|
Arapaşı Çorbası |
|
Son yolcu
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 29.08.2008
Mesajlar: 110
|
Kısa URL: https://ml.md/lc26882
Gönderme Tarihi: 29.Ağu.2008
3,034 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 adet tavuk
1 çorba kaşığı kimyon
1 çorba kaşığı salça
2 çorba kaşığı margarin
2 çorba kaşığı tereyağı
1 limonun suyu
2 çorba kaçığı un
Acı toz biber
Tuz
Karabiber
Hamuru için;
3 su bardağı un
6 su bardağı su
Biraz tuz
Üzerine serpmek için maydanoz
Yapılışı:
Un suyla ezilerek orta ateşte muhallebi gibi hazırlanır ve tuzu ilave edilir. Sürekli karıştırarak topaklanması önlenmelidir, iyice katılaş-tığında mikserle çırpılarak, pürüzsüz bir kıvam alması sağlanmalıdır. Pişen hamur yüksek kenarlı bir tepsiye dökülür ve soğumaya bırakılır. Tavuk temizlenip yıkanır. Su ilave edilerek haşlanır. Haşlandıktan sonra kemiklerinden ve derisinden ayrılarak ince ince doğranır. Tencereye yeterince tavuk suyu alınır. İçine kimyon, salça, tuz, karabiber, limon suyu ve acı biber ilave edilir. 2 çorba kaşığı unda biraz su ile ezilerek azar azar tavuk suyunun içine ilave edilir. Devamlı karıştırmak suretiyle koyulaşana kadar pişirilir. Koyulaşınca ocaktan alınır. Küçük bir tavada margarin ve tereyağı eritilip üzerine kırmızıbiber serpilir. Yağ kızdırılır. Çorba servis tabağına alınır. İçine daha önceden hazırlanan hamurlar kare kare kesilip ilave edilir. Ardından kızdırılmış yağ üzerinde gezdirilir ve son olarak kıyılmış maydanoz ile süslenir.
ML® Arabaşı için tıklayın
|
Arap Aşı Çorbası |
|
tadıgüzel
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.02.2012
Mesajlar: 229 Şehir: İstanbul |
Kısa URL: https://ml.md/lc72454
Gönderme Tarihi: 09.Şub.2012
2,914 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 adet bütün tavuk
1.5 litre su
2 çorba kaşığı un
Yarım kahve fincanı zeytinyağı
2 çorba kaşığı kırmızı toz biber
1 çorba kaşığı pulbiber
1 çorba kaşığı salça
2 adet kesme şeker
1 çay kaşığı tuz
Tavuğu 1,5 litre suda iyice haşlayın. Daha sonra kemiklerini ayırıp, didikleyin. Bir tencerede 2 çorba kaşığı un ve yarım kahve fincanı sıvı yağı kavurun. Salça ve kırmızı biberleri ilave edin. Tavuk suyunu da ekleyin. Tuz ve sekeri katın. Kaynadıktan sonra etleri ilave edin. Yanında hamuru ile servis yapın.
Hamur için; 3 su bardağı su, 3 çorba kaşığı un, 1 çorba kaşığın nişasta ve yarım tatlı kaşığı tuzu, muhallebi kıvamı alana dek pişirin. Fazla derin olmayan bir kalıba dökün. Soğuduktan sonra baklava dilimi gibi kesin. Çorbanın yanında küçük tabaklarda servis yapın.
Not: Çorbada kullanılan pulbiber çok acı olmalıdır. Çorbanın acılığı, yanındaki hamur ile dengeleniyor.
|
ARABAŞI ÇORBASI |
|
İbrahim Hakkı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 31.08.2011
Mesajlar: 185 Şehir: Erzurum |
Kısa URL: https://ml.md/lc67610
Gönderme Tarihi: 05.Eyl.2011
2,703 defa indirildi / yazdırıldı
|
Ebru Omurcalı
1 adet orta boy tavuk
2 çorba kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı acı kırmızıbiber
2 çorba kaşığı un
Tuz
2 çorba kaşığı tereyağı
Tuz
HAMURU:
2 su bardağı un
5 su bardağı su
HAMUR: Unu, suyu ve tuzu iyice çırpın, tencereye koyarak muhallebi kıvamına gelinceye dek pişirin. Hamur pişince yayvan ve geniş bir tepsiyi suyla ıslatarak, içine hamuru dökün ve soğumaya bırakın.
