Yiyiniz iciniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
lezzetler.com yemek tarifleri paylaşım sitesi

Yemek Tarifleri > Diğer Konular > Artvin Mutfağı (5 adet - 243,102 defa bakıldı)

Artvin Mutfağı


Fotoğraflı Yemek Tarifleri

Ana Sayfa
Video Yemek Tarifleri
Yemek Galerileri
Ana Yemek Tarifleri
Tatlı Tuzlu İkram Tarifleri
Yöresel Yemek Tarifleri
Geleneksel Yemek Tarifleri
Etnik Yemek Tarifleri
Dünya Mutfaklarından Yemek Tarifleri
Diyet Yemek Tarifleri
Markalardan Yemek Tarifleri
Bebek Yemek Tarifleri
Vejetaryen Yemek Tarifleri
Osmanlı Yemek Tarifleri
Kamp Yemek Tarifleri
Sebze Yemek Tarifleri
Meyve Tarifleri
Kırmızı Et Yemek Tarifleri
Av ve Kümes Etleri Tarifleri
Balık ve Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri
Sakatat Yemek Tarifleri
Çerez Tarifleri
Tahıl Yemek Tarifleri
Diğer Malzemelerden Yemek Tarifleri
Pişirme Yöntemlerine Göre Yemek Tarifleri
Tatlarına Göre Yemek Tarifleri
Kolay Yemek Tarifleri
En Yeni Yemek Tarifleri
Malzemeye Göre Arama
Genel Konular
Besinlerin Değerleri
Şifalı Bitkiler
Aşçılığın Püf Noktaları
Sofra Düzeni ve Servis
Mutfak Takımları
Yemek Hakkında Sözler
Yemek Rüyaları
Yemek Fıkraları
Diğer Konular
Sağlık Konuları
Site Hakkında
Makaleler
Söyleşiler
Anketler
Mütevazı Lezzetler®

Üye Girişi
Üye Ol


Artvin Mutfağı

Saadet
Türkçe Admin
Türkçe Admin

Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327
Şehir: Ankara
Kısa URL: https://ml.md/lc31428
Gönderme Tarihi: 21.Arl.2008
2,429 defa indirildi / yazdırıldı




Yemek Kültürü:
Süt ve süt ürünlerinden yapılan yemekler; peynir kuymağı ve kaymak kuymağı. Sebzelerden ve kır otlarından yapılan yemekler; dağ pancarı, kuş yemeği, gımı, yaban semiz otu, ebegümeci bazı otlardan yemek yapılmaktadır. Taze asma yaprağı ve lahanadan sarma ve yemekler örnek verilebilir. Taze fasulyenin kurutulmuşundan yapılan “Puçuko” özel sebze yemeğidir.

Artvin yöresinde, mutfak geleneği çok zengindir.
Çorbalar,
Süt ve süt ürünlerinden yapılan yemekler,
Sebzelerden ve kır otlarından yapılan yemekler,
Hamur işleri,
Et ve et yemekleri,
Ve Tatlılar çeşitlilik içinde üretilmektedir.
Hamur işleri; Laz Böreği, katmer, erişte, hınkal, çergebaz, bişi, lokum, hamur işlerindendir.
Kışlık kavurma, ağaç şişlerde yapılan kebaplar etli yemeklerin yöreye özgülerindendir.
Keşkek, gendima, herisa, ve şilav gibi yemekler tanelilerden yapılan yemeklerdendir.
Hasuta, kaysefe, zurbiyet ve ballı lokum tatlılardandır.
Çorbalar; Püşürük çorbası, ayran çorbası, tutmaç çorbası, soğan harşosu, çinçar çorbası yöreye özgün çorbalardandır.


