Yiyiniz iciniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
lezzetler.com yemek tarifleri paylaşım sitesi

Yemek Tarifleri > Diğer Konular > Ankara Mutfağı (5 adet - 282,368 defa bakıldı)

Ankara Mutfağı


Fotoğraflı Yemek Tarifleri

Ana Sayfa
Video Yemek Tarifleri
Yemek Galerileri
Ana Yemek Tarifleri
Tatlı Tuzlu İkram Tarifleri
Yöresel Yemek Tarifleri
Geleneksel Yemek Tarifleri
Etnik Yemek Tarifleri
Dünya Mutfaklarından Yemek Tarifleri
Diyet Yemek Tarifleri
Markalardan Yemek Tarifleri
Bebek Yemek Tarifleri
Vejetaryen Yemek Tarifleri
Osmanlı Yemek Tarifleri
Kamp Yemek Tarifleri
Sebze Yemek Tarifleri
Meyve Tarifleri
Kırmızı Et Yemek Tarifleri
Av ve Kümes Etleri Tarifleri
Balık ve Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri
Sakatat Yemek Tarifleri
Çerez Tarifleri
Tahıl Yemek Tarifleri
Diğer Malzemelerden Yemek Tarifleri
Pişirme Yöntemlerine Göre Yemek Tarifleri
Tatlarına Göre Yemek Tarifleri
Kolay Yemek Tarifleri
En Yeni Yemek Tarifleri
Malzemeye Göre Arama
Genel Konular
Besinlerin Değerleri
Şifalı Bitkiler
Aşçılığın Püf Noktaları
Sofra Düzeni ve Servis
Mutfak Takımları
Yemek Hakkında Sözler
Yemek Rüyaları
Yemek Fıkraları
Diğer Konular
Sağlık Konuları
Site Hakkında
Makaleler
Söyleşiler
Anketler
Mütevazı Lezzetler®

Üye Girişi
Üye Ol


Ankara Mutfağı

Saadet
Türkçe Admin
Türkçe Admin

Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327
Şehir: Ankara
Kısa URL: https://ml.md/lc38427
Gönderme Tarihi: 24.Tem.2009
6,567 defa indirildi / yazdırıldı




Ankara Valiliği

Eski Ankara mutfağı evin en büyük kısmını meydana getirirdi. Bir tarafta ocak ve tandır, bir tarafta kışlık erzakın muhafaza edildiği kiler bulunurdu. Kilerler genellikle iki katlı olur ve yukarı kısmına mü-sandere denirdi. Mutfağın bir kenarına odun istif edilirdi. Yemekler yere serilen sofralarda yenir, önce büyükler, sonra ev halkı otururdu.

Ankara Yemekleri:
- Çorbalar: Aş çorbası, dutmaç, keşkek çorbası, miyane çorbası, sütlü çorba, tarhana çorbası, toyga çorbası
- Et Yemekleri: Ankara tavası, alabörtme, calla, çoban kavurması, ilişkik, kapama, orman kebabı, patlıcanlı et, sızgıç, siyel, siyer.
- Pilavlar: Bici, bulgur pilavı, oğmaç aşı, pıtpıt pilavı.
- Köfteler: Kadınbudu köfte, mucirim köftesi, yumurtalı köfte, tohma, tiritli köfte.
- Dolmalar: Efelek dolması, mantı, şirden dolması (bumbar), yalancı dolma, yaprak dolması.
- Börekler - Çörekler: Altüst böreği, ay böreği, bohça böreği, entekke böreği, hamman, kana, kol böreği, papaç, pazar böreği, tandır böreği, yalkı.
- Yemekler: Carcıran, bici aşı, çılbır, çırpma, göçe, göter, kaile, keşkek yemeği, köremez, mıhlama, omaç, papara, saz, tamtak tiridi, topaç.
- Hamur İşi Yemekler: Bazlama, cızlama, gözleme, nevizme, öllüğün körü, su böreği.
- Tatlılar - Kompostolar: Ayva boranası, baklava, bırtlak, daşlak, ekir, fıslak, höşmerim, kabak tatlısı, karga beyni, kar helvası, kaygana, köyter, omaç, perçem, saraylı, tiltil helvası, tuhafiye, zerdali boranası, zerdali hoşafı.
- Ekmekler: Bazlamacın, bezdirme, gizleme, çerpit, ebem ekmeği, kartalaç, kömbe, kete, saçkıran, şerit, yarımca.

