|
Analı Kızlı (Adana) |
|
siyami
Super MOD
Kayıt: 26.09.2006
Mesajlar: 1925 Şehir: izmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc54478
Gönderme Tarihi: 15.Ağu.2010
3,188 defa indirildi / yazdırıldı
|
Köfte harcı için;
3,5 su bardağı ince bulgur
2 su bardağı sıcak su
200 gr yağsız kıyma
1 su bardağı un
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
Sosu kin;
6 su bardağı et suyu
1 su bardağı haşlanmış nohut
2 adet limonun suyu
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
2 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı kuru nane
2 orta boy domates
İç harcı için;
1/2 kg orta yağlı kıyma
1 çay kaşığı tuz
5 baş orta boy soğan
1 çay karabiber
250 gr tereyağ
1 çay kaşığı kırmızı biber
1 tatlı kaşığı biber salçası
Sıcak suyla ıslatılan bulgur, tuz, karabiber, kimyon ve biber salçasıyla yoğurulur; kıyma, yumurta ve un ilavesiyle yoğurulmaya devam edilir ve köfte hamuru elde edilir.
Başka bir tencerede iç için hazırlanan kıyma suyunu çekinceye kadar pişirilir; çok ince kıyılmış soğan ilave edilir. Suyunu çekince tuz, karabiber, biber salçası, tereyağı ve kırmızıbiber katılarak iyice kaşığı tuz kaşığı karabiber kaşığı kırmızıbiber kavrulur, soğumaya bırakılır.
Yoğurulmuş olan köfte hamurundan ceviz büyüklüğünde parçalar alınır, el ıslatılarak içi açılır. Açılan köftelerin içine 1 tatlı kaşığı iç harcından konulduktan sonra köfteler tekrar kapatılır ve avuçta yuvarlanır. Aynı hamurdan bir yemek tabağı kadar da fındık büyüklüğünde minik köfteler yapılır. Et suyu bir tencereye konulur, sırasıyla nohut, limon suyu, tuz ve karabiber ilave edilir. Kaynamaya başlayınca minik köfteler atılır.
Bir tavada eritilen yağa rendelenmiş domates ve salça konularak kavrulur, nane eklenir. Hazırlanan sos kaynayan köftenin içine katılır. Servise yakın içli olan büyük köfteler de atılarak 10 dakika kaynatılır. Sıcak olarak servis yapılır.
|
Analı Kızlı (Adana) |
|
AyGölgesi
Super MOD
Kayıt: 31.03.2006
Mesajlar: 2719 Şehir: Giresun |
Kısa URL: https://ml.md/lc104308
Gönderme Tarihi: 12.Oca.2015
2,927 defa indirildi / yazdırıldı
|
1,5 kg. ince bulgur
750 gr. kıyma
2-3 baş soğan
1 adet yumurta
Nohut
Salça
Yağ
TuzKırmızı bıber
Nane
Karabiber
Bulgurun içine, un yumurta, tuz ve kırmızı biber ilave edilerek yoğrulur. Soğanlar ince ince kıyılır. Kıyma ile karıştırılarak yağda kavrulur. Kavrulmuş kıymaya salça ve maydanoz koyulur. Daha önce yoğrulan bulgurdan küçük yuvarlak parçalar koparılarak oyulur. Oyulan bulgurun içine kıymall iç konularak yuvarlak küçük köfteler yapılır. Bulgurun bir kısmı da içi boş küçük yuvarlaklar haline getirilir. Hazırlanan köfteler kaynamış suda haşlanır. Kaynamış nohut ilave edilir. Kızgın yağ ve salça dökülerek malzemeler pişene kadar çorba kaynatıllr. Çorba piştikten sonra limon sıkılarak servis yapılır.
