|
|
Ayvanın Faydaları |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc171631
Gönderme Tarihi: 23.Nis.2023
513 defa indirildi / yazdırıldı
|
Glisemik indeksi düşük olan ayva, kan şekerini çok hızlı yükseltmez. Bu nedenle diyabeti olan veya diyet yapan kişiler de rahatlıkla tüketebilir. Öğünlerde tercih edildiğinde lifli yapısı sayesinde tokluk süresini uzatan bu meyve, bu sayede zayıflamaya da yardımcı olur. Diyetlerde haşlanarak ya da buharda pişirilerek de tatlı ihtiyacı karşılanabilir.
Vücudu virüslere karşı korur: İçeriğindeki C vitamini ve fitokimyasallar bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Günlük C vitamini ihtiyacının 4'te 1'ini karşılayan ayva, bu sayede vücudu patojenlere, virüslere ve bakterilere karşı korur.
Saçları uzatır: Demir, bakır ve çinko gibi mineraller içeriğiyle kan dolaşımını artırarak saç diplerine daha bol oksijenin taşınmasına yardımcı olur. Bu da saçları güçlendirir, uzamasına yardımcı olur.
Cildi gençleştirir: Yüksek oranda demir, bakır ve çinko mineralleri içerir, bu sayede kırmızı kan hücrelerinin üretimini artırarak dolaşımda taşınan oksijen miktarını yükseltir. Dokulara daha çok oksijen gitmesiyle daha sağlıklı ve genç bir cilde sahip olunur.
Kalp damar sağlığını korur: Yüksek oranda potasyum içeriğiyle kan basıncını (tansiyonu) düşürmede etkilidir. Ayrıca yine yüksek oranda çözünebilir bir lif olan pektin içeriği kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. İçeriğindeki demir, çinko ve bakır gibi mineraller de kan hücrelerinin yapımını ve kanın akışkanlığını artırarak dolaşım üzerinde olumlu etkiler yaratır.
Sindirimi kolaylaştırır: Haşlanarak tüketilmesi, gaz problemlerini giderir, sindirime yardımcı olur. Ayrıca araştırmalar, ayva özünün, ülseratif kolit gibi inflamatuvar bağırsak hastalıklarına karşı koruyucu özelliği olduğunu gösteriyor. Henüz araştırmalar yapılmaya devam edilse de erken araştırmalarda ayvalardaki bileşiklerin mide ülserini tedavi etmeye yardımcı olabileceği belirtildi.
Bağırsak hastalıklarını önler: İçerdiği liflerle bağırsak hastalıklarına karşı koruyucu etki gösteren ayva, sindirim sistemi kanalında olumlu etkileri ile inflamatuar bağırsak hastalıklarına yakalanma riskini de azaltır. Lifin içindeki kateşin ve epikateşinler de kolonda kanser yapıcı toksinlerin bağlanıp zarar vermesini önler.
|
Ayva |
|
Banu Atabay
Yazar
Kayıt: 26.05.2005
Mesajlar: 1489 Şehir: Beşevler ÇANKAYA |
Kısa URL: https://ml.md/lc352
Gönderme Tarihi: 13.Eyl.2005
5,830 defa indirildi / yazdırıldı
|
Ayva başta kalp rahatsızlığı olmak üzere, üst solunum yolu hastalıkları, kansızlık, hemoroid, mesane yolu hastalıkları, gastrid gibi rahatsızlıklara iyi gelir. Ayrıca susuzluğu ve ses kısıklığını giderir.
100 GR AYVANIN BESİN DEĞERİ
Kalori 57 kcal
Protein 0.4 gr
Yağ 0.1 gr
Karbonhidrat 15.3 gr
Kalsiyum 11 mg
Demir 0.7 mg
Fosfor 17 mg
Potasyum 197mg
Sodyum 4 mg
C vitamini 15 mg
Şeker ve tanen gibi maddeler ihtiva eder. Vitamini boldur. İshal kesmek için en iyi ilaçtır. Özellikle çocuk ishallerinde kullanılır. Hastaya günde 30 gramdan 100 grama kadar ayva şurubu verilebilir. Çekirdekleri suda kaynatılır, elde edilen yapışkan madde, dudak, meme çatlaklarında ve bazı ekzamalarda çok iyi sonuç verir.
Çok güzel bir kokusu olan ayva pişirilerek de yenebilir. Kurutulmuş mevyalar taze içme suyu içinde bir müddet bekletilerek elde edilen suyu gargara yapılır ve ağızda bir müddet bekletilirse boğaz iltihaplarına çok iyi gelir.
Ayva A, Bx B2, ve C vitaminlari ihtiva eder. Kusmayı önler. İshale çok iyi gelir. Bağırsak gazlarını izale ettiği gibi ağız kokunu da giderir.
|
|
Ayva Tarifleri Besinlerin Değerleri
|
|