Mutfak Malzemeleri:
Aşhane - ayşene: Mutfak
Bağa: İki kuplu bir çeşit kahve tepsisi
Bandil: Küçük testi
Bardak: Toprak testi
Beden: Bakır sahan,
Bodiç: Küçük testi,
Boduç: Fıçı,
Boğ: Sofra bezi,
Bulgulu senek: Toprak testi,
Caba: Toprak tencere,
Cağa: Deri ve bezden yapılan büyük torba,
Çatura: Ağaç su tepsisi,
Çente: Çinko sahan ve tas kapağı,
Çork: Ocak,
Çalpak - hatun: Büyük yayık
Çamçak: Ağaç su kabı,
Çapçak: Tahta masrafa,
Çekkel: Küçük nacak,
Çomça: Büyük ağaç kepçe,
Çömçü: toprak ibrik,
Dövce: Hava,
Eğri: Bıçak,
Eyseren işiran: Hamur kazıma aleti,
Enge: Küçük bıçak
Ersin: Demir hamur kazıma aleti,
Gelder: Ağaçtan su, yoğurt ya da yağ kabı,
Gırgırı: Ağzı dar testi,
Gölek: Yağ kutusu,
Haranı: İki kulplu küçük kazan,
Hereni: Büyük tencere,
İliştir: Kevgir,
Kaşıkla: Kaşık sepeti,
Miren: Küçük testi,
Mengel: Bakraç,
Oklaç-oklağaç: Oklava,
Pişirgeç: Tahtadan yufka çevirme aleti,
Sergen: Tavanlara yakın konulan raf,
Susak: Ağaç maşrapa,
Sapsak: Bakır, teneke, çini, çinkodan yapılmış su kabı,
Sitil: Bakırdan saplı şekerlik,
Tahar: Ağzı geniş kulpsuz kap,
Tandır: Küçükfırın,
Terek: Raf,
Tıngır: Tepsi,
Yangı: Kulplu küçük kap,
Yaslahaç: Hamur açma tahtası.
Yunak: İçinde birşey yıkanan kap.



Ankara Yemek Kültürü

Saadet
Türkçe Admin
Türkçe Admin

Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327
Şehir: Ankara
Kısa URL: https://ml.md/lc40851
Gönderme Tarihi: 18.Eyl.2009
7,056 defa indirildi / yazdırıldı




Kültür ve Turizm Bakanlığı

Türk yemek kültüründe çeşitli illerimizin ayrı özellikleri var.Her ilimiz yiyecek türleri bakımından kendine özgü özellikleriyle tanınır.Hatta bazı illerimiz, sadece yiyecekleriyle meşhur olmuşlardır.Kayseri mantısı, Bursa İskenderi, Ankara Tavası gibi.Bu bölümde Ankara’yı yemek ve yiyecek kültürü açısından ele alacağız. Bugün Ankara, Türk yiyecek kültüründe son derece çeşitlenmiş bir duruma gelmiştir.

Geleneksel Olarak Ankara’nın Yemek Kültüründeki Yeri
Ankara, tüm Türkiye’de geleneksel olarak bazı yemek ve yiyecekleriyle tanınmıştır.

Ankara Balı
Kokusu ve lezzeti bakımından Türkiye’nin en ünlü balları arasındadır.Rengi beyazdır.Ankara kırlarında bulunan çeşitli bitki ve meyve ağaçlarının çiçekleri bakımından özel bir lezzet ve kokuya sahiptir.

Ankara Yuva Kavunu
Koyu yeşil renkli kabuklu ve yuvarlak olup, lezzetli, sulu, yenen kısmı kalın ve ince kabukludur.Evlerde serin yerlerde bekletilerek de kışın bile yenir.