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 22.09.2021
|
Analı Kızlı (Adana) |
|
AyGölgesi
Super MOD
Kayıt: 31.03.2006
Mesajlar: 2719 Şehir: Giresun |
Kısa URL: https://ml.md/lc103729
Gönderme Tarihi: 17.Arl.2014
2,435 defa indirildi / yazdırıldı
|
Prof. Dr. Erman Artun
1,5 kg. ince bulgur
1 kg. kıyma
2-3 baş soğan
1 adet yumurta
1 bardak haşlanmış nohut
2 kaşık salça
2 kaşık yağ
Tuz
Kırmızı biber
Kuru nane
Karabiber
Bulgurun içine un, yumurta tuz ve kırmızı biber eklenerek suyla yoğrulur. Soğanlar ince ince kıyılır. Kıyma ile karıştırılarak yağda kavrulur, Kavrulmuş kıymaya salça ve maydanoz koyularak soğutulur. Daha önce yoğrulan bulgurlardan küçük yuvarlak parçalar koparılarak oyulur. Oyulan köftenin içine kıymalı iç konularak iri ceviz büyüklüğünde köfteler yapılır. Bulgurun bir kısmı da içi boş küçük yuvarlaklar haline getirilir. Hazırlanan köfteler kaynamış suda haşlanır, Kaynamış nohut ilave edilir. Kızgın yağ ve salça dökülerek malzemeler pişene kadar çorba kaynatılır. Çorba piştikten sonra limon sıkılarak servis yapılır.
Not: "Analı kuzulu" diyerek de anılır.
|
Analı Kızlı (Adana) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc104278
Gönderme Tarihi: 10.Oca.2015
2,059 defa indirildi / yazdırıldı
|
Türk Halk Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Vakfı
Salça, tuz ve su ile ıslatılan bulgur bir süre bekletilir. Daha sonra yoğrulur. Yoğrulan bulgura yağsız kıyma ilave edilerek bir miktar daha yoğrulur. Bu karışimdan yumurtadan daha küçük köfteler yapılır. Hamurun bir kısmı ayrılır. Ayrılan hamurdan nohut büyüklüğünde yuvarlak kötteler yapılır. Bir tercerede kuşbaşı et ile nohut haşlanır. Hazırlanan köfteler bu suya karıştırılarak pişirilir. Çorbanın üzerine nane, biber, salça ve yağ karışımından sos yapılarak dökülür. Servis yapılır.
Not: İsteğe göre bulgurla hazırlanan büyük kÖftelerin içine bol soğanlı, kavrulmuş kıyma da konulabilir.
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 22.09.2021
|
Analı Kızlı (Adana) |
|
burdur'lu
Aşçıbaşı
Kayıt: 11.07.2014
Mesajlar: 28 Şehir: Burdur |
Kısa URL: https://ml.md/lc139139
Gönderme Tarihi: 17.Arl.2018
1,710 defa indirildi / yazdırıldı
|
Ceyhan Belediyesi
250 gr. orta yağlı kıyma
250 gr. İnce irmik veya yarma
1 adet yumurta
4 adet büyükbaş soğan
250 gr. yağsız kıyma
500 gr. ince bulgur
100 gr. haşlanmış nohut
1 paket margarin
1 çay bardağı un
6 su bardağı et suyu
Tuz
Kimyon
Karabiber
Salça
İlk etapta orta yağlı kıyma suyunu çekinceye kadar pişirilir.
Kıymaya ince kıyılmış soğan, tuz, karabiber, kimyon ve margarin eklenir ve biraz daha kavrulur ve daha sonra bir kenara konularak donmaya bırakılır.
Diğer taraftan bulgur, irmik,tuz biraz salça ve kimyon karıştırılarak biraz su ilave dilerek elle yoğrulur.
Daha sonra üç dört defa çekilmiş kıyma da ilave edilir. Yoğurma devam ederken yumurta ve un ilave edilir.
Karışım elle açılacak kıvama gelinceye kadar yoğrulur. Kıvama gelen dış köfteliğin yarısı ayrılarak nohut büyüklüğünde top şeklinde dökülür.
Karışımın diğer yarısı ceviz büyüklüğünde parçalara ayrılır. Bu parçalar parmakla inceltilerek içerisine daha önce hazırlanan ve soğumaya bırakılan kıyma açılan parçaların içerisine doldurularak yuvarlak parçalar oluşturulur.
