadar, tencereyi ara ara karıştırarak pişirin.
Çorba kaynarken, ayrı bir tavada tereyağını kızdırın.
Tavaya salça ve tarhun otunu ilave edin. Hepsini güzelce kavurun.
Kavurduğunuz tarhun otlu sosu kaynamakta olan çorbaya ilave edin.
5 dakika daha kaynatıp tuzunu ve karabiberini ekleyin.
Çorba piştikten sonra altını kapatıp servis kaselerine pay edin.
Ayrı bir tavada zeytinyağını kızdırın.
Kızgın zeytinyağının içine tarhun otu ekleyin ve biraz kavurduktan sonra kaselere koyduğunuz çorbaların üzerinde gezdirin.
Çorbanız hazır. Hemen sıcak servis edebilirsiniz.
|
Alaca Çorba (Gaziantep) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc115839
Gönderme Tarihi: 01.Nis.2016
1,972 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.kulturportali.gov.tr
2 Su bardağı dövme
Yarım su bardağı yeşil mercimek
1 Su bardağı nohut
45 Adet kuru soğan
1 Yemek kaşığı domates salçası
Kırmızı pul biber
Sadeyağ
23 Adet kırmızıbiber
Tarhın
Tuz
Daha önceden ıslatılan dövme ile nohut pişirilir. Soğanlar büyük halkalar halinde kırmızıbiberler irice doğranır. Dövme ile nohut biraz pişirildikten sonra önce mercimek sonra soğan ve kırmızıbiberler ilave edilir. Arada bir karıştırılarak, çorba iyice özleşinceye kadar pişirilmeye devam edilir üzerine kırmızıbiber tarhın ve sadeyağ ile yapılan sos konularak servis yapılır.
|
Alaca Çorba (Gaziantep) |
|
kikirik
Aşçıbaşı
Kayıt: 16.05.2009
Mesajlar: 23 Şehir: Antalya |
Kısa URL: https://ml.md/lc36463
Gönderme Tarihi: 16.May.2009
2,986 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 çay bardağı yeşil mercimek
Yarım çay bardağı pilavlık bulgur
2 adet orta boy kuru soğan
1 adet kırmızı biber
1 adet dolma biber
1 tatlı kaşığı tuz
6 su bardağı su
Üzeri için:
5 çorba kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tarhun
Soğan yarım daire şeklinde doğranır. Üzerine iri doğranmış biberler, mercimek, bulgur, tuz ve su eklenir. Mercimek yumuşayana kadar pişirilir. Tarhun ve yağ yakılır, çorbanın üzerine dökülür, karıştırılır ve servise sıcak sunulur.
Fotoğraf "Göksen" tarafından gönderildi. 14.01.2016
|
Alaca Çorba (Antep) |
|
gIcIk
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 01.06.2006
Mesajlar: 31 Şehir: Sofya |
Kısa URL: https://ml.md/lc7191
Gönderme Tarihi: 30.Ağu.2006
3,200 defa indirildi / yazdırıldı
|
200 gr. dövme
50 gr. haşlanmış nohut
50 gr. mercimek
1 fincan zeytinyağı
2 adet kuru soğan
2 kırmızı biber
nane
tuz
karabiber
Dövmeyi bir tencereye 1 litre suyla beraber koyun sabaha kadar suda kalsın. Sabah aynı tencereye bir litre daha su koyup. Soğanı ince doğrayın, mercimekleri, kuru kırmızı biberi, nohutu ekleyin, 1 saat kaynatın, tuzunu biberini ekleyin. Zeytinyağıtı ısıtıp nane ilave edin, bu sosu çorbaların üzerinde servi edin.
Fotoğraf "çevrim" tarafından gönderildi. 09.12.2020
|
Alaca Çorba (Gaziantep) |
|
Zehra
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 03.08.2005
Mesajlar: 46 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc5452
Gönderme Tarihi: 19.Haz.2006
3,271 defa indirildi / yazdırıldı
|
Gaziantep İl Emniyet Müdürlüğü
kahve fincanı mercimek
1 su bardağı dövme
1 kahve fincanı nohut
1 yemek kaşığı kırmızıbiber
4 orta boy soğan
1 yemek kaşığı tarhın
2 yemek kaşığı tereyağı
3-5 parça kırmızıbiber kuru veya taze
1 yemek kaşığı domates salçası
Nohut ile dövme bir gün önceden ıslatılır. Dövme ve nohut yumuşayıncaya kadar pişirilir. Üzerine ayrı bir tencerede pişirilmiş mercimek ilave edilir.
Biraz piştikten sonra halka halka doğranmış soğanlar konur. Pişmesine yakın daha önceden haşlanmış kuru kırmızı biber eklenir içinin malzemeleri pişince ocaktan indirilir. Üzerine kızdırılmış yağda tarhın, kırmızı biber ve karabiber dökülüp servis yapılır.
|
|