ARTVİN MUTFAĞI

Saadet
Türkçe Admin
Türkçe Admin

Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327
Şehir: Ankara
Kısa URL: https://ml.md/lc35810
Gönderme Tarihi: 26.Nis.2009
6,671 defa indirildi / yazdırıldı




Yöresel yemek çeşitleri bakımından oldukça zengin olan Artvin mutfağında Ağartı denilen süt ve süt mamüllerinden yapılan yemekler arasında “kuymak” mahalli yemek olarak yaylacılar tarafından yapılır. Yörede yetişen sebze ve kır otlarından değişik türlerde yemekler de yapılmaktadır. Hamur işlerinde; hinkel, cergebas, bişi, katmer, erişte, lokum (lokma) ve börekler yer almaktadır. Hinlek ve cergebas denilen hamur yiyecekler çevreye özgüdür. Topluca yapılan “harfana”larda ve ziyaretlerde taze etlerle ve ağaç şişlerle hazırlanılan kebaplar yörede önem arz etmektedir. Ayrıca köylerde kışlık kavurma yapıp saklanır. Dibek veya dinklerde döğülerek hazırlanan ve adı halk arasında “gendirme” ve “keşkek” olarak bilinen yemekler çok bilinen yöresel yemeklerdir. Çorbalardan “püşürük” adlı çorba, en çok bilinenlerdendir. Bunlardan başka, “çılbır”; “Kaygana (Omlet)”; yağlı, lorlu veya sadece etle yapılan soğanlı yahni de yerli yemekler arasındadır. Ayrıca sahil kesiminde yer alan halkın mahalli yemekleri arasında, hamsi balığından hazırlanan; hamsili pilav, hamsili buğulama, hamsili mısır ekmeği (cadı), hamsi salamura yer almaktadır. Başlıca tatlılar, hasuta, kaysefe, zurbiyet, ballı lokumdur.
Laz böreği, hınkal, çergebaz, gendima, herisa, şilav, hasuta, kaysefe, zurbiyet, püşürük çorbası, soğan harşosu, çinçar çorbası artvin yöresinin meşhur yemekleri arasında yer alır.

Ginkal Mayalı hamur mantı kıvamında yarım avuç içi büyüklüğünde puf böreğine benzer şekilde açılır ve içine az yağlı kavurma konur, mantı gibi pişirilir.Yoğurtsuz ve üzerine yağ dökülmeden yenir.
Su Böreği
Ülkemizin diğer yörelerinde de yapılan su böreği Artvin'de de yapılır. tereyağıı ve içine konan Çiçil (uzayan) peynirle yapılması yöreye özgüdür.

Garşo (Ekmek aşı)
Bayat ekmek üzerine tercihe göre tereyağılı sos dökülür.Sos, sadece tereyağılı olabileceği gibi, mevsimine ve tercihe göre domates ve soğanlı ay da yoğurtlu da olabilir.
Gaviçi (Ğaşil,Papa)
Mısır veya buğday unu sıcak papa şeklinde pişirilir, ortası açılarak eritilmiş tereyağı veya ayran konur. Kaşıkla alınan papa tereyağı veya yarana bandırırlarak yenir.
Çimur
Yeni pişmiş mısır ekmeği tereyağı ile karıştırılır ve bulamaç şekline gelene dek kaşık veya elle yoğrulduktan sonra ayran veya çay ile afiyetle yenir.
Kete
Fırın , kuzine sobası veya tandırda arasına ceviz ve un karışımı katılarak pişirilen ekmek.
Kada
Az yoğurtla açılan hamur için tercihe göre kavrulmuş un, öğütülmüş fındık ya da ceviz konarak burma şeklinde tepsiye halkalar halinde dizilir.Üzerine yoğurt sürülerek fırında pişirilir.
Fırın ekmeği
Özellikle esmer buğday unu ile tuğla örülü fırınlarda odun ateşinde pişirilen son zamanlarda yaygın Trabzon ekmeği büyüklüğünde lezzetli ekmektir.Bayatlamaya dayanıklı olması açısından tercih edilir.
Tandır Ekmeği
Ağırlıklı sahil ilçeleri dışındaki yerlerde, esmer buğday unu ile tuğla örülü yer altı tandır fırınlarda çalı ateşi ile pişirilen lezzetli bir ekmek türüdür.Kısa sürede bayatlaması nedeni ile anlık ihityaçlarda kullanılır.

Mısır Ekmeği (Çadi)
Mısır unu ile pileki veya kuzine sobada pişirilir.Hemen her öğünde sofraların baştacıdır.
Pileki Ekmeği
Kilden yapılmış tepsi büyüklüğünde iki plaka içinde buğday veya genellikle mısır unundan yapılan bir ekmek türüdür. Pileki ekmeği, halen bulunmakla birlikte gelişen teknoloji ile birlikte maalesef kaybolamaya yüz tutmaktadır.
Lavaş Ekmeği
Fırın, pileki veya tandırda ekmek pişirmeden önce ince hamurdan yapılmış pide karın kısa sürede pişirilir ve taze tereyağıı ile yenir.