ÇORBA: Tavuğu haşlayın, etlerini kemiklerinden ayırarak küçük parçalara bölün. 2 çorba kaşığı un ve tereyağında kavurun, domates salçasını da ilave ederek, kavurmaya devam edin. İçine tavuk suyu ve etlerini de ekleyin. Bir taşım kaynadıktan sonra acı kırmızıbiber ve tuzu da ekleyin. Soğuyan tepsideki hamuru baklava şeklinde dilimleyin. Servis kâselerine çorbaları koyup, üzerine kesilmiş hamurlardan koyarak servis yapın.
|
Arap Aşı Çorbası |
|
somun
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 03.08.2012
Mesajlar: 47 Şehir: Aydın |
Kısa URL: https://ml.md/lc78795
Gönderme Tarihi: 05.Ağu.2012
2,478 defa indirildi / yazdırıldı
|
3 adet domates
200 gram tavuk kalça
1 adet soğan
1 çorba kaşığı salça
1 çorba kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı arpa şehriye
Tencereye tavuk etini yerleştirin. Üzerine bütün soğanı ekleyip 35 dakika kadar kaynatıp tavuk etinin iyice pişmesini sağlayın. Tavuk etleri dağılıyorsa pişmiş demektir. Tencereden alıp suyunu da süzüp bir kaba alın. Tencerede tereyağını, rendelenmiş domates, salça ve unu kavurun. Üzerine süzülen tavuk suyunu döküp kaynamaya bırakın. Gerekirse üzerine su ekleyin. İçine şehriyeleri de ekleyip pişirmeye devam edin. Şehriyeler pişince üzerine didiklenmiş tavuk etlerini ekleyin. İstediğiniz baharatları da katıp sıcak olarak servis yapın.
|
Arabaşı |
|
kaktüs
Aşçıbaşı
Kayıt: 04.08.2016
Mesajlar: 24 Şehir: Denizli |
Kısa URL: https://ml.md/lc118678
Gönderme Tarihi: 05.Ağu.2016
1,500 defa indirildi / yazdırıldı
|
Fatoş Aktaş
Çorbası için:
Haşlanmış tavuk ya da hindi gögsü ve haşladığı suyu
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı acılı biber salçası
Su
Tuz Limon suyu
Karabiber
Pulbiber
Hamuru için:
2 su bardağı un
10 su bardağı su
Tuz
Önce hamurumuzu yapıyoruz. Çünkü hamurumuzun en az 5-6 saat soğuk bir ortamda dinlendirilmesi gerekiyor. 2 su bardağı unumuzu, 4 su bardağı soğuk su ile boza kıvamına getirene kadar çırpıyoruz. Diğer tarafta bir tencere 6 su bardağı su ile 1 tatlı kaşığı tuzu kaynatıyoruz. Sonra boza kıvamına gelen su, un karışımımızı kaynayan su dolu tencereye boşaltıp bir çırpma teli ile topaklanmasını engelleyerek karıştırıyoruz. Tenceredeki karışım göz göz kaynamaya başlayınca ocağın ısısını en az seviyeye getirip yavaş yavaş karıştırılarak 20 dakika pişiriyoruz. Islatılmış 30-40 cm çapındaki tepsiye döküp soğumaya alıyoruz. (hamuru 1 gece önceden yaparsak daha iyi kıvamda olur) Hamurumuz soğurken çorbamızı yapmaya başlıyoruz. Tenceremize 2 yemek kaşığı tereyağını ve 2 yemek kaşığı dolusu unu alıp kokusu çıkana kadar kavuruyoruz. Sonra biber ve domates salçamızı ekliyoruz. En son 6-7 su bardağı kadar tavuk suyumuzu ve tuzumuzu ekleyip çorbamızı kaynatıyoruz. Dilersek pul biber ve karabiber ekleyebiliriz. Çorbamız biraz kaynayınca didiklediğimiz tavuk etimizi çorbamıza ekliyoruz. 10 dakika daha pişirip çorbamızın altını kapatıyoruz ve 1 limonun suyunu ekliyoruz. Hamurumuz 6-7 saat dinlendikten sonra sıcak çorbamızla limon eşliğinde sıcak servis yapıyoruz.