Başka bir tencere kaynamakta olan et suyunun içerisine hazırlanan köfteler salınır. Köftelerin piştiği anlaşılınca da salça ve yağ ilave edilerek sıcak sıcak servis yapılır.
|
Analı Kızlı Köfte (Adana) |
|
AyGölgesi
Super MOD
Kayıt: 31.03.2006
Mesajlar: 2719 Şehir: Giresun |
Kısa URL: https://ml.md/lc103834
Gönderme Tarihi: 22.Arl.2014
1,339 defa indirildi / yazdırıldı
|
Prof. Dr. Erman Artun
1 kg yağsız siyah kıyma
250 gr dövülmüş et
7-8 tane iri soğan
1 kg köftelik bulgur
1 su bardağı un
Salça
Tuz
Karabiber
İçli köftede olduğu gibi bir hamur hazırlanır. Bulgur, un, salça tuz, karabiber ve dövülmüş et iyice yoğrulur, Hamurdan küçük parçalar koparılır. Bunların içi oyulur. Hazırlanan içten koyulur. Bu köftelerin şekli içli köfteden küçük olup yuvarlak şekildedir. Büyük parçalar hazırlandıktan sonra küçükleri yapılır. Fındık büyüklüğündeki parçalar elde yuvarlanır. Bir tencereye küçük küçük kıyılmış soğanlar konulur ve yağla kızartılır. Daha sonra biraz su eklenir. Kaynayan suya köfteler atılarak beraber pişirilir.
|
Analı Kızlı Çorbası (Adana) |
|
ahmet dayı
Aşçıbaşı
Kayıt: 24.12.2019
Mesajlar: 29 Şehir: Gaziantep |
Kısa URL: https://ml.md/lc147639
Gönderme Tarihi: 02.Oca.2020
518 defa indirildi / yazdırıldı
|
Köftelerin dış katmanı için:
1,5 su bardağı ince bulgur
1 yumurta
Tuz
3 yemek kaşığı un
Ilık su
İçi için:
200 gram kıyma
1 orta boy soğan
Toz kırmızı biber
Tuz
Karabiber
Çorba için:
1 su bardağı haşlanmış nohut
200 gram haşlanmış et
1 yemek kaşığı domates salçası
Sıvı yağ
Tuz
Bulguru az miktarda ılık suyla ıslatın.
Biraz yumuşayınca içine salça ve tuz ekleyin.
Elinizi ıslatıp yoğurmaya başlayın.
Yumuşamaya başlayınca içine yumurta ve unu da ekleyip içli köfte hamuru kıvamına gelene kadar yoğurun.
Soğan ve kıymayı bir tavada kavurun.
Tuz, karabiber ve toz kırmızı biberini de ekleyip altını kapatın ve soğuması için bir kenara alın.
Bulgurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın.
İçli köfte gibi şekillendirip içine kıymalı harçtan doldurun ve kapatın.
Kıymanız bittikten sonra artan bulgurdan da misket boyunda köfteler yapın.
Suyu kaynatın.
İçine yarım limonun suyunu ve tuz ekleyin ve köfteleri içine atın.
Haşlanıp pişince çıkarıp kenara alın.
Başka bir tencereye biraz sıvı yağ ve salça koyup haşladığınız eti ve nohudu soteleyin.
Üzerine et suyu ekleyip sos kıvamına gelene kadar kaynatın.
Son olarak haşladığınız köfteleri de ekleyip bir taşım daha kaynatın.
|
Analı Kızlı (Adana) |
|
pinti
Aşçı
Kayıt: 27.09.2020
Mesajlar: 19 Şehir: Rize |
Kısa URL: https://ml.md/lc153384
Gönderme Tarihi: 01.Ekm.2020
479 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg. kıyma
1,5 kg. ince bulgur
2-3 baş soğan
1 adet yumurta
1 bardak haşlanmış nohut
2 kaşık salça
2 kaşık yağ
Tuz
Kırmızıbiber
Kuru nane
Karabiber
Bulgurun içine un, yumurta, tuz ve kırmızıbiber ekleyerek su yardımıyla yoğurun.
Soğanları ince ince kıyın. Kıyma ile karıştırılarak yağda kavurun. Kavrulmuş kıymaya salça ve maydanoz ilave ederek soğutun.