Hamsili Ekmek
Ağırlıklı sahil ilçelerinde, içine pırasa, salça, vb sebze konarak fırında pişirilir.
Artvin Pidesi
Özellikle yuvarlak veya kayık şeklinde,üzeri açık veya kapalı içine tercihe göre peynir, kavırma, kıyma, yumurta konularak veya sade (yağlı) taş fırında tereyağıla pişirilir.
Katmer
İçine kavrulmuş un, kırılmış ceviz veya fındık konarak taze yufka ile yapılan bir börek türüdür.
Erişte
İnce ince kıyılmış yufka fırında kavrularak kurutulur ve yıl boyunca saklanır.Üzerine kaynar su gezdirildikten sonra tereyağıda döndürülerek servis yapılır.Tercihe göre üzerine toz şeker dökülerek de yenir.
Silor
İnce boru şeklinde kıvrılarak bir 4-5 cm eninde kesilen yufkalar fırında kavrularak kurutulur ve yıl boyunca saklanır.Üzerine kaynar su gezdirildikten sonra bir kat yoğurt sürülür ve tereyağı ile servis yapılır.Tercihe göre, bir süre fırında pişirilir.
Kaymaklı Börek
İçine kaymak konarak taze yufka ile yapılan bir börek türüdür.
Lokum
Mayalı hamur ekmek kıvamında çorba hacminde top eklinde özellikle halis zeytinyağında kızartılır; bal, pekmez veya yoğurda banarak afiyetle yenir.
Bişi
Mayalı hamur ekmek kıvamında iki avuç içi büyüklüğünde ince yuvarlak pide şeklinde özellikle halis zeytinyağında kızartılır; bal, pekmez veya yoğurda banarak afiyetle yenir.
Ev Makarnası (Mantı)
Mayalı hamur muska veya eksem şeklinde içine kıyma konmadan makarna gibi pişirilir. Üzerine yoğurtsuz ve tereyağı dökülerek afiyetle yenir.
Cevizli/Fındıklı Börek
İçine öğütülmüş ceviz veya fındık konarak taze yufka ile yapılan bir börek türüdür.

ÇORBALAR.

(Nişoşlu) Yoğurt Çorbası
Nane benzeri ve dağlarda yetişen "nişoş" aromalı bitkinin kullanılarak yapılan tereyağılı yoğurt çorbasıdır ve özellikle Artvin'in iç kesimlerinde yayla, mezra ve dağ köylerinde yaygındır.
(Beyaz) Lahana Çorbası
Beyaz lahana ince ince doğranarak yoğurt ve çok az un ile yapılan bulamaça su katılarak nane benzeri ve dağlarda yetişen "nişoş" aromalı bitkinin kullanılarak yapılan tereyağılı yoğurt çorbasıdır. Özellikle Artvin'in iç kesimlerinde ; yayla, mezra ve dağ köylerinde yaygındır.
(Gemdimalı) Süt Çorbası
Gendima (haşlanıp güneşte kurutulmuş buğday tanesi) ile su yerine süt katılarak yapılır.Bir tür, bol sütlü şekersiz (tercihe göre tuz katılabilir) sıcak sütlaç tadını andırır. Özellikle reyhan ve nane katılan bu çorba, Artvin'in iç kesimlerinde yaygındır.
Kesme (Mantılı Süt Yemeği)
Kesme (parça halinde içi boş mantı) su yerine süt katılarak yapılan bir tür çorbadır.
(Siyah) Mercimek Çorbası
İçine erişte biçiminde kesilmiş ev mantısı katılarak siyah mercimek ile yapılır.Üzerine tercihe göre sirke dökülerek servis yapılan bu çorba, Artvin'in iç kesimlerinde yaygındır.
Çinçar (ısırgan otu) Çorbası
Çinçar (ısırgan otu) ile yapıla daha çok sahil ve sahile yakın yerlerde yaygındır.

