|
|
Ayranlı Çorba (Elazığ) |
|
Doctor
English Admin
Kayıt: 15.01.2007
Mesajlar: 2416 Şehir: KKTC |
Kısa URL: https://ml.md/lc163166
Gönderme Tarihi: 19.Şub.2022
173 defa indirildi / yazdırıldı
|
Elazığ Kültür ve Yardımlaşma Derneği
Döğme
Ayran
Un
Taze nane
Nohut
Akşamdan nohut suya konulur. Sabah önce nohut kaynatılır daha sonra içine döğmeler atılıp pişirilir. Ayrana iki kaşık un atılıp iyice çırpılır. Daha sonra bu karışım nohut ve döğme içine atılır 45 dakika boyunca karıştırılır. Kaynayınca içine taze nane
|
Ayran Çorbası (Elazığ) |
|
ahmet abi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 30.07.2015
Mesajlar: 70 Şehir: Giresun |
Kısa URL: https://ml.md/lc110301
Gönderme Tarihi: 03.Ağu.2015
3,136 defa indirildi / yazdırıldı
|
TKDK Elazığ İl Kordinatörlüğü
Ayran çorbası endüstriyel anlamda üretimi olmayan evlerde ilimize özgün tarifiyle yapılan bir çorbadır.
Kullanılan malzemeler dövme buğday, süzme yoğurt, yumurta, zeytinyağı, nane, kekik kullanılmaktadır damak tadına göre pul biber ile sarımsakta katılabilir. Özellikle yaz aylarında soğuk olarak bölgemizde sıkça tüketilmektedir. Ekipman olarak çorba kazanı ve karıştırıcı mikser kullanılabilir.
Buğdayı yıkayıp düdüklü bir tencereye koyun, üzerine 1,5 litre su ilave edin ve kapağını kapatıp kısık ateşte 2 saat kadar pişirin.
Tencereyi buharı boşalana kadar dinlendirip kapağını açın.
Süzme yoğurdu bir kâseye boşaltın ve üzerine bir miktar pişmiş buğday suyundan ilave edip yoğurdu hafif sıvı bir kıvama getirin (ayran kıvamında olmasın).
İnceltilen yoğurda yumurtayı ilave edin ve iyice çırpın.
Hazırladığınız terbiyeyi tenceredeki buğdaya ilave edip, ocağı orta ısıda açın ve tel çırpıcıyla çırparak (çorbanın, yoğurt çorbasındaki gibi bir kıvam almaması için sürekli çırpmak gerekir) bir arada pişirin (10 dakika kadar) ve ocağı söndürün.
Çorbayı 15 dakika dinlendirin.
Daha sonra tuzunu ilave edip bir kere daha çırpın.
Ayrı bir tavada, kısık ateşte zeytinyağını ısıtın, üzerine pul biber, nane, kekik ve kuru reyhanı koyun, hafif cızlayınca çorbaya ilave edin.
Çorbayı önce soğumaya bırakın, daha sonra buzdolabına kaldırın.
İyice soğuduktan sonra, büyük bir cam kâse içinde, üzerine buz kalıpları ekleyerek servis yapılır.
|
AYRANLI ÇORBA (Elazığ) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc51184
Gönderme Tarihi: 28.Nis.2010
6,490 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 Kğ Yoğurt
1 Kase döğme,
1'er Çay Bardağı Nohut, Fasülye,
1 Kaşık Un,
1 Adet Yumurta,
Yeteri Kadar Nane,
Yarpuz
Tuz
HAZIRLANIŞI:
Döğme, nohut ve fasülye ayıklanıp yıkandıktan sonra, 4 kase suda 40 dakika kadar kaynatılır.(Suyunu çekene kadar) Yoğurt 2 ölçü su ile sulandırılarak içine yumurta konularak çırpılır. Bir kaşık un ilave edilerek karıştırılır. Pişmiş olan döğme, fasulye ve nohut karışımına ayran ilave edilerek kaynayana kadar yaklaşık 25 dakika kaynatılır.
|
|
AYRANLI ÇORBA (Elazığ) Tarifleri Doğu Anadolu Yemekleri
|
|