|
|
AYVALI TAS KEBABI (Gaziantep) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc40450
Gönderme Tarihi: 08.Eyl.2009
2,921 defa indirildi / yazdırıldı
|
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi
Malzeme 5 – 6 Kişilik
600 gr yağsız kuşbaşı et
2 adet orta boy ayva
400 gr patates
250 gr havuç
250 gr iri arpacık soğan ve bir diş sarımsak
1 adet ekşi elma
2 su bardağı pirinç
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
3 yemek kaşığı sadeyağ veya tereyağı
2 yemek kaşığı zeytinyağı (pilav için)
tuz ve karabiber
Yapılışı:
Ayvalar, patatesler, havuçlar ve elma temizlenip, iri kuşbaşı şeklinde doğranır. Üzeri kaplanacak şekilde suya konulur. İri arpacık soğanlar da doğramadan temizlenir. Uygun bir tepsi içinde biber ve domates salçası, bir çay bardağı su yardımı ile yumuşatılır. Üzerine sebzeler, tuz ve karabiber ilave edilip iyice karıştırılır. Derin olmayan tas veya kulpsuz tencereye yerleştirilir. Yüzü, (pişerken etin yanmaması için !) alüminyum folyo ile kapatılır.
Daha geniş, yayvan, derin, tabanı düz ve etrafında pilavın pişmesi için boşluk kalacak büyüklükteki tencereye, tas içine koyduğumuz malzemelerin yüzü tencereye gelecek şekilde yerleştirilir. Tasın üzerine, pişerken buharla hareket etmemesi için ağırlık koyup 5 bardak su ilave edilir. Önce harlı daha sonra hafif ateşte 2 saate yakın pişirilir. Pişme esnasında kullanılan su tasın içine çekilir. O nedenle suyu kalmadı sanılıp, su ilave edilmemelidir !
Son olarak tasın kenarından etin kontrol edilip, piştiğinden emin olduktan sonra, ocağın altını kapatılır. Bu esnada, pişme sırasında tasın içine çekilen suda kalan kısım kendini tekrar tencereye bırakır. Pişirelecek pilava göre mevcut su kontrol edilerek, eksikse sıcak su ve tuz ilavesi yapılır. Haşlanıp hafif yağda kavrulan pirinç, tencere ile tas arasına yerleştirilir. Kısık ateşte tencerenin kapağı kapatılarak pilav pişirilir. Pilav piştikten sonra tas dik olarak alınır, sade yağ kızdırılarak yemeğin üzerine gezdirilir. Karabiber ilavesi ile aynı tencerede servise sunulabilir.
Not: Daha kolay bir yöntem olarak; tas kebabı piştikten sonra içindeki su başka bir tencereye alınır, suyu ayarlanıp pilav ayrı pişirilir, tas kebabının etrafına yerleştirilerek servise sunulur. Yanında ayran, yeşil salata, tere, turp ve turşu ikram edilebilir.
|
AYVALI TAS KEBABI (Gaziantep) |
|
AyGölgesi
Super MOD
Kayıt: 31.03.2006
Mesajlar: 2719 Şehir: Giresun |
Kısa URL: https://ml.md/lc88134
Gönderme Tarihi: 01.Nis.2013
2,337 defa indirildi / yazdırıldı
|
Güneşin ve Ateşin Tadı
Gaziantep Ticaret Odası
500 g kuşbaşı et
3 adet ayva
300 g arpacık soğan
1 ycnıek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
2,5 bardak pirinç
2 yemek kaşığı tereyağı
2 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı yenibahar
Soğanların kabuklarını soyun. Ayvayı kabuğunu soymadan dilimlere ayırın ve kuşbaşı doğrayın. Bir tepsinin içine et, arpacık soğanı, ayva, domates salçası, biber salçası, tuz, karabiber, domates ve yenibaharı karıştırıp hepsini iyice altüst edin. Bakır bir tası ağzına kadar basarak et karışımı ile doldurun. Kabın büyüklüğü eti tam alacak kadar olmalıdır.
Tası baş aşağı ters çevirerek geniş ve derin bir tencerenin ortasına oturtun. Tasın üzerine kıpırdamasını önleyecek şekilde bir taş veya ağırlık koyun. Tencereye taşın hizasına gelecek şekilde su ilâve edip kapağını kapatın ve çok hafif ateşte 2 saat kadar pişirin. Bu süre içinde et pişmiş olacaktır.
Bu arada pirinci kaynar su ve 1 kaşık tuz ile ıslatın ve ılınmaya bırakın. Et pişince pirinci süzüp yıkayın ve tasın etrafındaki suya ekleyin. Su eksilmişse pirincin yüzeyini ancak geçecek kadar suyu tamamlayın. Tereyağını da ekleyerek tencerenin kapağını kapatıp pilavı pişmeye bırakın. Pilav göz göz olup demlenince ortadaki tası alın. Tencereyi geniş bir servis tabağına ters çevirin ve servis yapın.
Not: İsteyen ayva verine elma kullanabilir, sarımsak dişleri, havuç veya patates katabilir. Tas kebabı artık maalesef geleneksel usulde, yani tencere içine ters çevrilmiş tas içinde pişirilmiyor. Hatta tas kebabına ismini veren bu yöntem neredeyse unutuldu. Oysa adı üstünde tas kebabı, tadını tasın içinde kısık ateşte pişmekten alır. Gaziantep'te farklı olarak ayvalı da yapılan bu tas kebabı ise mutlaka denemeye değer bir lezzet.
|
Ayvalı Tas Kebabı (Gaziantep) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc98863
Gönderme Tarihi: 08.Haz.2014
1,923 defa indirildi / yazdırıldı
|
Milli Eğitim Bakanlığı
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
Ankara 2006
500 g kuşbaşı koyun eti
250 g Arpacık soğanı
2 adet patates
2 adet ayva
Pirinç (konulan suya göre ölçülendirilir.)
2 çorba kaşığı domates salçası
2 çorba kaşığı biber salçası
100 g sadeyağ
Karabiber
Tuz
Arpacık soğan büyüklüğünde doğranmış ayva , patates , kuşbaşı et ve soğanlar , tuz , karabiber ve salçaların ilavesiyle biraz karıştırılıp harmanlanır.
Bütün harç bir leğencenin (yüksek kenarlı fırın tepsisi ) ortasına konur ve üzerini örtecek bir tasla kapatılır.Üzerine bir ağırlık konur ve tasın yarısını kaplayacak kadar su eklenir.Yavaş ateşte pişirilir.
Tasın içindekilerin piştiği anlaşınca önceden haşlanmış pirinç tasın kenarına dizilir.
Pilav pişip kıvama gelince leğencede su kalmaz. Ateşten indirilip üzerindeki tas alınıp sadeyağ verilip sıcak servis edilir.
Not: Ayvalı tas kebapta et ve diğer gereçlerin pişmişlikleri aynı olmalı ağız içinde dağılmalıdır. Servis tabağında pilavın ortasına et konularak yapılır. Servis tabağına konulan ayvalı tas kebabının yanında ayrı servis tabağına maydanoz ve roka konarak servisi yapılır.
|
|
AYVALI TAS KEBABI (Gaziantep) Tarifleri Kebaplar
|
|