Motrella
İpsiz taze fasulye çok az su ile (yağsız) pişirilir.İçine kuru veya taze soğan,öğütülmüş ceviz veya fındık konarak iyice karıştırılırak servis yapılır.Özellikle mısır ekmeği doğranarak sıcak veya taze yenir.Daha çok sahil ve sahile yakın kısımlarda yenir.
Lapurçen
Bahar aylarında toplanan taze asma (üzüm) yaprağı güneşte kurutulur.İçine salça konulmadan özellikle zeytinyağı ile parça et veya kemikli etle birlikte doğranmış soğan ile pişirilir.
Puçuko
İpsiz taze fasulye güneşte kurutur.Özellikle kış aylarında, içine çok az bulgur ve salça konarak pişirilir.Tercihe göre üzerine sirke dökülerek yenir.
Kara lahana
Yıl boyunca tüm ilçelerde vazgeçilmez geleneksel bir yemektir.Kara lahana, ıspanak büyüklüğünde kesilerek suda iyice pişirilir.Suyu süzüldükten sonra içine mısır kırığı (ğırğıl), tercihe göre taze ekşi erik (veya marmeladı), taze mısır taneleri, acı sivri biber ve domates konularak iyice pişirilir.Üzerine eritilmiş tereyağı konarak servis yapılır.İçine taze pişmiş mısır ekmeği doğranarak afiyetle yenir.
Çinçar (ısırgan otu) yemeği
Özellikle bahar aylarında taze ısırgan otu ıspanak gibi pişirilir.
(Kinzili) Taze Fasulye
Taze fasulye, yörede salata vb yemeklerde kullanılan ve sevilen bir otsu bitki olan (maydonaza benzer) kinzi katılarak pişirilir.
Kara Lahana Sarması
Yıl boyunca tüm ilçelerde vazgeçilmez geleneksel bir yemektir. Kara lahana yaprakları suda iyice pişirilir.Suyu süzüldükten sonra özellikle kıymalı içle sarılır.Taze pişmiş mısır ekmeği ile afiyetle yenir.
Çarğala (pazı) yemeği
Yörede bilinen adı ile pazı, ıspanak gibi sulu veya yumurtalı özellikler zeytinyağda pişirilir.
Taze fasulye kızartması
Taze fasulye özellikle biber, soğan ve patates ile az zeytinyağında buğulanarak kızartılır.
Kabaklı Pilav
Pilavlık pirinç ve ince doğranmış bal kabağı birer sıra tencereye konur ve karıştırılmadan az ateşte pişirilir.Tercihen tereyağıı kullanılır.
Şalgam (Pancar) Yemeği
Şalgam (pancar) patates yemeği gibi çok az pirinç ve salça ile pişirilir.
Turşu Kavurma
Özellikle fasulye turşusu ince ince doğranarak soğan (ve pırasa) ile çok az yağ ile buğulanarak kavrulur.Taze pişmiş mısır ekmeği ile afiyetle yenir.
Hamsili Pilav
Pirinç ve önceden ayıklanmış salamura veya taze hamsi ile birer sıra tepsiye dizilerek fırında pişirilir.
Turşulu Pilav
Pilavlık pirinç ve ince doğranmış özellikle fasulye turşusu az ateşte pişirilir.Tercihen tereyağıı kullanılır.
Hamsi Buğulama
Kuru soğan ve limon halkalar halinde tepsiye bir sıra dizilir, üzerine ayıklanmış hamsi sıralanır.Üzerine tercihe göre sulandırlımış salça ve bir miktar sıvı yağ eklenir; az ateşte fırında pişmeye yakın üzerine maydanoz serpilir.