|
Arabaşı |
|
onbaşı
Aşçıbaşı
Kayıt: 17.06.2016
Mesajlar: 26 Şehir: Isparta |
Kısa URL: https://ml.md/lc117650
Gönderme Tarihi: 18.Haz.2016
1,497 defa indirildi / yazdırıldı
|
Aynur Akdemir
1 adet tavuk (ya da hindi)
3 tatlı kaşığı kavrulmuş un
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1-2 kaşık sıvı yağ
1 dal reyhan
Pulbiber
Karabiber
Limon suyu
Tuz
Hamuru için:
5 su bardağı su
1 su bardağı un
Tuz
İlk önce hamurunu hazırlayalım. Bir tencereye 3 su bardağı suyu koyup kaynamaya bırakıyoruz. Başka bir kapta 2 bardak suda unu iyice mikserle çırpıp akıcı bir hamur elde ediyoruz. Kaynayan suya tuz atıyoruz. Sonra yaptığımız hamuru yavaşça sürekli karıştırarak tencereye döküyoruz. Dökerken karıştırmayı hiç kesmeyelim hızlıca karıştıralım. Dökme işlemi bitince arada karıştırarak 15-20 dakika pişirelim. Sonra bir tepsi döküp soğumaya bırakıyoruz. Tavuğu iyice yıkadıktan sonra düdüklü tencereye koyup 20 dakika kaynatıyoruz. 3 kaşık unu teflon tavaya koyup yağsız olarak kavuruyoruz. Soğuyunca eleyerek bir tasa koyalım. Tavuk suyu ekleyerek akıcı bir kıvam yani ayran kıvamında bir karışım elde edelim. Başka bir tencereye sıvı yağı koyup ısıtıyoruz. Ardından salçamızı koyup kavuruyoruz (Bu arada acıyı sevenler bolca pul biber koyun). Yavaşça tavuk suyumuzu ekliyoruz. Ardından yaptığımız unlu karışımı karıştırarak yavaşça döküyoruz. Tuzuna bakıp eksikse damak tadımıza göre ayarlayalım. Kaynamaya bırakıyoruz. Annem bu kısımda kuruttuğu reyhanı iyice yıkayıp içine saplarıyla birlikte koyar, kaynatıp tadı çorbaya çıkınca içinden alır. Soğuyan tavuğumuzu kemiklerinden ayırıp iyice didikliyoruz. Kaynayan çorbamızın içine koyuyoruz. Bir miktar da böyle kaynadıktan sonra yemeğe hazır. Hamurumuzu baklava diliminde keselim ve çorba kaselerini koymak için yer açalım. Sıcak çorbaya kaseye koyup içine karabiber, pul biber, limon sıkıp hamurdan parçalar alıp çorbamıza daldıralım.
|
Arabaşı Çorbası |
|
çaycı
Aşçıbaşı
Kayıt: 16.01.2018
Mesajlar: 23 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc131233
Gönderme Tarihi: 17.Oca.2018
1,031 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://annevebebek.gov.tr
50 gram tereyağı
1 yemek kaşığı tepeleme un
1 yemek kaşığı dolusu domates salçası
Yarım yemek kaşığı dolusu biber salçası
Haşlanmış tavuk göğsü (300 gram)
Tavuk suyu
Soğuk su
Acı pul biber
Önceden haşladığımız tavuk göğsünü didin. Tavuk suyunu kenara koyun birazdan çorbanıza ilave etmek istiyorsanız kullanabilirsiniz. Tenceremizin içine tereyağımızı koyalım ve kızartalım. Yağımız hazır olduğunda unumuzu ilave edip kavuralım. Altın rengini aldığında salçalarımızı komple ilave edip karıştıralım. Hepsi iyice karıştığında soğuk suyu ve tavuk suyunu yavaş yavaş ilave edebilirsiniz ve çorba kıvamına getirin. Haşladığımız tavuğu içine ilave edip karıştıralım. Tuzunu ve acı kıvamını ayarlayalım. 15 dk hep beraber pişirin.
|
Arabaşı Çorbası |
|
hümaşa
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 01.01.2014
Mesajlar: 42 Şehir: Erzincan |
Kısa URL: https://ml.md/lc140124
Gönderme Tarihi: 29.Oca.2019
1,019 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.sabah.com.tr
Çorbası için;
Tavuğun herhangi bir parçası ( ben kalçalı butla yaptım)
Salça
Pul biber
Tereyağı
2 kaşık un
Hamuru için;
1 litre su
20-25 yemek kaşığı un
Tuz
Önce hamurumuzu yapalım 3-4 saat beklemesi gerekmekte.
1 litre suyu kaynamaya bırakalım. Unu ılık suyla çözdürelim (yani una su ekleyerek karıştıralım).
Kaynayan suya devamlı karıştırarak yavaş yavaş unu ilave edelim.
Unun markasına göre değişiyor bazı unlar çok güzel tutuyor bazı unlarda sıkıntı olabiliyor. Kıvamını ayarlarken karıştırdığımız kaşığın zor çevriliyor olması lazım.
Eğer ununuz az geldiyse ocağın altını iyice kısıp pratik hareketlerle birkaç kaşık unu suda çözdürüp ilave edebilirsiniz.
Önceden yaptığımda hemen kıvamı tutmuştu ama bu kullandığım unda birkaç kere işlem yapmam gerekti. Ben 20 kaşık un kullandım siz dediğim şekilde ayarlayın.
