|
|
Ananas |
 |
rapsodi
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 30.10.2007
Mesajlar: 93 Şehir: Karaman |
Kısa URL: https://ml.md/lc18923
Gönderme Tarihi: 30.Ekm.2007
2,872 defa indirildi / yazdırıldı
|
Ananas, Cenubî Amerika'da bol yetişen; «şeftali, çilek, elma, ayva ve hindistancevizi» gibi birçok meyvaların kokularını, nefsinde toplamış leziz bir meyvedir.
Şeklen büyük hacimde top çam fıstıklarına benzer.
Amerika'dan evvelâ İngiltere'ye getirilmiş, sonra Fransa' da taammüm etmiştir. Hususî bahçelerde ve çiftliklerde gayet dikkat ve itina ile yetiştirilmektedir.
Bizde ender yetişmesi dolayisiyle, zenginler arasında aranan pahalı bir yemiştir.
Her güzelde bir kusur olduğu gibi, bu leziz meyvanın da usaresinde, âsabı çok tahrik edici muzır madde mevcut olduğundan yemeden evvel ananası yuvarlak dilimler halinde kesmeli. Ve bu dilimlerin üzerlerine toz şeker ekerek ya da sade yenilmelidir.
Maamafih en muvafığı, hazırlanmış kompostolarını yemelidir.
Tiyatro sanatçılarının ve müzisyenlerin ihtiyacı olan bir meyvedir. Örneğin uzun bir metin ezberleyebilmek için fazla miktarda C vitaminine ihtiyaç vardır. Ayrıca önemli bir element olan mangan içerir.
Bu meyvede bulunan "bromelain" isimli bir madde sinüzit tedavisinde oldukça yararlıdır. Hatta altınmühür bitkisi ile karıştırıldığında etkisi iki katına kadar yükselebiliyor. Ananas suyunu tercih edebilirsiniz.

|
Ananas |
 |
Çetin Ceviz
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 26.05.2005
Mesajlar: 2317 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc184495
Gönderme Tarihi: 24.Ağu.2025
19 defa indirildi / yazdırıldı
|
Serüveni Brezilya’da başlayan ananasın yolu önce İngiltere’ye daha sonra Fransa’ya düşer. Antiller, Afrika ve Asya’ya çok kolay adapte olan "aromalı güzel", şimdilerde Fransa pazarında her mevsim bulunmaktadır. Tropikal meyvemiz, 1-1.5 kilo ağırlığı, üzerinde bir tutam saçı andıran yeşil yaprakları, çam kozalağına benzeyen yapısı ve baklava şekli pullarla kaplı olan kabuğuyla dikkat çeker.
Dikiminden 15-20 ay sonra çiçeklenen ananas, çiçeklerin zaman içerisinde yapışması sonucu yenilen kısmını oluşturur.
Şekerli ve tuzlu tatlarla uyum sağladığından yağlı etlere, kabuklularla hazırlanan kokteyllere çok yakışmaktadır.
Özellikle ara sıcaklarda güzel alternatifler ortaya çıkartır.
Ananas, yetiştiği ülkelerden uzun gemi yolculuğu sonucunda bize ulaştığından ham olarak toplanıp ihraç edilmektedir. Bu sebepten marketlerde satılan ananaslar doğal yollarla ve doğal olarak olgunlaşmadığından ekşi ve aroma yoğunluğu azdır. Bu satırları okuyup "nasıl yani, ben doğal yolla olgunlaşmış kokulu ve tatlı ananas yiyemeyecek miyim?" gibi bir soru sormanız gayet normal! Yiyebiliyorsunuz ancak bu ananaslar uçakla geldiğinden fiyatları biraz daha yüksek oluyor.

|
|
Ananas Tarifleri Diğer Konular
|
|