Ankara Armudu
Bugün çok azalmıştır.Genç kuşaklar böyle bir armut türünün varlığından bile habersizdir.Yeşil renkli, yuvarlak ve sulu, tatlı bir armuttur.Diğer armutlar gibi değildir.Buna kış armudu da denir.Sonbaharda çok sert ve susuzdur.Sert halinde toplanır.
Serin yerde bekletilerek yumuşaması ve sulanması sağlanır.Bir diğer Ankara armut türü ise, yumuşak sulu ve kokulu yaz armududur ve kumludur.Bu iki tür Ankara armudu Türkiye’de tanınmıştır.Fakat eski kaynaklarda Ankara’da 38 çeşit armut yetiştirildiği de belirtilmektedir.

Atatürk Orman Çiftliği Mamulleri
Atatürk’ün kurduğu Atatürk Orman Çiftliği’nde elde edilen süt, yoğurt ve dondurma bütün Türkiye tarafından sevilerek tüketilen ürünler arasındadır.

Ankara Tavası
Ünlü geleneksel Ankara yemeğidir.Kısaca, etli pilav denebilir.Yağlı koyun eti, fırın ya da tandırda kızartılarak pilav üzerine konur.Yahut et, haşlanmış olarak da pilavla yenir.Büyük tavada pişirildiği için bu ad verilmiştir.Daha çok toplu yemek gelenekleri arasında yer alır.
Düğün, ölüm, hıdrellez, mesire gibi belli zamanlarda tüketilir.Yanında cacık, turşu, salata ya da hoşaf ile yenir.Bugün toplu yemek yenen kurumlarda şehriyenin pilavı ile etlerin kavurma biçiminde küçük küçük doğranıp pişirildiği yemeğe de Ankara tavası deniyor.Yani buna etli şehriye pilavı da denebilir.
Katma Aşı
Yarma buğday ve yoğurtla yapılır.
Toygar Çorbası
Pirinç, buğdaya yoğurt katılarak elde edilir.
Pastırma, sucuk
Yörenin eski yiyecekleri arasındadır.

Ankara Döneri
Sade koyun etinden, kıyma kullanılmadan hazırlanan, yaprak etlerden pişirilerek yenen dönerdir.Bugün kentin her semtinde bu tür dönerciler bulunur.Ayrıca dönerci lokantaları da var.Daha çok, ekmek arası tüketim yaygınlaşmıştır.Ayaküstü tüketim (fast food) olarak daha fazla tüketilir.

Bazı ilçelerinin Ünlüleri
Kızılcahamam pirinci, Kalecik ayvası, Ayaş dutu, vişnesi, Beypazarı havucu.Ankara’nın çeşitli ilçelerine ait köylerde hamur işleri oldukça yaygındır.Özellikle gözleme, çok sevilen popüler ve çok tüketilen bir yiyecektir.Yine mantı, börek, çörek, yufka, bazlama gibi hamur işleri de tercih edilen yiyecekler arasındadır.
Bir tahıl yöresi olarak da her türlü buğday, fasulye, nohut, mercimek, soğan, patates gibi hammaddelerden yapılan yemekler, çorbalar (yoğurtlu çorba, yarma aşı, tarhana vs gibi) da bir çeşitlilik göstermektedir.