Karıştırırken zorlanmaya başlayınca un yeterlidir. Devamlı karıştırarak kaynatın.
Tepsiyi ıslatın ve hamurumuzu tepsiye yayıp soğuk bir zeminde 3-4 saat bekletin.
Çorba tarifini de anlatacak olursak tavuğu haşlıyoruz.
Suyunu fazla koyalım haşlarken çünkü haşladığımız o suyu çorbamızda kullanacağız.
Haşladığımız tavuk etini didikleyelim.
Ayrı bir tencerede tereyağında unu kavuruyoruz.
Yağsız unu kavurup daha sonrada yağ ekleyebilirsiniz.
Unun kokusu çıktıktan sonra salçayı ve pul biberi ekliyoruz ve karıştırıyoruz.
Daha sonra tavuk suyumuzu yavaş yavaş ekliyoruz. Devamlı karıştırıyoruz ki topaklanmasın. Eğer topaklanırsa tavuk etini eklemeden önce blenderden geçirebilirsiniz.
Çorbamız kaynadıktan sonra didiklediğimiz tavuk etlerini ekliyoruz ve pişmeye bırakıyoruz.
Biraz kaynadıktan kıvam bulduktan sonra ocağımızı kapatıyoruz.
Hamuruyla birlikte tüketiyoruz.
Hamuru dilimler halinde kesiyoruz ve kaşığımıza hamurdan alıp çorbadan alıyoruz ve çiğnemeden yutuyoruz.
|
Arabaşı Çorbası |
|
ay ışığı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.06.2016
Mesajlar: 1752 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc145552
Gönderme Tarihi: 11.Eyl.2019
746 defa indirildi / yazdırıldı
|
Millî Eğitim Bakanlığı (4 kişilik)
Alabildiği kadar mısır unu
Av ve kümes hayvanlarının eti ( keklik, bıldırcın, karatavuk, ördek vb.)
3 adet soğan
3 çorba kaşığı salça
Kırmızı toz biber
2 çay kaşığı tuz
½ çay bardağı yağ
Su
Üzeri için:
Kurutulmuş kırmızıbiber
Yağ
Tencerede soğanlar yağda kavrulur, su ve salça eklenerek soğanlar kavrulmaya devam edilir.
Başka bir tencerede kuş etleri haşlanır.
Kavrulan soğanın içerisine su ve etler ilave edilerek kaynatılır.
Toz biber, kırmızı kurutulmuş biberler çorbaya eklenir.
Başka bir tencerede su kaynatılır, mısır unları başka bir kapta -topaklaşmaması için- su ve tuzla kıvamlaştırılır.
Son olarak kaynayan suyun içerisine azar azar ilave edilerek hamur haline getirilir istenilen kıvama gelinceye kadar ateşte pişirilir.
Ocaktan alınıp uygun bir fırın tepsisine katılaşmadan yayılır.
Hamur soğuyuncaya kadar bekletildikten sonra çorbayla birlikte servise sunulur.
|
Arabaşı Çorbası |
|
dodo
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.01.2015
Mesajlar: 41 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc141293
Gönderme Tarihi: 18.Mar.2019
614 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 adet tavuk göğüs eti
7 su bardağı su
2 çay kaşığı salça
2 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
20 gram tereyağı
1 limonun suyu
1 tatlı kaşığı nane
Un
5 su bardağı su ve 1 çay kaşığı tuzu tencereye koyarak kaynatın. Kabın içine 1 su bardağı un, 2 bardak soğuk su koyun ve topaklanmadan karıştırın. Karışımı, kaynattığınız suya yavaş yavaş dökün. Kıvam alıncaya kadar karıştırmaya devam edin.
Hamuru tepsiye dökün ve biraz soğumasını bekleyin. 1 saat de buzdolabında dinlendirin. Ardından hamuru kare şeklinde kesin. Tencereye 1 çay kaşığı salça koyun ve sulandırın. Tavukları, kırmızı pul biberi, tuzu içine ekleyin ve tavuk yumuşayana kadar pişirin. Ardından pişen tavukları da parmak büyüklüğünde parçalara ayırın.
Bir tavada tereyağını eritip üzerine un ekleyin. Salça ve pul biberi de ekleyerek 3 dakika kadar kavurun. Bu karışımı tavukların üzerine dökerek 5 dakika daha pişirin.
Çorbayı servis kasesine alın, içine hazırladığınız hamurdan koyun. Üzerine limon suyu gezdirerek nane serpebilirsiniz.
