|
|
Altüst Böreği |
|
ZEYNO
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.08.2007
Mesajlar: 39
|
Kısa URL: https://ml.md/lc17250
Gönderme Tarihi: 23.Ağu.2007
2,189 defa indirildi / yazdırıldı
|
750 gram un,
2 adet yumurta,
1 paket margarin,
2 çorba kaşığı sirke,
2 çorba kaşığı zeytinyağı,
yeterince su ve tuz.
İçi için:
Yarım kilogram ıspanak
tuz.
Önce unu eleyin. İçine 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 2 çorba kaşığı sirke, 2 adet yumurta, yeterince su ve tuz koyun. Malzemelerin hepsini özleşene kadar yoğurun. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde ettikten sonra üzerine nemli bir bez örtüp 1 saat bekletin. Dinlendirdiğiniz hamuru iki parçaya ayırın. İlk hamuru hazır yufka bayük-lüğünde açın. Bu hamurun ortasını bir fincan tabağı yardımıyla daire şeklinde kesin. Sonra hamuru kesilen yuvarlak kısmından başlayarak parçalara ayırın. Her parçanın arasına eritilmiş margarin sürerek kenar parçaları ortadaki yumuşak parçanın üstüre dizin. Daha sonra ikinci hamur parçasını da aynı şekilde hazırlayın.
İki hamuru da merdaneyle biraz açın. Şeffaf foyoyla sararak buzdolabında 2 saat bekletin. Sonra iki hamuru merdaneyle tepsi büyüklüğünde açın.
Çok az yağ sürdüğünüz tepsinin içine ilk yufkayı serin. Ispanakları bol suyla yıkayıp küçük küçük doğrayarak içine tuz serpin. İlk yufkanın üzerine ıspanakları eşit şekilde dağıtın. Ispanakların üzerine diğer yufkayı da serin.
Kaşık ucu ile hamurun üzerine eritilmiş margarin serpin.
önceden ısıtılmış orta ısılı fırında böreğin üzeri kızarana dek pişirin. Dilimleyerek servis yapın.
|
ALT ÜST BÖREK |
|
dilruba
Aşçıbaşı
Kayıt: 29.07.2010
Mesajlar: 20
|
Kısa URL: https://ml.md/lc54027
Gönderme Tarihi: 29.Tem.2010
2,258 defa indirildi / yazdırıldı
|
Elenmiş has unu geniş hamur tahtasına yığınız. Orta yerini çukurlaştırarak içine tuz, az küllü su, adi su ve birkaç yumurta kırınız. Yuğurarak hamur tutunuz. Bu hamuru ikiye bölerek tekrar ayrı ayrı yuğurunuz. Bir parçasını tepsiden iki parmak geniş açıp üstüne yanmış sadeyağı sürünüz. Etrafından toplayarak tekrar yuvarladıktan sonra yine açıp ve yağ sürüp toplayınız. Bu suretle 7 - 8 kere toplayıp, açıp yağlayınız. Her açılışta 5 - 10 dakika ara veriniz. Sonra yağlanmış tepsinin üzerine yufkayı yayıp istenen içi ya da tas kebaplarından birini üstüne serpiniz ya da diziniz. Sonra diğer yufkayı da o biçimde, fakat biraz daha ince olarak açıp üzerine yayınız. Kenarlarından artan yufkaları tepsinin içine düzgünce büküp çepeçevre bir ince halka şekline soktuktan sonra bu halkanın üzerine parmak ucuyla basa basa bir tırtık şekline sokunuz ve yufkanın iç olan yerlerine bıçak ucuyla 5-10 yerinden ufak delikler açınız, üstüne yanmış yağ serpiniz ve fırına veriniz. Orada nar gibi kızartınız.
Not: Dikkat edilecek nokta; alta konan yufka bir bıçak sırtından fazla, üste konan yufka ise bir bıçak sırtından az ince olmalıdır. Eğer iç yalnız ıspanak ise, yeneceği sırada ortasından üst kapağını açıp en iyi kaymaklı yoğurt döküp yufka ve içi yoğurda bula-yıp sıcak sıcak yemelidir.
|
|
Altüst Böreği Tarifleri Alt Üst Böreği Tarifleri
|
|