Metropoliten Olarak Ankara’nın Yemek Kültüründeki Yeri
Ankara, metropoliten bir yöre olarak 10 milyona yakın nüfusu ile yemek kültürü açısından tam bir çeşitliliğe ve farklılaşmaya uğramıştır.Özellikle batı ülkelerindeki yemek tarzı çok yaygınlaşmıştır.Bunların başında, ayaküstü yiyeceklerin (fast food) yer aldığı ticari kuruluşlar, hem kent merkezinde, hem de çeşitli semtlere dağılmıştır. Buralarda, ekmek arası döner, köfte, balık tüketilir.
Geleneksel kebapçı dükkanları da oldukça yaygındır.Her türlü Türk kebapları, buralarda vardır.Pide, döner, Adana Kebap, lahmacun gibi.Geleneksel Türk yemeklerinin yapıldığı bazı lokantalar az olmakla birlikte, yine de vardır.Çünkü, fast food dükkanlarının çoğalmasıyla bu tür lokantaların sayısı azalmıştır.Ankara, göç alan bir yer olduğu için, ülkenin her yerinden gelen insanlar, kendi yemek kültürlerini de buraya taşıyarak, bir çeşitliliğe neden olmuşlardır.
Bir diğer çeşitleme ise etnik restoranların açılması ile gerçekleşmiştir. Ankara’da da artık Batı ülkelerinin büyük kentlerinde görülen etnik restoranlar açılmıştır. Çin lokantaları, Meksika lokantaları, İtalyan lokantaları, Japon lokantaları bunlar arasındadır.Pahalı oldukları için üst sosyo-ekonomik kesimlere hitap eden bu lokantalara zaman zaman, bayramlarda, hafta sonlarında, konuk ağırlamada başvurulmaktadır.Artık oralar, Batı ülkelerindeki gibi bir akşamı geçirmek, eğlenmek için gidilen yerler olmuşlardır.
Pastaneler, tatlıcılar da özellikle genç kuşakların gittiği yerlerdir.Bunların dışında bazı özel yemeklerin yendiği lokantalar da açılmıştır.Örneğin sadece mantı yenilen dükkanlar, işkembe çorbası yenen restoranlar, balıkçılar, tavukçular gibi.Sadece dondurma satan dükkanlar da bunlar arasında sayılabilir.Uluslararası tanınmış fast food firmaları da yaygınlaşmıştır:Örneğin Mc Donald’s, Burger Kıng, Kentucky Fried Chicken, Pizza Hut gibi.Gözleme, börek gibi geleneksel yiyecekler de ayrı bir kategori oluştururlar.
Görüldüğü gibi, Ankara bugün yemek, yiyecek kültürü açısından oldukça çeşitlenmiş bir manzara göstermektedir.Hem Batı kültürünün hem geleneksel kültürün, hem bazı etnik grupların yiyecek kültürünün yer aldığı karmaşık bir yapıya sahip olmuş Ankara, kuşkusuz büyük bir kültür mozaiği durumuna gelmiştir.
Her kesimden olan insanların yiyecek kültürünün yer aldığı böyle bir merkez, yerli ve yabancı, herkesin ilgisini çekmektedir.Esasen Ankara, Cumhuriyetin ilk yıllarından beri, Atatürk zamanında bir başkent olarak lüks lokantalar, nezih yemek yerleri olarak da ülkemizin çeşitli yörelerinin yemeklerinin sergilendiği bir yerdi. Buralara daha çok diplomatlar, milletvekilleri ve politikacılar gitmekteydi.


Başkentin Lezzet Kapısı:Ankara Mutfağı

Cankat
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 04.04.2009
Mesajlar: 725
Şehir: İzmir
Kısa URL: https://ml.md/lc60215
Gönderme Tarihi: 09.Şub.2011
2,283 defa indirildi / yazdırıldı




Anadolujet Magazin

Ankara’da lokanta ve yemek yenilen mekânların gelişimi cumhuriyetin ilanı ile hız kazanmıştır. Ülkenin yeni başkentini hızla dolduran büyükelçiliklerde ve yabancı temsilciliklerde çalışanlara yönelik lokantalar hızla açılır Ankara’da.

Açılan bu mekânlarda da hem geleneksel Ankara yemeklerine, hem de yabancıların damak tadına ve tercihlerine uygun menüler servis edilir. Diğer yandan Ankara’nın geleneksel mutfağı İç Anadolu yöresinin karakteristik özelliklerini barındırır.

Ankara, metropoliterliğiyle sunduğu dünya ve ulusal mutfak çeşitliliğinin yanı sıra kadim tariflerini koruyup, sevdirmeyi de başarmıştır. Yerel yemekler arasında “Ankara Tavası” en meşhur yöresel lezzetlerin başında gelirken, Toyga Çorbası, Katma Aşı, Ankara Döneri, sucuğu ve gözlemesi anılmadan geçilmemesi gerekenlerden.

Ayrıca Kalecik ayvası, Ayaş dutu, Beypazarı turşusu, tarhanası ve kurusu gibi ilçelerin adlarıyla anılan meşhur tatların adresi olagelmektedir.