Not: Arabaşı çorbası Konya, Karaman, Kayseri, Yozgat gibi İç Anadolu şehirlerinde çokça yapılır. Bu nedenle aslında tek bir yöreye ait olduğu söylenemez.
|
Arabaşı Çorbası |
|
sevdiye
Aşçıbaşı
Kayıt: 26.07.2019
Mesajlar: 23 Şehir: Çankaya Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc144588
Gönderme Tarihi: 31.Tem.2019
506 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 adet tavuk göğüs eti
7 su bardağı su
2 çay kaşığı salça
2 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
20 gram tereyağı
1 limonun suyu
1 tatlı kaşığı nane
Un
İşe öncelikle arabaşının hamurunu yapmakla başlayın. 5 su bardağı suyu 1 çay kaşığı tuzla birlikte tencerede kaynatın.
İçine 1 su bardağı un ve 2 su bardağı soğuk su ekleyin.
Topaklanmaması için sürekli karıştırın. Kıvam alıncaya kadar pişirin.
Koyulaşan hamuru hafifçe ıslattığınız bir cam tepsiye dökün.
Bir süre oda sıcaklığında ardından buzdolabında soğutun.
Yiyeceğiniz zaman baklava şeklinde dilimleyin.
1 çay kaşığı salçayı tencerede sulandırın.
Tavukları, pul biberi ve tuzu ekleyip tavuklar yumuşayana kadar pişirin.
Pişen tavukları parmak büyüklüğünde parçalara ayırın.
Tereyağını eritip içine biraz un ekleyin.
Salça ve pul biber de ekleyip 3 dakika kadar kavurun.
Bu karışımı tavukların üzerine ekleyin ve çorbanın içinde eritin. 5 dakika daha pişirin.
Çorbayı kaselere bölüştürüp üzerine nane serpin ve limon suyu sıkın.
Servis ederken çorba sıcak hamur soğuk olmalıdır.
|
Arabaşı Çorbası |
|
fahrettin altay
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 17.12.2020
Mesajlar: 41 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc154878
Gönderme Tarihi: 19.Arl.2020
354 defa indirildi / yazdırıldı
|
6 adet tavuk baget (tüm tavukta olabilir)
1 adet kuru soğan
3 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı domates
1 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
1 çay kaşığı karabiber
1 yemek kaşığı tereyağı
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Yeteri kadar su
Hamuru için:
2.5 su bardağı su
3 yemek kaşığı un
Yeteri kadar tuz
Öncelikle tavukları bir tencerede haşlayın. Haşlanan butları kemiklerinden ayırıp küçük parçalara ayırın.
Sonra hamuru hazırlayın. Bunun için unu kuru olarak tencerede kokusu çıkana kadar kavurun. Un ılıyınca soğuk su ve tuzu ekleyip hızlı bir şekilde karıştırın. Kaynamaya başlayınca ocaktan alıp Hamur, ıslatılmış düz bir tepsiye dökülür. Kare kare veya baklava dilimi gibi dilimlenir.
Diğer tarafta tereyağı ve zeytinyağını tencereye koyun. İnce doğranmış soğanı ekleyin. Hafif pembeleşince unu ekleyin. Unun rengi sarıya dönünce salçayı ekleyip biraz daha kavurun. Tencereyi ocaktan alıp azar azar soğuk su ilavesiyle unu inceltin. topaklanma olmaması için. Tavuk suyunu ekleyip yeniden ocağa koyun.
Kaynamaya başlayıncaya kadar ara ara karıştırın. Kaynamaya başlayınca tavuk etlerini ekleyin. Tuzunu ilave edin.
Kaynamaya başlayınca ocağın altını kapatıp hamurlarla beraber servis edin.
Not: Çorbayı yerken, önce hamurdan bir parça kaşığa alınır. Sonra kaşık çorbaya daldırılır. Bu çorba hamuruyla beraber çiğnenmeden yutularak yenilir.
|
Arabaşı |
|
OlurMuOlur
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.07.2020
Mesajlar: 2211 Şehir: Sincan |
Kısa URL: https://ml.md/lc154764
Gönderme Tarihi: 14.Arl.2020
328 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.sabah.com.tr
Çorbası için:
1 adet tavuk ya da hindi
4 su bardağı tavuk suyu
1 çorba kaşığı salça
2 çorba kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı kırmızı pul biber
Tuz
Hamuru için:
1 su bardağı un
1 su bardağı su
Tuz
Hamuru için, unu, su ile ezerek, topaklandırılmadan kısık ateşte yavaş yavaş karıştırılarak muhallebi kıvamında pişiriyoruz. Tuz ilave edip bir tepsiye döküyoruz. Soğuyunca dilimliyoruz.