(Yatık) Döner (Çağ Döneri)
Özellikle iç kesimlerde az yağlı koyun veya dana eti dilimler halinde şişe takılarak köz üzerinde yatık bir şekilde yavaşça pişirilir.Pişen kısımlar çağ adı verilen küçük şişlere geçirilerek yenir.Tercihen, et parçaları arasına soğan, domates veya taze biber konur.Karabiber ve tuz etin terbiyesinde vazgeçilmezdir.
Kuymak
Eriyen ve uzayan (çiçil) peynir tercihe göre beyaz un veya mısır unu, çok az su ve tereyağı/sıvıyağ ile beğendi kıvamına gelene dek tavada karıştırılarak pişiriliir. Pişmenin en iyi işaretei kuymağım "kusması" yani yağını salıvermesidir.Tüm öğünlerde baştacıdır.Pratik ve kolay bulunurluğu bakımından her zaman tercih edilir.
Kaymağın Kuymağı
Taze kaymak tercihe göre beyaz un veya mısır unu ile beğendi kıvamına gelene dek tavada karıştırılarak pişiriliir. Pişmenin en iyi işaretei kuymağım "kusması" yani yağını salıvermesidir.Daha çok kaymağın bol olduğu yayla ve mezralarda yaygındır.
Mıhlama
Uzayan(civil) peynir eritilmiş tereyağıda bir müddet pişirildikten sonra üzerine çırpılmış yumurta ilave edilerek ekmek banabilecek kıvama geldiğinde özellikler mısır ekmeği ile afiyetle yenir.
Peynir tavalama
Uzayan(civil) peynir ve tervihe göre süzme yoğurt veya lor eritilmiş tereyağıda bir müddet pişirilir.
Dügmeç
Bayat ekmek terağda kavrularak (tercihe göre çok az peynir konabilir) genelde kahvaltıda yenir.
Çılbır (Sarmısaklı)
İçine çok az su konan bir tavaya kişi başına bir adet olmak üzere pişirilen yumurta üzerine (tercihe göre sarımsaklı) eritilmiş tereyağı dökülerek afiyetle yenir.
Çılbır (Sütlü)
İçine çok az süt konan bir tavaya kişi başına bir adet olmak üzere pişirilen yumurta üzerine eritilmiş tereyağı dökülerek afiyetle yenir.
Kavurmalı Yumurta
Kışlık olarak hazırlanan kavurma üzerine çırpılmış yumurta konarak tavada pişirirlir.
Sahanda Yumurta
Bakır sahan (tabak) içine konan tereyağı içine köy yumurtası konup üzeri bir başka sahan ile örtülerek kendi halinde pişmeye bırakılır.
Kaygana
Yumurta tercihe göre sade veya sebzeli omlet şeklinde tavada pişirilir.

DİĞER

Sığen
Yeni doğum yapmış ineğin sütünden yapılan ve kendine özgü bir tadı olan yoğurt.
Nağiço
Koyun kuyruğu kavurması soğuk olarak kahvaltıda katık olarak yenir.
Kavrulmuş Zeytin
Yörede Çoruh şeridinde yetişen zeytinlerin en kalitelisii özellikle az ısıda fıırnda çok az kavrulur. Kendine özgü lezzeti ve kısa sürede tüketilmesi zorunluluğu ile az üretildiği için yöred çok makbuldur.
(Ceviz/Fındıklı) Cacık
Rendelenmiş salatalık ve öğütülmüş ceviz/fındık içine su katılmamış yoğurt ile karıştırılır.Üzerine tercihe göre nane veya yörede yetişen reyhan konarak servis yapılır.
Boran (pazı veya ıspanaklı yoğurt)
Suda haşlanmış ıspanak veya pazı yaprağı cacık şeklinde yenir.
Lorlu Pekmez
Taze tuzsuz lor üzerine yöre pekmezi dökülerek tahinli pekmez kıvamında kahvaltılık olarak yenir.


Kafkaslarin Lezzeti Artvin Mutfağı

Cankat
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 04.04.2009
Mesajlar: 725
Şehir: İzmir
Kısa URL: https://ml.md/lc58173
Gönderme Tarihi: 03.Arl.2010
2,375 defa indirildi / yazdırıldı




Anadolujet Magazin

Karadeniz’e kıyısı olan en doğudaki ilimiz Artvin, yeşil ve mavinin en güzel tonlarının buluştuğu bir cennet parçası. Çay, fındık, pirinç, mısır, karalâhana ve hamsi Artvin damak tatlarının en belirgin unsurları. Birbirinden lezzetli yöreye has yemeklerde hem Karadeniz Bölgesi’nin hem de Kafkasların izlerini görmek mümkün. Artvin’de mısır ekmeğinin tadı ile tandır ekmeğinin lezzeti birbirleriyle yarışır. Artvin, çorbalarıyla da kendine özgü bir mutfaktır.

