|
Arabaşı Çorbası (Karaman) |
|
bütçe
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 17.03.2020
Mesajlar: 40 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc149340
Gönderme Tarihi: 21.Mar.2020
420 defa indirildi / yazdırıldı
|
İsmail Hakkı Güleç
Un ile ılık su iyice karıştırılarak boza kıvamına gelene kadar pişirilir.
Uygun bir tepsiye bir santim kalınlığında dökülür, kendi halinde soğumaya bırakılar.
Uygun bir tencerede tereyağında un kısık ateşte ağır ağır koyu renk alana dek kavrulur.
Salça eklenir ve biraz daha kavrulur.
Ardından tavuk suyu ilavesiyle karıştırılarak pişirilir.
Acı biber ve tuz ilave edilerek lezzetlendirilir, su ile kıvamı ayarlanır.
Tüketileceği zaman limon sıkılır ve isteyen salatalık turşusu yer. Tahta kaşık ile hamurdan bir parça alınır, akabinde çorbadan da alınarak yutulur.
|
Arabaşı Çorbası (Karaman) |
|
ay ışığı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.06.2016
Mesajlar: 1752 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc146573
Gönderme Tarihi: 06.Kas.2019
604 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 adet tavuk göğüs eti
7 su bardağı su
2 çay kaşığı salça
2 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
20 gram tereyağı
1 limonun suyu
1 tatlı kaşığı nane
Un
İşe öncelikle arabaşının hamurunu yapmakla başlayın. 5 su bardağı suyu 1 çay kaşığı tuzla birlikte tencerede kaynatın.
İçine 1 su bardağı un ve 2 su bardağı soğuk su ekleyin.
Topaklanmaması için sürekli karıştırın. Kıvam alıncaya kadar pişirin.
Koyulaşan hamuru hafifçe ıslattığınız bir cam tepsiye dökün.
Bir süre oda sıcaklığında ardından buzdolabında soğutun.
Yiyeceğiniz zaman baklava şeklinde dilimleyin.
1 çay kaşığı salçayı tencerede sulandırın.
Tavukları, pul biberi ve tuzu ekleyip tavuklar yumuşayana kadar pişirin.
Pişen tavukları parmak büyüklüğünde parçalara ayırın.
Tereyağını eritip içine biraz un ekleyin.
Salça ve pul biber de ekleyip 3 dakika kadar kavurun.
Bu karışımı tavukların üzerine ekleyin ve çorbanın içinde eritin. 5 dakika daha pişirin.
Çorbayı kaselere bölüştürüp üzerine nane serpin ve limon suyu sıkın.
Servis ederken çorba sıcak hamur soğuk olmalıdır.
|
Arabaşı Çorbası (Karaman) |
|
cetin ceviz
Aşçıbaşı
Kayıt: 25.12.2018
Mesajlar: 24 Şehir: Çorum |
Kısa URL: https://ml.md/lc139341
Gönderme Tarihi: 26.Arl.2018
566 defa indirildi / yazdırıldı
|
Tereyağında un kavrulur, hindi suyu yavaş yavaş ilave edilir. Kurutulmuş acı biber, tuz ve su eklenir, kaynatılır. Haşlanmış hindi didilerek etleri çorbaya karıştırılır. Limon sıkılıp, yanında acı biber turşusu ile yenilir. Tavuk ve tavuk suyu ile de yapılır.
|
Arabaşı Çorbası (Karaman) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc105752
Gönderme Tarihi: 09.Mar.2015
2,609 defa indirildi / yazdırıldı
|
Gazi Üniversitesi Türk Halkbilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi
1,5 kilo kuzu kol
1 tüm tavuk
2 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı tatlı biber salçası
2 çorba kaşığı tepeleme tereyağı
1 çorba kaşığı tuz
2 çorba kaşığı tepeleme un
4 litre su
10 kadar acı sivri biber
1 kahve fincanı pirinç
Hamuru için:
3 çorba kaşığı tepeleme un
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım çorba kaşığı buğday nişastası
Hamurun Hazırlanması: 1 litre suya un, nişasta ve tuz koyulur. Pütürlü olmaması için telle iyice karıştırılarak pişirilir. Kaynadıktan sonra 10 dakika daha pişirilerek 30 cm çapında bir tepsiye dökülür. Soğuduktan sonra buzdolabında 4-5 saat dinlendirilir ve servise hazır hale getirilmiş olur.
Çorbasının Hazırlanışı: Tavuk ve kuzu kolu çukur ve büyük bir tencerede 4 litre su ile kaynatılır, kaynadıktan hemen sonra üzerine çıkan köpüğü alınıp ağzı kapatılarak bir saat daha pişirilir. Piştikten sonra tencerenin altı kapatılıp ağzı açılmadan yarım saat dinlendirilir. Daha sonra etler sudan alınır, kemiklerinden ayrıldıktan sonra 2 cm. uzunluğunda, 1 cm. eninde parçalar oluşacak şekilde didilir.
Tencereye yağ koyulup, 2 çorba kaşığı un ilave edilerek pembeleşinceye kadar pişirilir; domates ve biber salçasını da ekleyip bir iki dakika daha pişirilir. Haşlanan et ve tavuk suyunun tamamını üzerine dökülerek telle iyice karıştırılır. Tuzu ve pirinci de eklenerek yeniden kaynamaya bırakılır. Kaynadıktan sonra içerisine hazırlanan etler ilave edilir ve kuru acı biberleri de koyduktan sonra yarım saat süre ile pişirilir.