Bir tencereye yağ koyuyoruz, unu pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. İçine önceden iyice haşlanmış, kemiklerinden ayrılmış ve didiklenmiş tavuk ya da hindi eti ekliyoruz. Salça, tavuk suyu, bol kırmızı pul biber ve tuz ilave ederek bir çorba elde ediyoruz.
Hamur ve çorba beraber servis edilir.
Not: İlk zamanlarda keklik etiyle yapılan çorba, sonraları tavuk, hindi veya av etiyle de pişirilir olmuştur. Arabaşı çorbasının yapımına muhallebi kıvamında bir hamur pişirilerek başlanır. Pişen hamur yüksek kenarlı bir tepsiye dökülür, kar üstünde soğutulur ve kare kare kesilir. Kaşığa önce soğuk hamurdan bir parça alınır, sonra sıcak çorbaya daldırılarak birlikte yutulur. Arabaşı, eskiden aynı tastan, genellikle çorbanın sıcaklığını çok fazla hissettirmeyen şimşir kaşıkla yenilirmiş.
Hamurun ortası yıldız şeklinde çıkartılır, çıkartılan yıldızdan ilk dilimi alan kişiye sonraki bir tarihte arabaşı yaparak, herkesi şaka yoluyla davet etme cezası verilir. Aynı şekilde hamuru çorbaya ilk defa düşüren kişi, evinde bir sonraki tarihte arabaşı yapar. Bu tür uygulamalarla arabaşı, insanların bir araya gelmesini sağlayarak sosyalleşmeye ve yardımlaşmaya vesile olmaktadır.
Arabaşı geleneği, yaygın olarak İç Anadolu Bölgesi'nde görülür. Özellikle Yozgat başta olmak üzere Konya, Kayseri, Niğde ve Mersin illerinde halen yaşatılmaktadır.
|
Arabaşı Çorbası |
|
Cumartesi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.07.2020
Mesajlar: 47 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc156129
Gönderme Tarihi: 17.Şub.2021
323 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 adet küçük bütün tavuk
1 adet soğan
2 yemek kaşığı un
Bir yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı acı biber salçası
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Yarım havuç
2 dal kereviz sapı
Bir diş sarımsak
3 dal maydanoz sapı
1 adet Defne yaprağı
Bir çay kaşığı kırmızı pul biber
1 tatlı kaşığı tuz
Tavuk içi su dolu bir tencereye alalım.
Su tavuğu üzerinde fazla geçmesin.
Daha sonra tavuğu kaynamaya bırakalım.
Bu işlemi yapmamızın amacı çorba suyunun daha berrak olmasıdır.
Tavuk kaynarken kerevizin sapını, 4 parçaya böldüğümüz soğanı, sarımsağı Defneyaprağını 3 parçaya kestiğimiz havucu ve maydanoz saplarını su ekleyin.
Tencere içerisinde en az 9 su bardağı su olmalı.
Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın.
Arada bir kontrol edin suyun üzerine kef birikirse onu alın.
Tavuk bir saat kadar pişirilir.
Tavuk piştikten sonra suyunu süzün fakat sakın süzülmüş suyu atmayın. Çünkü bu suyu yemeğin tarifi içerisinde kullanacağız yemeğin lezzetini veren bu sudur.
Ayrı bir tencerede sıvı yağ ve tereyağını koyup yağ yanınca unu eleyerek ekleyin.
Unun kokusu çıkana kadar kavurun.
Salçaları ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun.
Salçalar tam kavrulduktan sonra 8 bardak Tavuk suyunu ekleyin aynı anda bir Çırpıcı yardımıyla hızlı hızlı karıştırın ki topaklanma olmasın.
Karışım kaynadığında topraksız ve homojen olduğunu emin olduktan sonra tavukları içerisinde ekleyin.
Eğer ki çorba suyumuz da topaklanma varsa mutlaka blenderden geçirin.
Homojen karışım içerisine didiklenmiş tavukları ekleyip 30 dakika boyunca kısık ateşte bazen karıştırarak pişmeye bırakın.
Üzerine kıyılmış maydanoz limon ve hamuru ile servis edebilirsiniz.
