|
Ayvalı Crumble |
|
Cumartesi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.07.2020
Mesajlar: 47 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc156138
Gönderme Tarihi: 17.Şub.2021
312 defa indirildi / yazdırıldı
|
Ayvalı Meyve Karışımı İçin:
3 adet orta boy ayva
100 gram esmer şeker
100 ml taze sıkılmış portakal suyu
2 yemek kaşığı kuru üzüm
1/2 tatlı kaşığı tarçın
Hamuru İçin:
120 gram tereyağı
80 gram esmer şeker
120 gram un
60 gram öğütülmüş yulaf
1 damla vanilya esansı
Servisi İçin:
4 top vanilyalı dondurma (arzuya göre)
Öncelikle kabuklarını soyduğunuz ayvaları küp şeklinde doğrayın.
Kuru üzümlerin sap kısımlarını ayıklayın.
Küçük bir sos tenceresine, esmer şeker ve taze sıkılmış portakal suyunu alın.
Şeker taneleri eriyene kadar karıştırma işlemini sürdürün.
Ayva küpleri ve kuru üzüm tanelerini ekleyin.
Tarçın ekleyip ayva küpleri yumuşayana kadar pişirin.
Böylelikle ayvalı meyve karışımını hazırladınız.
Crumble hamurunu hazırlamak için ise un, esmer şeker, öğütülmüş yulaf ve vanilya esansını mutfak robotuna alarak, karıştırma işlemini başlatın.
Ardından küp şeklinde kesilmiş soğuk tereyağı katıp tüm malzemeyi ufalanacak kıvama gelene kadar karıştırmaya devam edin.
Hamur küçük topaklar halini aldığında karıştırma işlemi tamamlanmış demektir.
Önceden hazırladığınız meyveli karışımı ısıya dayanıklı fırın kaplarına paylaştırın. Üzerlerini hamur parçacıklarıyla kaplayıp önceden ısıtılmış 200 derece fırında 15-20 dakika kadar fırınlayın.
Fırından çıkan sıcak tatlıyı, arzuya göre çırpılmış krema ya da bir top dondurma eşliğinde paylaşın.
Not: Crumble hamuru yapımında küp şeklinde kesildikten sonra soğuttuğunuz tereyağı kullanmaya özen gösterin. Hazırladığınız hamur, küçük topaklar halini aldığında karıştırma işlemini sonlandırın. Ayvanın yanı sıra elma kullanabilir, meyve karışımına ceviz içi ekleyebilirsiniz. Kullanacağınız esmer şeker miktarını yarıya indirip toz şeker ilavesiyle tamamlayabilirsiniz. Krema ya da bir top vanilyalı dondurma eşliğinde servis edebilirsiniz.
|
Ayvalı Crumble |
|
yeni hesap
Aşçıbaşı
Kayıt: 27.02.2019
Mesajlar: 25 Şehir: Mardin |
Kısa URL: https://ml.md/lc140867
Gönderme Tarihi: 28.Şub.2019
895 defa indirildi / yazdırıldı
|
http://www.hurriyet.com.tr
500 gram toz şeker
1 litre su
¼ limon
1 adet yıldız anason
Bir tutam tarçın
4 adet ayva
Crumble için:
75 gram file badem
40 gram file fıstık
85 gram kepekli un
150 gram un
100 gram esmer toz şeker
100 gram tereyağı
1 adet yumurta
40 gram yulaf
Toz şeker ve suyu bir sos tenceresine alın. Şeker tamamen eriyene kadar kaynatın. Limon suyu, yıldız anason ve tarçını ekleyip altını kısın. Kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkardığınız ayvaları küp küp doğrayıp kaynayan şerbete ekleyin. Ayvaları yumuşayıp şerbeti çekene kadar pişirip ocaktan alın. Ilınınca buzdolabına alın.
Crumble için file badem, file fıstık ve unları geniş bir karıştırma kabında harmanlayın. Toz şekeri, tereyağını ve yumurtayı ilave edip bir mikser yardımıyla çırpın. Yulafı ekleyip bir tahta kaşık yardımıyla karıştırın. Fırına dayanıklı servis kaplarını tereyağı ile yağlayın. Kapların 3/4ünü ayvalı harç ile doldurun. Üzerine crumble karışımından yayın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 30 dakika pişirin. Üzerine pudra şekeri serpip ılık servis yapın.
|
|