Beyaz lahanadan yapılan lahana çorbası, ‘gendima’ adlı süt çorbası, yoğurttan yapılan nişoş, ısırgan otunun en lezzetli hali diyebileceğimiz çinçar ve daha birçok yöresel çorba ile Artvin mutfağı çorba severler için zengin seçenekler barındırır. Damaklarda unutulması imkânsız tatlar bırakacak Artvin yemeklerinin sırları biraz da bu yaylaların eşsiz dokusunda yetişen bitkilerin, kullanılan etlere kadar işleyen aromalı tatlarında gizli. Artvin’i değerli kılan bir diğer gastronomi hazinesi de yöreye özgü bir arı ırkı olan Kafkas arısının ürettiği bal.

Kafkas arısı, uzun hortumlu diliyle çiçeklerin en derin noktalarındaki nektara ulaşabilen bir arı ırkı. Kaçkar Dağları’nın endemik çiçekleriyle bezeli zengin bitki örtüsünden topladığı polen ve nektarin ile ürettiği yüksek aromalı ve lezzetli bal, dünya çapında tanınıyor. Artvin’in hangi ilçesinde yenilirse pek usta bir aşçının elinde hazırlanmış hissi veren bu lezzetler için maharetli Karadeniz hanımlarına ve aşçılarına sonsuz şükranlarımızı göndererek, eşsiz lezzetlerinden birkaçının tarifini sunuyoruz.


Artvin Mutfağı

satı
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 05.11.2011
Mesajlar: 122
Şehir: Ankara
Kısa URL: https://ml.md/lc69718
Gönderme Tarihi: 07.Kas.2011
1,887 defa indirildi / yazdırıldı




Artvin, yöresel yemek çeşitleri bakımından oldukça zengin bir mutfağa sahiptir. Sebzenin bol yetişmesi nedeniyle mutfağın temel malzemesini sebze oluştururken, yörede yetişen otlardan da değişik yemekler hazırlanır. Lokma ve böreğin yanı sıra Artvin Mutfağına has hinkel, bişi, katmer ve erişte sık tüketilen hamurişleridir. Topluca yapılan ziyaretlerde, taze et ve ağaç şişlerle hazırlanan kebaplar da yörede önem arz eden yiyeceklerdendir. Yörede çok sevilen bir yemek olan kuymak, tüm evlerde günün her öğününde tüketilir. Dibek veya dinklerde dövülerek hazırlanan, halk arasında "gendime" ve "keşkek" olarak bilinen yemekter de sıklıkla pişirilir. Köylerde kış için kavurma yanında et, sebze ve balık da kurutularak saklanır.


Artvin Yemek kültürü

nurten kefeli
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 06.11.2020
Mesajlar: 47
Şehir: Trabzon
Kısa URL: https://ml.md/lc154062
Gönderme Tarihi: 11.Kas.2020
496 defa indirildi / yazdırıldı