Not: Arabaşı çorbası birçok yörede benzer isimle tanınmaktadır. Bir Arap yemeği olarak görünse de "ara aşı" kelimelerinden türetilmiştir. Dileyen hamuru bir şekilde hazırlayabilir. Daha pratik olmasını isteyenler hamursuz bir şekilde de hazırlayabilir.
|
Arabaşı Çorbası |
|
Doctor
English Admin
Kayıt: 15.01.2007
Mesajlar: 2416 Şehir: KKTC |
Kısa URL: https://ml.md/lc163862
Gönderme Tarihi: 26.Mar.2022
304 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.sabah.com.tr
1 adet bütün tavuk
10 su bardağı su
2 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı toz kırmızıbiber
1 yemek kaşığı pul biber
2 çay kaşığı tuz
Hamur İçin:
3 yemek kaşığı un
3 su bardağı su
1 çay kaşığı tuz
Hamur için tüm malzemeyi tencerede karıştırıp muhallebi kıvamında pişirin. Kenarları hafifçe yüksek kare veya dikdörtgen bir kalıbın içine aktarın. Soğuduktan sonra baklava dilimi şeklinde kesin. Tavuğu tencereye alıp suyu ekleyin ve yumuşayana kadar haşlayın. Kemiklerini ve derisini ayırıp eti didikleyin. Suyunu süzün. Unu zeytinyağında kısık ateşte kavurun. Salça, toz kırmızıbiber ve pul biberi ilave edin. Tavuk suyunu da ekleyip karıştırın. Tuzunu ilave edin. Su kaynadıktan sonra tavuk etini ekleyin. Yaklaşık 20 dakika pişirin. Çorbayı yanında hamuruyla birlikte servis yapın.
|
Arabaşı Çorbası |
|
OlurMuOlur
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.07.2020
Mesajlar: 2211 Şehir: Sincan |
Kısa URL: https://ml.md/lc156065
Gönderme Tarihi: 13.Şub.2021
272 defa indirildi / yazdırıldı
|
Çorbası İçin:
Tavuğun herhangi bir parçası
Salça
Pul biber
Tereyağı
2 kaşık un
Hamuru İçin:
1 litre su
20-25 yemek kaşığı un
Tuz
Önce hamurumuzu yapalım.
Yapıldıktan sonra 3-4 saat beklemesi gerekir.
1 litre suyu kaynamaya bırakalım.
Unu, ılık suyla karıştıralım.
Kaynayan suya sürekli karıştırarak, azar azar unu ilave edelim.
Kıvamını ayarlarken, karıştırdığımız kaşığın zor çevriliyor olması lazım.
Devamlı karıştırarak kaynatın.
Tepsiyi ıslatın.
Hamurunuzu tepsiye yayın.
Soğuk bir zeminde, 3-4 saat bekletin.
Çorba tarifinde, önce tavuğu haşlıyoruz.
Tavuğu haşlarken suyunu fazla koyun ki, çorba için yeterli miktarda olsun.
Haşladığımız tavuk etlerini didikleyelim.
Ayrı bir tencerede, tereyağı ile unu kavuralım.
Unun kokusu çıktıktan sonra salçayı ve pul biberi ekleyerek, karıştıralım.
Daha sonra tavuk suyumuzu yavaş yavaş ekleyelim.
Devamlı karıştırıyoruz ki topaklanmasın.
Eğer topaklanırsa tavuk etini eklemeden önce blenderden geçirebilirsiniz.
Çorbamız kaynadıktan sonra didiklediğimiz tavuk etlerini ekleyelim.
Ardından pişmeye bırakalım.
Biraz kaynayıp, kıvam bulduktan sonra ocağımızı kapatalım.
Hamuruyla birlikte tüketelim.
Hamuru dilimler halinde keselim.
Yemek kaşığımıza, bir hamurdan bir çorbadan alarak tüketelim.
Not: Çorbanın koyu kıvamlı olması için, 2 yemek kaşığı kaşık un yeterlidir. Siz eğer daha az kıvamlı olsun diyorsanız, un miktarını biraz azaltabilirsiniz. Günlük ve taze tavuk satın almaya çalışın. Haşladığınız tavuğun suyu ne kadar lezzetli olursa, çorbanız da o kadar lezzetli olacaktır.
|
Arabaşı Çorbası |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc168020
Gönderme Tarihi: 20.Ekm.2022
254 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 adet tavuk göğsü
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
4 su bardağı tavuk suyu
1 adet limon
Tuz, Karabiber, Pul biber, Kekik
Hamur için
2 su bardağı un
10 su bardağı su
Tuz
Unu eleyerek cam keseye koyun. Üzerine suyu ilave edip çırpın. Boza kıvamı elde edin. Tencereye su ve tuz koyun. Unlu karışımı süzgeçten geçirerek kaynayan suya yavaşça dökün. İyice karıştırın. Elde ettiğiniz karışımı yuvarlak bir borcam tepsiye döküp 40 dakika buzdolabında bekletin.
Diğer yanda kaynar suda tavukları haşlayın. Haşlanmış tavukları küçük küçük doğrayın. Bir tencerenin içine 2 yemek kaşığı un koyup, kavurun. Üzerine tavuk suyunun bir kısmını döküp güzelce karıştırın. Ardından tereyağı ve domates salçasını ilave edip üzerine kalan tavuk suyunu ekleyin. Son olarak haşlanmış tavukları ilave edip karıştırın. Bir tutam tuz, karabiber, pul biber ve kekik ekleyin.
