|
Analıkızlı Yemeğinin Hikayesi |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc167252
Gönderme Tarihi: 11.Eyl.2022
301 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.sabah.com.tr
Asırlardır birçok şakaya malzeme olmuş bir yemektir kendileri. Çorba olduğu söylenir ama yöresel kullanımı herkes tarafından bilinmez. Adana yöresine ait sıcak başlangıç olarak servis edilir. İçli köftenin farklı bir versiyonu olan Analıkızlı, bulgurdan yapılan minik toplar ve içli köfte şeklinde olan büyük toplar ile birlikte kaynatılır. Üzerine yağ, salça, bul biber ile servis edilir. Hikâyesi ise oldukça ilginçtir. Çeşitli rivayetlerde anaya verilen isim Hatice ve Suzi ana olarak değişse de hikâyenin içeriği değişmemiş. 7 erkek annesinin hikâyesi olduğu bilinmekte. Hep bir kız çocuğu olmasını istemiş ve uzun zaman sonra bir kızı olmuş. Yıllar sonra kızını istemeye gelmişler ancak annesi razı gelmemiş. Kızı ise birine âşık olup onunla kaçmış. Kısa süre sonra kızı geriye dönmüş. Bunun şerefine 7 gün 7 gece ziyafet verilmiş. Verilen ziyafette kızına düşkünlüğü ile bilinen annenin elinden çıkan bu çorba Analıkızlı olarak adlandırılmış. Büyük köfteler anneyi, küçük köfteler ise kızı olarak nitelendirilmiş.
Analıkızlı yemeği bulgur ve kıymanın yoğrulup içerisine kıymalı harç eklenmesi ile elde edilen sulu bir yemektir. Büyük köftelerin ana, küçük köfteler ve nohutların da kız olarak kabullenmesinden dolayı yemek bu ismi almıştır. Analı kızlı yemeği sulu bir yemek olması sebebiyle çorba olarak da geçmektedir. Tiritli dolma köfte, akıtma köfte ya da analı kuzulu olarak da adlandırılan yemek farklı yörelerde yapılmaktadır. Özellikle, Adana ve Malatya'da sık sık yapılan yemek Diyarbakır, Gaziantep ve Tarsus gibi yerlerde de tüketilmektedir.
Analıkızlı ile ilgili 'yemek midir yoksa çorba mıdır?' konusu çok tartışılmaktadır. Analıkızlı köftelerle birlikte sulu bir şekilde sunulduğu için yemektir. Ancak bazı kesimler tarafından analıkızlı çorbası olarak da isimlendirilmektedir. Ama analıkızlı genellikle yemek olarak kabul edilmektedir.
|
Analı Kızlı Hakkında |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc168473
Gönderme Tarihi: 11.Kas.2022
337 defa indirildi / yazdırıldı
|
Yaklaşık bir asırdır ismini duyduğumuz analı kızlı köftenin Adana'ya mı, Malatya'ya mı ait olduğu tartışılıyor.
Adana'da Seyhan ırmağı kenarında yaşayan Haçca ana adındaki bir kişi bu yemeği yapmış ve adını koymuştur. Haçca ananın tam yedi oğlu vardır. Kendisi bir kız çocuk özlemiyle yanıp tutuşmaktadır.
Haçca ananın Allah'a yakarışları boş çıkmamıştır. Bir kız evlat sahibi olmuştur. Haçca ana kızına gözü gibi bakıp büyüterek evlenecek yaşa getirmiştir. Nihayetinde Haçca ananın kızına görücüler gelmektedir. Fakat hepsine bir kulp bulup kızını bir türlü vermemektedir. Kızı bir gün bir genci sevip onunla kaçınca, biricik kızının yanında olmamasına dayanamayan Haçca ana yataklara düşer. Bunu öğrenen kızı eşini de ikna ederek anasının elini öpmeye gider. Kızının özlemiyle yaşayamayacağını anlayan anne onu affeder. Yedi gün yedi gece ziyafet düzenler. Analı kızlı, bu muhteşem düğünde yapılan çok özel bir yemektir.
Kadınların bir araya gelerek yaklaşık 2 saatlik yoğun mesainin ardından hazırladıkları analı kızlı köfte, önemli ve özel günlerde tüketilmesinin yanı sıra turistik amaçla kente gelenlerin de tercih ettiği yemekler arasında yer alıyor.
Kentin vazgeçilmez yemeklerinden olan köfte, bir asrı aşkındır ilk günkü lezzetini kaybetmeden sofralarda yerini alıyor.
Dananın sırt etinin bulgurla karıştırılarak yoğurulmasıyla dışı yapılan analı kızlı köftenin içi için ise orta yağlı kıyma ve soğan kavruluyor. Bir yandan başka bir tencerede kuşbaşı et, nohut ve salçalı su kaynatılıyor. Daha önceden hazırlanan kıyma ve soğan büyük ve küçük şekildeki hamurun içine doldurulup üzerine nohut suyu eklenerek servis ediliyor.
Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan 2021'de coğrafi işaret tescili alan Malatya'nın analı kızlı köftesi, Arslantepe Höyüğü'nün UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınmasının ardından kente gelen yerli ve yabancı turistlerin beğenisine sunuluyor.
Analı kızlı yemeği sulu bir yemek olması sebebiyle çorba olarak da bilinir. Tiritli dolma köfte, akıtma köfte ya da analı kuzulu olarak da adlandırılan yemek farklı yörelerde yapılmaktadır.
|
Analı Kızlı Çorbası |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc176758
Gönderme Tarihi: 07.Mar.2024
64 defa indirildi / yazdırıldı
|
Çorba olduğunu veya bu şekilde yöresel kullanımı herkes tarafından bilinmez. Adana yöresine ait sıcak başlangıç olarak servis edilir. İçli köftenin farklı bir versiyonu olan Analıkızlı, bulgurdan yapılan minik toplar ve içli köfte şeklinde olan büyük toplar ile birlikte kaynatılır. Üzerine yağ, salça, bul biber ile servis edilir. Hikâyesi ise oldukça ilginçtir. Çeşitli rivayetlerde anaya verilen isim Hatice ve Suzi ana olarak değişse de hikâyenin içeriği değişmemiş. 7 erkek annesinin hikâyesi olduğu bilinmekte. Hep bir kız çocuğu olmasını istemiş ve uzun zaman sonra bir kızı olmuş. Yıllar sonra kızını istemeye gelmişler ancak annesi razı gelmemiş. Kızı ise birine âşık olup onunla kaçmış. Kısa süre sonra kızı geriye dönmüş. Bunun şerefine 7 gün 7 gece ziyafet verilmiş. Verilen ziyafette kızına düşkünlüğü ile bilinen annenin elinden çıkan bu çorba Analıkızlı olarak adlandırılmış. Büyük köfteler anneyi, küçük köfteler ise kızı olarak nitelendirilmiş.
|
|