Çorba sıcak olarak ve içine bir iki kaşık öncesinde hazırlanan soğuk hamur ile birlikte servise sunulur.
Not: Arabaşı çorbası, aslen Karaman yöresine ait bir çorbadır, iç Anadolu Bölgesinde; Konyada eski Türkmenler tarafından yapılan bu yemek varyantlarının görüldüğü yerlerde çeşitli adlarla anılmaktadır, örneğin; Karamanda bu çorbaya kış çorbası adı verilmektedir.
Arabaşı çorbasının iç Anadoludan gelen Yörüklerle bütün Toros yaylalarına yayıldığı bilinmektedir. Teke Yöresindeki Toros Yaylalarında; Beydağları Yaylalarında göçebe yaşayan Yörükler avladıkları hayvanlarla, soğuk kış günlerinde arabaşı denilen bu çorbayı yaparlarmış. Yörüklerin bu avladıkları hayvanların etlerini çorba içerisine didip, çorbaya karıştırarak yemelerinin sebebi de ailelerinin çok kalabalık olması ya da oba nüfusunun fazla olması dolayısı ile etten herkesin tadabilmesidir.
Ayrıca, Yörüklerin hastalara şifa vermesi için yaptıkları un çorbasına zamanla et katarak, hem lezzetli hem şifalı olduğuna inandıkları çok sıcak yenen arabaşı çorbasını elde etmişlerdir.
Göçebelik ve hayvancılık, ailelerin sosyo-ekonomik düzeyleri, coğ koşullar, başka kültürlerin etkisi, davranış kalıpları, toplu yemek yeme geleneği ve aynı kaptan yemek yeme bu çorbanın oluşumunu etkileyen başlıca faktörlerdir.
Yörükler bütün özel günlerinde arabaşını yaparlar. Asker uğurlamalarında, düğünlerde, sünnet düğünlerinde, deve güreşi şenliklerinde, yayla şenliklerinde, mevlitlerde yapılan bir yemektir. Turistik beldelerde, koruma altına alınmış Yörük çadırlarında arabaşı çorbası turistlere tanıtılmakta ve bölge ekonomisine katkı sağlamaktadır.
|
Arabaşı Çorbası (Karaman) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc32022
Gönderme Tarihi: 24.Arl.2008
3,202 defa indirildi / yazdırıldı
|
Karaman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Piliç irisinden 1 adet
tereyağı yarım kg.
kurutulmuş acı biber 10 adet
pulbiber 1 tatlı kaşığı
etsuyu 10 su bardağı
su
kornişon biber
limon
un
Arabaşı çorbası, arabaşı ve hamur olmak üzere iki bölümlüdür.
ÇORBA: Büyükçe bir tavada tereyağı eritilir. Unun bir kısmı tavaya dökülür rengi kahverengioluncaya kadar (meyene şeklinde) kavrulur. Kavrulan bu un büyük bir tencereye alınır. Daha önce haşladığımız tavuk suyu yavaş yavaş karıştırılarak tencereye dökülür. Un çorbası kıvamına getirilir. Kurutulmuş acı biber, tuz ve yeteri kadar su ilave edilir. 45 dakika kaynatılır. Haşlanmış tavuk didilerek etleri bu suyun içine atılıp kaynatılabilir veya çorba sofraya konduğunda sonradan da ilave edilebilir. Çorbaya yeneceğinde limon sıkılır, pul biber ilave edilebilir ve yanında kornişon turşu yenebilir.
HAMUR: Bir kapta ılık suya un bulanır. Daha sonra bu bulamaç tencerede kaynayan suya yavaş yavaş dökülerek karıştırılır ve bir müddet pişirilir. Belli kıvama geldikten sonra tepsi veya siniye yaklaşık 1,5 cm. kalınlığında ince olarak dökülür. Hamur soğumaya bırakılır.
Tahta kaşık ile alınan hamur tasa konan arabaşı çorbasına batırılarak hamur çorba suyu ile çiğnemeden yutulur. Mide ve barsak tembelliğine iyi gelir.
ML® Arabaşı için tıklayın
|
Arabaşı Çorbası (Karaman) |
|
AyGölgesi
Super MOD
Kayıt: 31.03.2006
Mesajlar: 2719 Şehir: Giresun |
Kısa URL: https://ml.md/lc13167
Gönderme Tarihi: 14.Nis.2007
2,974 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamuru İçin:
1 kase un
6 kase su
1 tatlı kaşığı tuz
Çorba için:
1 adet tavuk
1 su bardağı un
Salça
Kırmızı toz biber
Karabiber
Limon suyu
Hamuru için; un, tuz ve su ocağa alınıp koyulaşana kadar karıştırılarak pişirilir. Daha sonra hamur tepsiye dökülür. Tepsi, serince bir yerde soğumaya bırakılır.
Çorba için; un bir tavada kavrulur. Tavuk iyice haşlanır ve minik parçalara ayrılır. Kavrulan un,salça ve tuz, tavuk suyuna katılır. Sonra tavuk parçaları da eklenerek ve ara ara karıştırılarak pişirilir. Tabağa koyulan çorba limon suyu, bol kırmızı toz biber ve karabiber eklenerek ve yanına hazırlanan hamurlardan konularak servis yapılır.
|
|