https://karadeniz.gov.tr

Yetiştiriciliği yapılan ve doğadan toplanarak gıda temininde faydalanılan bitki çeşitliliğini doğal çevre koşulları etkiler. Yörede sıcaklık ve yağış, toprak özellikleri ve insan etkisiyle bazı ürünlerin yetiştiriciliği uzun yıllar yapılmaktadır. İklim ve arazi yapısının etkisiyle kıyı kesiminde, Çoruh vadisinde ve yüksek yerleşim alanlarında farklı ürünler yetiştirilmektedir. Kıyı kesiminde fındık ve çay yetiştiriciliği yapılmaktadır. Balık ve mısır tüketimi daha fazladır. İç kesimlere doğru iklimin karasallaşması ile fasulye, patates, mısır, lahana üretimi daha fazla olmaktadır. En çok yetiştirilen ürünler yörenin yemek kültürünün temel malzemeleri olmuştur. Geçmiş zamanlarda iletişim ve ulaşımın fiziki koşullar nedeniyle gelişmemiş olması kültürel etkileşimi yavaşlatmıştır. Bu faktörler özgün ve farklı yemek kültürünün oluşmasını sağlamıştır. Aynı zamanda yöredeki Gürcülerin, Laz ve Hamşin halkının benzer malzeme ve adlarla farklı yemekler yaptığı gözlenmiştir. Yöre halkının gıda tüketimi ve beslenmesinde, mısır, fasulye, patates, fındık, lahana, çay, en fazla üretilen ve tüketilen gıdalar arasındadır. Genellikle mevsiminde yetişen bitkiler, sebzelerden yemek yapılırdı. Her mevsimde çıkan ot, yetişen meyve-sebze değerlendirilmektedir. Beslenme ve yemek kültürü hayvancılık, sebzecilik, meyvecilik, balıkçılık ile ilişkili olmuştur.
Hayvancılığa bağlı olarak süt ürünleri çeşitli şekillerde hazırlanıp tüketilmektedir. Meyve ve sebzeler kurutularak tüketilir veya marmelatı, turşusu yapılır. Kuru gıdaların hazırlanması, saklanması ve tüketimi Türklerin göçebe kültürüne işaret etmektedir. Yöre genelinde yemek kültüründe benzer yemek türleri birkaç farklı ürünün katılmasıyla farklı tat ve görünüm almıştır. Yörede işlerin çokluğundan ve yoğunluğundan dolayı yemeklerin yapımında pratiklik ve az malzemeden yapılması söz konusudur. Zamanın ve yakılan odunun ziyan olmaması için aynı anda birkaç iş yapılırdı. Formalı sobada ekmek pişirilirken üstünde de güğümlerle su kaynatılır, yemek pişirilirdi. Yemek yapımında kullanılan ahşap, toprak ve taş ağırlıklı yapılan araç gereçlerin kullanımı yaygın durumda idi. Mutfakların bazılarında gömme ahşap dolaplar işlevsel olarak bulunurdu.
Yemeğin toplu halde aile bireyleri ile yenmesine ve yemek saatine dikkat edilirdi. Yemekler yerde bakır siniler üzerinde veya ahşaptan yapılan peşxun üzerinde hazırlanarak yenirdi. Yemek yeme sırasında başka biri geldiğinde ?bereketli olsun ?der, sofradakiler de ?gel, buyur beraber olsun, berekete katıl? derlerdi. Eve gelen misafirlere katmer, kete, pişi yapılarak ikram edilirdi. Cenaze evine gidilirken ?acı ekmek götürme? de, poğaça, kete, pişi pişirilip götürülürdü.
Bitkisel üretim, su kaynaklarından yararlanma, iklim ve kazanç getiren ürünlerin yetiştirilmesi, ekonomik dönüşüm yetiştirilen ürünleri ve tüketimi etkilemiştir. Yakın zamana kadar halk buğday unundan kendi ekmeğini kendi yapardı. Bazı yemekler, çorbalar beslenmenin yanında, rahatsızlıklar için de şifa olurdu. Hazırlanması kolay olan ve kızılcık korovasından yapılan ekşi çorbası, ishal ve grip olan kişinin iyileşmesi için en iyi yardımcı yemekti.
Farklı halk topluluklarının kendine özgü geliştirdiği yemek kültürü farklı yemek çeşitlerinin var olmasını sağlamıştır. Gürcü, laz ve hemşin mutfak kültürünü yansıtan ve genellikle bu halkın yaşadığı bölgelerde yapımı sürdürülen zengin bir mutfak kültüründen söz edilebilir.
Doğal çevre şartları, örneğin vadi tabanındaki dar düzlük alanlar pirinç yetiştiriciliği için uygun koşulları sağlamıştır. Şavşat ve Ardanuç ilçesi yüksek düzlük alanları ve zengin bitki örtüsü ile hayvancılık gelişmiş ve bitkisel üretimle birlikte hayvansal gıdalar tüketilmektedir. Kıyı kesiminde denize yakınlık ve nemli iklim şartları altında elde edilen ürünlerle farklı bir yemek kültürü oluşmuştur.
Hayvancılığın yapıldığı köylerde süt ve süt ürünleriyle beslenmede daha fazla yer tutar. Yerli halk, çorba, yoğurt, peynir, tereyağı, peynir eritmesi olmadan karınlarının doymayacağını ifade eder. Sağlıklı bir yemek kültürüne sahip olunduğu söylenebilir. Yemek yemenin ve tokluğun sağlıkla ilişkisini yörede söylenen ?yemekten soğra ya kırk adım atacaksın ya da sırt üstü yatacaksın? sözü vurgular.
Yürütülen ekonomik faaliyetlere de bağlı olarak, hayvansal ürünlere, özellikle de ete dayalı yemek kültürü ile beraber, hamurlu ve sebzeli yemek kültürü egemendir. Ancak gelişen ulaşım ve iletişim imkânları ile birlikte, yörede yetişmeyen gıda ürünlerinin kolayca dışarıdan getirilmesi, yöreye özgü yemek kültürünün gitgide zayıflamasına neden olmaktadır. Yörede yaygın olan yemek çeşitlerinden bazıları şunlardır: Tutmaç çorbası, karalahana çorbası, cincar (ısırgan) çorbası, pancar çorbası, katmer, silor, erişte, karalahana sarması, kuymak, mısır gevreği (çadi). Ayrıca lokantalarda döner ve kebap gibi et ürünleri yoğun bir şekilde tüketilmektedir. Bunlara ek olarak; elma, armut, dut, üzüm ve kızılcık gibi bazı meyvelerin pekmezi yapılmaktadır. Bu yüzden kimi evlerde pekmezlik adı verilen pekmezin yapıldığı kısımlarının bulunduğu eklentiler mevcuttur.
Meyve ve sebzelerin çoğu kurutularak kışın tüketilmek üzere ambarlarda korunur. Uzun balkonları bulunan ahşap evlerin mimarisi bu işlere uygun olacak biçimde tasarlanmıştır.
Doğada kendiliğinden yetişen ve yemeği yapılan bazı otlar: Dağ pancarı, kazayağı, gımı, semizotu, kuzukulağı, ısırganotu, ğalo (labada) gibi otlar yağda kavurma, bulgur ve kırmızı etle pişirme, süt ile çorba yapma yöntemleriyle çeşitlendirilmiştir. Taze asma yaprağının kurutulmasıyla yapılan nepürşen ve taze fasulyenin kurutulup etli, bulgurlu ve ekşili olarak yapıldığı puçuko Artvin?e özgü yemeklerdendir. Kurutulmuş taze fasulye ile yapılan ?Puçuko? coğrafi işaret alarak tescillenmiştir.
Hayvansal gıdalar: Çoğunlukla yayla döneminde yapılır, süt ürünlerine ağarti denilir. Etler kavurma yapılarak saklanırdı.
Kış hazırlığı olarak kurutularak saklanan ve yemeği yapılan gıdaların başında, fasulye, asma yaprağı, domates gelir. Taze fasulye elle kırılır, iplere dizilerek güneşte kurutulur. Meyvelerden erik, armut, elma, kurusuna kakh denir ve kışın tüketilir.
Mutfaklar hem oturma hem de mutfak işlevine sahiptir. Mutfağın taş duvar kısmındaki ocak denilen alan ateşte yemek ve ekmek pişirme amaçlı kullanılırdı. Ahşap mutfak dolapları, soba, pileki, sacayak, bakraçlar, güğüm, sofra, terek olarak adlandırılan raflar, yayık, güveç, hamur teknesi, vb. mutfakta bulunan başlıca araç gereçlerdi.