Daha önce yoğrulan bulgurlardan küçük yuvarlak parçalar kopararak oyun. Oyulan köftenin içine kıymalı iç koyarak iri ceviz büyüklüğünde köfteler yapın.
Bulgurun bir kısmını da içi boş küçük yuvarlaklar haline getirin. Hazırlanan köfteleri kaynamış suda haşlayın ve kaynamış nohut ilave edin.
Kızgın yağ ve salça dökerek malzemeler pişene kadar çorbayı kaynatın. Çorba piştikten sonra limon sıkılarak servis yapabilirsiniz.
|
Analı Kızlı (Adana) |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc160415
Gönderme Tarihi: 04.Ekm.2021
410 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.aksam.com.tr
50 Gr nohut
400 Gr kuzu kol
2 adet soğan
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı biber salçası
10 dal maydanoz, ince doğranmış
1/2 limon suyu
İç harç:
1 soğan
1 yemek kaşığı tereyağı
150 Gr kuzu kıyması
1/2 yemek kaşığı domates salçası
1/2 yemek kaşığı biber salçası
1/2 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı taze öğütülmüş karabiber
1/2 çay kaşığı kimyon
Dışı:
250 Gr ince bulgur
200 Gr dana kıyması
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı tereyağı
1/2 yemek kaşığı mısır nişastası
Nohut püresi:
500 Gr haşlanmış nohut
İlikli kemik suyu
Kimyon
Tuz
Karabiber
Bulgur Patlağı:
Başbaşı bulgur
Tuz
Yeşil yağ:
1 demet taze nane
200 ml zeytinyağı
Kırmızı yağ:
Toz kırmızıbiber
Pul biber
200 ml zeytinyağı
Süsleme:
Frenk maydanozu
Nohutları suda bir gece ıslatın. Nohutları süzün ve duruladıktan sonra bir tencerede 500 ml su ekleyerek kapağını kapatıp kısık ateşte 1 saat pişirin.
Nohut pişerken iç harcını hazırlayın.
Soğanı ince doğrayın.
Tereyağını bir tavada orta ateşte eritin.
Soğanı ekleyip yumuşayıncaya kadar 3 dakika pişirin.
Kuzu kıyması ekleyip 2 dakika daha pişirin.
Kalan tüm malzemeleri bir kaseye koyun ve 125 ml su ile karıştırın.
Bu karışıma soğan ve klimalı karışıma ekleyip kaynatın ve kapağını kapatarak kısık ateşte 5 dakika pişirin.
İç harcı bir kenara koyun.
Şimdi dış hamuru yapın.
Tüm malzemeleri bir karıştırma kabına alın. 45 ml ılık suyu yavaş yavaş ekleyin.
Ellerinizi ıslatın ve macun kıvamına gelene kadar 5 dakika yoğurun.
Dış hamuru pinpon topu büyüklüğünde yuvarlak şekle getirin. topu avucunuzun içine alıp parmağınızda ortasından bastırarak bir çukur yapın.
Açtığımız çukurun içine bir çay kaşığı iç harçtan koyup dış hamuru tekrar yuvarlayarak kapatın. Bu şekilde 16 tane top yaparak devam edin. bulgur karışımının geri kalanı ile nohut büyüklüğünde yaklaşık 40 tane minik top Yapın.
Şimdi çorbanın temelini yapın.
Kuzu kolu tüm sinir ve yağlarından ayırarak küçük kuşbaşı doğrayın. soğanı ince doğrayın. tereyağını bir tavada orta ateşte eritin. zeytinyağını ekleyip cızırdamaya başladığı zaman soğanlar şeffaflaşıncaya kadar 5 dakika pişirin.
Biber salçasını ekleyip 1 dakika daha kavurun. kuşbaşı doğradığınız eti ekleyin.
2 dakika pişirdikten sonra 250 ml su ekleyin. kaynatın ve kısık ateşte 5 dakika pişirin.