ANKARA MUTFAĞI

nurnur
Editor
Editor

Kayıt: 29.07.2005
Mesajlar: 300
Şehir: Bahçelievler ANKARA
Kısa URL: https://ml.md/lc71611
Gönderme Tarihi: 12.Oca.2012
5,231 defa indirildi / yazdırıldı




Ankara'da her ne kadar, o eski büyük tandırlı, ocaklı mutfakların yerini, evler gibi apartman katlarına sıkışmış küçük mutfaklar aldıysa da, kuşaklar boyu aktarılan lezzetler, hünerli ellerde yaşamaya devam ediyor. Ankara'nın geleneksel yemekleri de, bu kuşaktan kuşağa aktarma sayesinde bugüne kadar ulaşıyor. Ankara'nın geleneksel sofrasında Omaç, Toyga Çorbası, Ankara Tavası, Arabaşı, Bahçe Kebabı gibi yemekler bulunuyor. Ayrıca, Bazlama, Öllüğün Körü gibi hamur işleri de Ankara'da yapılan yemekler arasında.

ÇORBALAR
Dutmaç, Keşkek Çorbası, Miyane Çorbası, Tarhana Çorbası, Toyga Çorbası.

ET YEMEKLERİ
Ankara Tavası, Alabörtme, Calla, Çoban Kavurması, Kapama, Orman Kebabı, Patlıcanlı Et, Sızgaç, Siyel, Siyer.

PİLAVLAR
Bici, Bulgur pilavı, Oğmaç aşı, Pıt pıt pilavı.

KÖFTELER
Kadınbudu köfte, Mücirim köftesi, Yumurtalı köfte, Tohma, Tiridi Köfte.

DOLMALAR
Efelek dolması, Þirden dolması, Yalancı dolma, Yaprak dolması.

HAMUR İŞLERİ
Altüst böreği, Ay böreği, Bohça böreği, Entekke böreği, Gömme, Homman, Kaha, Kol böreği, Papaç, Pazar böreği, Yalkı, Bazlama, Cızlama, Gözleme, Nevzime, Öllüğün körü, Su Böreği.

YÖRESEL YEMEKLER
Carcıran, Bici aşı, Cılbır, Çırpma, Göçe, Göter, Kale, Keşkek yemeği, Köremez, Omaç, Papara, Saz, Tatmak iridi, Topaç.

TATLILAR, KOMPOSTOLAR, HOŞAFLAR
Ayva boranası, Bırtlak, Datlaş, Ekir, Fıslak, Höşmerim, Kabak tatlısı, Karga Beyni, Kar helvası, Kaygana, Köyter, Omaç helvası, Pertem, Saraylı, Tiltil helvası, Tuhafiye, Zerdali boranası, Zerdali hoşafı.

EKMEKLER
Bazlamacın, Bezetleme, Bezdinne, Gizleme, Çepit, Ebem Ekmeği, Göbü, Kabalı, Karatalaç, Kömbe, Kete, Saçkıran, Şerit, Şaplak, Şebit, Şipleme, Yarımca.


Ankara'nın Tadı Tuzu

bronz
Aşçı
Aşçı

Kayıt: 01.10.2015
Mesajlar: 18
Şehir: Samsun
Kısa URL: https://ml.md/lc112089
Gönderme Tarihi: 18.Ekm.2015
2,170 defa indirildi / yazdırıldı




Anadolujet Magazin

Anadolu illeri kendine has lezzetler bakımından hayli zengindir. Anadolu’nun neredeyse tam ortasına yerleşen başkentte Türkiye’nin tüm lezzetlerini bulabilirsiniz ama bazıları Ankara’ya hastır. İşte dillere destan olanlar...

Ankara Balı: Ankaralıların yaptığı her şey farklı olduğu gibi Ankaralı arıların yaptığı bal da diğerlerinden farklı. Çok açık bir renge, yoğun bir kıvama ve keskin bir tada sahip olan Ankara balı, sadece Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) tarafından sınırlı sayıda üretiliyor. Kısaca AOÇ balı olarak da bilinen bu doğal lezzeti Ankara dışında bulabilmeniz oldukça zor; o yüzden Ankara seyahatinizden dönerken valizinizde birkaç kavanoz bala yer açmakta fayda var. Keskin tadı damağınızda pekmezimsi bir tat bırakabilir; en iyisi Ankara balını ekmeğe sürüp yemek.