Artvin Mutfağı Tarifleri Diğer Konular



(5 adet Artvin Mutfağı 243,102 defa bakıldı)

1 2 3 4 5

lezzetler.com
Site Hakkında
Kullanım Kuralları
Üyelik Kuralları
Gizlilik Bildirimi
Hediyeli Üyelik
Alan Adlarımız
Bölümler
Yemek Kitapları
Mütevazı Lezzetler® Yemek Kitabı
Mütevazı Lezzetler® İkramlar
Mütevazı Lezzetler® Kurabiyeler
Mütevazı Lezzetler® Çorbalar
Mütevazı Lezzetler® Pilavlar
Mütevazı Lezzetler® Videoları
Mütevazı Lezzetler® Fotoğrafları
Mütevazı Lezzetler®
Mütevazı Lezzetler® Sertifikaları
Mütevazı Lezzetler® Türkçe
Mütevazı Lezzetler® Azəricə
Mütevazi Lezzetler® English
Mütevazi Lezzetler® Español
Mütevazi Lezzetler® Deutsch
Mütevazi Lezzetler® Français
Mütevazi Lezzetler® Italiane
Скромные Вкусы® Русский
لذيذ المتواضع ®عربية
Video Sunucuları
video.lezzetler.com
video.ml.md
Youtube
Dailymotion
Facebook
İzlesene
Mynet
Sosyal Medya
lezzetler.com facebook uygulaması
lezzetler.com facebook sayfası
lezzetler.com twitter sayfası
Mütevazı Lezzetler® facebook sayfası
Mutevazı Lezzetler® twitter sayfası

izmir escort - alsancak escort