Hazırladığınız hamuru buzdolabından çıkarıp baklava dilimi şeklinde kesin. Çorbanızın yanında servis edin.
Not: Arabaşı çorbasının en önemli özelliği ekmek ile birlikte değil, beraberinde hazırladığını bu özel hamurun yutularak yenmesidir.
|
Arabaşı Çorbası |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc171029
Gönderme Tarihi: 24.Mar.2023
186 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://cook.com.tr
Tam Buğday Unu 3 Çorba Kaşığı
Sofra Tuzu 1 Çorba Kaşığı
Nane 1 Çay Kaşığı
Acı Kırmızıbiber 1 Çay Kaşığı
Karabiber 1 Çay Kaşığı
Bütün Tavuk 1 Adet
Tereyağı 3 Çorba Kaşığı
Domates Salcası 2 Çorba Kaşığı
Biber Salçası 2 Çorba Kaşığı
Tüm tavuğu buyuk bir tencerede bir bucuk litre su ve tuz ile iyice etleri kemiklerinden ayrilana kadar yarim saat haslayin.
Tavugu sogumaya birakin ve didin.
Ayri bir tencerede tereyaginda once unu altin rengi alana kadar kavurun, sonra salcalari ilave edin, yavas yavas topaklandirmadan iliyan tavuk suyunu bir limon suyunu karabiber, aci biber ve kuru naneyi ilave edin kaynayana kadar karistirin.
Kaynayinca didiklediginiz tavuk parcalarini oilave edin, aslinda ic anaoluda unun yogun bir sekilde suyla lapa hainde haslanmasindan tepsiye kalip seklinde sogutulan karisimla ikram edilir ama siz normal corba olarak yiyebilirsiniz.
|
Arabaşı Çorbası |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc170395
Gönderme Tarihi: 20.Şub.2023
153 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://cook.com.tr
Ayçiçek Yağı 1 Litre
Un 1 Kilogram
Sofra Tuzu 2 Çay Kaşığı
Kekik 1 Çay Kaşığı
Su 2 Su Bardağı
Kuru Fasulye 250 Gram
Nohut 250 Gram
Soğan 1 Adet
Erik 500 Gram
Tavşan Eti 500 Gram
Sos için tencereye yağı koy, soğanı ve eti kavur, salçasını ver, suyunu da ver.
Haşlanmış nohut fasulyeyide attıktan sonra ayrı tencerede haşlanmış ekşi suyu alınmış olan eriğin suyunu da ver tatlandır kaynasın.
Sos etler piştikten sonra kenara al.
Ayrı bir tencereye yağı koy 1 litre suyunu ver, tuz da ver yavaş yavaş unu yedirerek çırpma teliyle karıştırarak dibine tutturmadan koyulaştır.
Baklava tepsisi veya kektepsi de olur tabanını az yağla yapışmaması için yada yağlı kagıt da olur, dökün.
Yapılan unlu karışımı soğutun donsun ve baklava dilimi şeklinde küp kesin.
Tabağa koyun çukur yemek tabaklarına sonra üzerine ocakta yaptıgımız sosu verin.
|
Arapaşı Çorbası |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc172186
Gönderme Tarihi: 21.May.2023
127 defa indirildi / yazdırıldı
|
Çorba için:
1 bütün tavuk
Yaprak biber
Un
Yağ
3 yemek kaşığı domates salçası
Yarım limon
Tuz
Hamuru için:
2 lt su
Un
Tuz
Hamur için; suyu ve tuzu bir tencereye koyup kaynatıyoruz. Su kaynadıktan sonra ununu yavaş yavaş ilave edip mikser veya bir çırpıcı yardımıyla karıştıra karıştıra muhallebi kıvamında olana kadar pişiriyoruz. Daha sonra ıslatılmış bir fırın tepsisine döküp soğumaya bırakıyoruz. Çorba için; tavuğu bir tencerede haşlayıp etlerini didiyoruz. Ayrı bir tavada dört yemek kaşığı unu, iki yemek kaşığı yağda pembeleşene kadar kavuruyoruz. Ayrı bir tavaya yağ koyup salçayı kavuruyoruz. Tavuk suyunun altını yakıp içine tavukları ve salçayı döküyoruz. Kıvam vermek için içine soğuk suyla karıştırdığımız unu döküp biriki taşım daha kaynatıp ocağın altını kapatıyoruz. Soğuyan hamuru baklava dilimi şeklinde kesip limon sıktığımız çorbayla servis ediyoruz.
|
|