Kuzu eti karışımına nohut maydanoz küçük topları (kızlar)ve büyük topları (anneler) ekleyin. kaynatın ve sonra kısık ateşte 10 dakika pişirin. limon suyunu ekleyin.
Nohut püresi yapımı ; haşlanmış nohutları ilikli kemik suyu ve baharatları ekleyip blender yardımı çekin. İnce delikli bir tel süzgeçten geçirerek pürüzsüz bir nohut püresi elde edin.
Bulgur patlağı yapımı başbaşı bulgurları tuzlu suyun içerisinde haşlayıp süzün derin yağın içerisine atarak patlayana kadar kızartın kuru bir peçeteye çıkartarak yağını alın.
Kırmızı yağ yapımı; 200 ml yağın içerisine 15 Gr tatlı toz biber 15 Gr pul biber ile 100° ye gelene kadar kaynatın ardında tülbentten süzerek kullanın.
Yeşil yağ yapımı; Taze nane ve 200 ml zeytinyağını 100° ye gelene kadar kaynatın tülbentten süzerek kullanın.
Süsleme; Frenk maydanozları ayıklayarak derin yağın içerisinde kızartın kuru bir peçetenin üzerine çıkartarak yağını alın.
|
Analı Kızlı (Adana) |
|
OlurMuOlur
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.07.2020
Mesajlar: 2211 Şehir: Sincan |
Kısa URL: https://ml.md/lc153645
Gönderme Tarihi: 22.Ekm.2020
379 defa indirildi / yazdırıldı
|
200 gram kıyma
200 gram kuzu eti
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 adet kuru soğan
1,5 su bardağı ince bulgur
1 adet yumurta
3 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı domates salçası
Sıvı yağı
Toz kırmızı biber
Karabiber
Tuz
İlk olarak bulguru ıslatın.
Yumuşayınca salça ve tuzu ekleyip yoğurun.
Daha sonra yumurta ve unu da ilave edip istenilen kıvama gelene kadar yoğurun.
Soğanı küçük doğrayıp sıvı yağda kavurun.
Üzerine kıymayı da ilave edip kavurmaya devam edin.
Baharatları ve tuzu da ekleyip ocaktan alın.
Bulgurlu hamurdan parça alıp içli köfte gibi oyun ve içine kıymalı harçtan koyun.
Bütün malzemeye aynı işlemi uygulayın.
Geri kalan bulgurlu hamurdan da içi boş olacak şekilde minik köfteler yapın.
Tencerede suyu kaynatın. Köfteleri de sıcak suya atın.
Ardından yarım limonun suyunu ve tuz ekleyin.
Tereyağı, sıvı yağı ve salçayı bir tavada kızdırıp tencereye dökün.
Et ve haşlanmış nohudu da tencereye ilave edip pişirin.
En son küçük köfteleri de ekleyip biraz daha pişirin ve ocaktan alın.
|
Analı Kızlı Çorbası (Adana) |
|
OlurMuOlur
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.07.2020
Mesajlar: 2211 Şehir: Sincan |
Kısa URL: https://ml.md/lc164309
Gönderme Tarihi: 18.Nis.2022
189 defa indirildi / yazdırıldı
|
Fatma Arslantaş
1 kilo ince bulgur
1 su bardağı un
1 yumurta
Birer çay kaşığı tuz ve pul biber
İçi için:
1 kilo kıyma
1 adet kuru soğan
1 demet maydanoz
Birer çay kaşığı tuz ve pul biber
Yemeğin hazırlığı için:
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı kuru nane.
Bir kilo kadar ince bulgur, bir bardak un ve bir yumurta ile tuz ve pul biber eklenerek yoğurulur.
Bir kilo kıyma bir baş ince kıyılmış soğanla kavrulur.
İçine tuz, pul biber ve ince kıyılmış maydanoz eklenir.
Hamurdan küçük parçalar koparılır ve elde ceviz büyüklüğünde açılır içine soğumuş kıymalı iç konulur ve yuvalanır.
Hamurun yarısı bu şekilde yapılırken diğer yarısı bilye büyüklüğünde boş bir şekilde yuvalanır ve suda haşlanır.
Daha sonra içine bir bardak haşlanmış nohut eklenir ve pişirilir.
