|
Alacalı Kek |
|
hamiyet
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 09.08.2011
Mesajlar: 52 Şehir: Nevşehir |
Kısa URL: https://ml.md/lc68462
Gönderme Tarihi: 28.Eyl.2011
2,168 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 BARDAK ÇİÇEK YAĞI
4 YUMURTA
3.5 BARDAK UN
1 BARDAK SÜT
2 BARDAK TOZ ŞEKER
1 SİLME YEMEK KAŞIĞI kakao
4 yumurtayla 2 bardak toz şekerimizi şeker eriyinçeye kadar çırpalım boza kıvamına gelince yağımızı sütümüzü, unumuzu, kariştıralım hamur haline getirelim bunun üçte ikisini yağlanmiş tepsimize dökelim. Üzerine kakaomuzu üzerine serpelim sonra ayırdığımız kek hamurunu bunun üstüne dökelim önceden ısıttığımı fırınımıza sürelim. 20 dakka sonra orta harerete getirelim piştiğini anlayabilmek için çatalı kekimize batıralım yapışıyorsa daha pişmemiştir dakika veremiyorum unun çeşitine göre süre değişir.
|
ALACA KEK |
|
ruşeym
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 20.11.2010
Mesajlar: 321 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc58265
Gönderme Tarihi: 05.Arl.2010
3,012 defa indirildi / yazdırıldı
|
Necip Usta
6 yumurtanın sarısı
6 yumurtanın beyazı
100 gr. toz şeker
100 gr. pudra şekeri
200 gr. yağ
200 gr. elenmiş un
20 gr. elenmiş kakao
Az vanilya
1 adet kek formasının (30 cm. uzunluğunda, 11 cm. genişliğinde, 8 cm. derinliğinde) içini kusursuz biçimde tamamen yağlayınız.
Çukur bir kabın içine yağı, pudra şekerini, vanilyayı koyunuz. Bir çırpma teli ile 2-3 dakika kuvvetlice çırparak köpürtünüz. Ve sarı yumurtaları karıştırarak teker teker ilâve ediniz ve bir dakika daha karıştırıp teli çıkarınız. Çelik, porselen veya cam çukur bir kapta bir yumurta çırpma teli ile veya mikserde yumurta beyazını, toz şekerle çırparak köpürtüp kar haline getirin ve sarı yumurtalı harcın içine boşaltınız ve bir kevgirle çalkalamadan karıştırarak birbirine yediriniz. Sonra başka küçük bir kaba tenceredeki harcın 1/3 ini koyunuz. Çalkalamadan kakaoyu kısa müddetle karıştırınız. Kabın dibine ilk hazırladığınız sarı harcın yarısını koyunuz. Siyah harcı kalın ağızlı bir sıkma torbabasına veya yağlı kâğıttan yapılmış bir külaha doldurunuz. Kalıptaki kek hamurunun tam ortasına boydan boya 25 kuruş kalınlığında sopa gibi sıkınız. Üzerine kalan sarı kek harcını karıştırmadan ilâve ediniz ve kekin üzerinin çatlaması için bir bıçağın burnunu erimiş yağa batırıp tam ortadan boyuna hafifçe çiziniz. Ortadan hızlı fırında 180 derecede 35 dakika pişiriniz.
Not: Unun içerisine 1 çay kaşığı kabartma tozu karıştırılırsa kek daha fazla kabarır.
|
|