Ankara Simidi: Her yöre kendine has kahvaltısıyla bilinir. Ankara’da ise kahvaltı dendiğinde gözünüzün önüne şu üçlü gelir: İnce belli bardakta tavşan kanı çay, krem peynir ve dışı çıtır çıtır, içi yumuşacık bir Ankara simidi. Rengi İstanbul simidinden daha koyudur ve yerken çok hafif tahin-pekmez tadı alırsınız; bunun nedeni fırına atılmadan önce pekmeze batırılmasıdır. Öyle ki kömür gibi Ankara simitlerini ilk defa görenler simitlerin yanık olduğu yanılgısına düşebilir, ancak pekmez tadını aldıklarında fikirleri değişecektir.

Ankara Döneri: Ankaralılara “Ankara’da ne yenir?” diye sorduğumuzda çoğunlukla aynı cevabı alıyoruz: Yaprak döner! Öyle ki nasıl İzmirliler kumruyu, Konyalılar etli ekmeği sahiplenmişse, Ankaralılar da yaprak döneri sahiplenmişler. Ankara’daki yaprak dönerin farkı, sadece kuzu etinden yapılıyor olması ve meşe kömüründe pişirilmesi. Özellikle etin içinde kıyma olmaması çok önemli! Size dönerin içinde kıyma olup olmadığını anlamanız için ufak bir ipucu: Kıymadan yapılan döner kesilirken küçük parçalara bölünür, Ankara döneri ise parçalanmaz. Taze, çıtır çıtır ekmeğin arasına sadece soğanla servis edilen yaprak dönerin yanında ayran içmek de geleneğin parçasıdır.

Beypazarı Kurusu:Ankara’nın Beypazarı ilçesine mahsus olan Beypazarı kurusu un, süt, tereyağı, maya, tuz ve tarçından yapılan bir tür tuzlu kurabiyedir. Satın aldıktan aylar sonra bile tazeliğini koruyan bu ürünün de sırrı var. Fırından çıktıktan bir süre sonra tekrar fırınlanan bu unlu mamuller, kaya gibi sert oluyor ve bu sayede uzun süre dayanıklılığını koruyor. Özellikle çay saatleri için harika bir atıştırmalık olan Beypazarı kurusu, yoğun tereyağı kokusuyla müptelası olabileceğiniz bir tat.






Ankara Mutfağı Tarifleri Diğer Konular



(5 adet Ankara Mutfağı 282,368 defa bakıldı)

1 2 3 4 5

lezzetler.com
Site Hakkında
Kullanım Kuralları
Üyelik Kuralları
Gizlilik Bildirimi
Hediyeli Üyelik
Alan Adlarımız
Bölümler
Yemek Kitapları
Mütevazı Lezzetler® Yemek Kitabı
Mütevazı Lezzetler® İkramlar
Mütevazı Lezzetler® Kurabiyeler
Mütevazı Lezzetler® Çorbalar
Mütevazı Lezzetler® Pilavlar
Mütevazı Lezzetler® Videoları
Mütevazı Lezzetler® Fotoğrafları
Mütevazı Lezzetler®
Mütevazı Lezzetler® Sertifikaları
Mütevazı Lezzetler® Türkçe
Mütevazı Lezzetler® Azəricə
Mütevazi Lezzetler® English
Mütevazi Lezzetler® Español
Mütevazi Lezzetler® Deutsch
Mütevazi Lezzetler® Français
Mütevazi Lezzetler® Italiane
Скромные Вкусы® Русский
لذيذ المتواضع ®عربية
Video Sunucuları
video.lezzetler.com
video.ml.md
Youtube
Dailymotion
Facebook
İzlesene
Mynet
Sosyal Medya
lezzetler.com facebook uygulaması
lezzetler.com facebook sayfası
lezzetler.com twitter sayfası
Mütevazı Lezzetler® facebook sayfası
Mutevazı Lezzetler® twitter sayfası

izmir escort - alsancak escort