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 15.09.2022
|
Analı Kızlı (Adana) |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc178380
Gönderme Tarihi: 28.Haz.2024
60 defa indirildi / yazdırıldı
|
Mehmet Aydoğdu
Köftesi için:
300 gr yağsız kıyma
2 su bardağı ince bulgur
1 su bardağı normal bulgur
1 adet rendelenmiş soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
Tuz
Karabiber
Kırmızı toz biber
1 adet yumurta
3 yemek kaşığı un
İç harcı için:
300 gr kıyma
1 adet rendelenmiş soğan
Maydanoz (ince doğranmış)
Tuz
Karabiber
Kırmızı toz biber
1 tatlı kaşığı salça
Suyu için:
1 su bardağı haşlanmış nohut
Bir parça kuşbaşı doğranmış et
1 paket et bulyon (et suyu varsa daha iyi olur)
2 yemek kaşığı salça
Baharatlar
Tuz
Köftesi için un ve yumurta hariç bütün malzemeler bir kaba konur. Eller ılık suya batırılarak iyice yoğrulur.
Ardından un ve yumurta ilave edilir, yoğurmaya devam edilir.
Köftenin kıvam aldığından emin olana kadar eller ıslatılarak yoğurmaya devam edilir.
İç harcı için kıyma ve soğan tavada kavrulur.
İçine salça, karabiber, kırmızı toz biber, tuz ve maydanoz ilave edilir, karıştırılır ve soğumaya bırakılır.
Hazırlanan köftelerin miktar olarak çeyreği, iç harç konmadan nohut büyüklüğünde yuvarlanır.
Kalan köftelerden küçük parçalar koparılır, içleri oyulur, kıymalı harçtan doldurulur, kapatılır.
Geniş bir tencereye sıcak su konur, içine biraz tuz atılır kaynatılır.
Hazırlanan bütün köfteler, kaynamış suya atılır, haşlanır ve delikli süzgeçle sudan alınır.
Köftenin hepsi bu şekilde haşlanır.
Başka bir tencereye sıvıyağ, kuşbaşı etleri koyulur. Etler suyunu salıp çekene kadar kavrulur.
İçine salça, baharatlar, et suyu ve tuz ilave edilir ve kaynatılır.
Kaynadıktan sonra içine haşlanmış nohutlar ilave edilir, 5-10 dakika daha pişirilir.
Sonra haşlanan köfteler ilave edilir ve bir taşım daha kaynatılır, ocaktan alınır.
Not: Analı kızlı birçok yörede ufak tefek farklılıklarla yapılan ve çok sevilen yöresel bir yemek. Hakkında birçok rivayet var. Bu yemeğe adını veren kimine göre Hatice (Hatçe) Ana, kimine göreyse Suzi Ana. İsimler değişse de hikâyesi aynı; yedi erkek çocuğu olan bir annenin hikâyesi. Hep bir kız çocuğu olsun isteyen genç anne, Allah’a bunun için sürekli dua ediyormuş. Nihayet bir kız çocuğu doğurmuş. Annesi ona hep gözü gibi bakmış ama kızı büyüyüp evlenme çağına gelmiş. Gel gör ki, annenin gönlü buna razı gelmiyor, istemeye gelen herkesi bir bahane bularak reddediyormuş. Gönül bu, kız bir gence âşık olmuş ve onunla birlikte kaçıvermiş. Annesi de üzüntüden yataklara düşmüş. Bunu öğrenen kızı, eşiyle birlikte annesinin elini öpmek üzere yollara düşmüş. Kızının tekrar ve dönmüş ve mutlu olduğunu gören anne ilkin onları affetmiş, sonra da eski sağlığına kavuşmuş. Sevincini paylaşmak adına bir ziyafet düzenlemeye karar vermiş. Kendi elleriyle özel bir yemek hazırlamış. Kimine göre 7 gün 7 gece, kimine göre de 40 gün 40 gece süren ziyafette tüm ahali bu yemeğin tadını çıkarmış. Bugün analı kızlı olarak andığımız lezzet, işte böyle ortaya çıkmış.
|
|