|
Bademli Hurma Tatlısı |
|
Günseli
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.07.2005
Mesajlar: 77 Şehir: Kıyık/EDİRNE |
Kısa URL: https://ml.md/lc1158
Gönderme Tarihi: 28.Şub.2006
3,177 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kilo un
yarım kilo tereyağı
5,5 hakve fincanı pudra şekeri
4 yumurta
2 su bardağı çekilmiş badem
tuz
3 bardak şeker
un
3 bardak su
Unu tereyağıyığla yoğurun, sonra pudra şekerini katın, daha sonra yumurtaları, çekilmiş bademi ve tuzu ekleyin, yoğurun. Bu hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, yarım santim kalınlığında yassıltın, kalbur üzerinde bastırarak ikiye katlayın. Fırında pişirin, 3 bardak şekeri, 3 bardak suyla kaynatarak, yaptığınız ve soğuttuğunuz şuruba atın.
Afiyet Olsun :)
|
BADEMLİ HURMA TATLISI |
|
rıza
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.03.2007
Mesajlar: 371 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc13492
Gönderme Tarihi: 29.Nis.2007
3,081 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kullanılacak malzeme:
5+1/2 kahve fincanı süt,
5 kahve fincanı un,
1+1/2 kahve fincanı tereyağı,
3/4 çorba kaşığı toz şekeri,
1+1/4 kahve fincanı badem içi,
3 yumurta.
1 çimdik tuz.
Kızartılması için:
1+1/2 bardak rafine zeytinyağı veya bitkisel bir yağ susam veya mısırözü yağı.
Şurubu için:
2 bardak toz şekeri,
1+3/4 bardak su,
1 tatlı kaşığı limon suyu.
Yapımı: Şurup için ayrılmış toz şekeriyle suyu ve limon suyunu bir kuşaneye koyup kaynatmalı. Şeker eritildikten sonra kaynayan şerbet koyu bir kıvama gelince kabı ateşten indirmeli ve şerbeti bir kenarda soğumaya bırakmalı.
Bademleri kaynar suya atıp bir-iki dakika kadar haşlamalı. Sonra suyunu döküp süzmeli ve badem içlerinin zar gibi ince kabuklarını ayıklayıp çıkarmalı. Böylece iyice temizlenmiş olan bademleri ya bir fırına koyup kavurmalı veya bir tavada pembe bir renk alıncaya kadar tutmalı. Sonra bunları soğutmalı ve ince dişli bir makineden geçirerek kıymalı. Makinesi olmayanlar bunu havanda iyice döverek ezebilirler.
Bir tencereye tereyağını koyup eritmeli. Sonra buna sıcak olarak sütü ve toz şekerini katmalı. Bir çimdik te tuz serptikten sonra tenc'eredekileri karıştırarak şekeri eritmeli. Yağlı süt kaynayınca tahta bir kaşıkla çabuk çabuk karıştırarak unu bir elekten geçirerek tenceredeki karışımın üstüne dökmeli Ateşin ısısını çok hafif bir duruma getirmeli ve karıştırmaya ara vermeksizin karışımı hamur durumuna getirmeli.
Tahta kaşıkla bastırarak karıştırarak ve vakit vakit çevirerek bu hamuru yirmi dakika kadar çok hafif ateşte pişirdikten sonra kabı ateşten indirmeli. Hamur ılıyınca buna hafifçe kavrulduktan sonra kıyılmış (veya ezilmiş) badem içiyle üç yumurtayı katmalı ve bunları yoğurarak hamura yedirmeli. En azından on dakika kadar yoğurulacak karışım iyice karışınca bu hamurdan ceviz iriliğinde parçalar koparıp bunları bir sepet veya irice delikli kalbur üstüne bastırarak yarım parmak inceliğine gelecek biçimde yassılaştırmalı. Her hamur parçası yassılaştırılınca bunları hemen sararak hurma biçimine getirmeli.
Beri yanda , çukurca bir tavaya rafine zeytinyağını koyup bunu orta ısılı bir ateşe oturtmalı. Yağ ısınınca hurma biçimindeki hamurları azar azar tavaya atıp her yanları nar gibi oluncaya kadar kızartmalı. Hamur tavada kabaracağı için bunların hepsini birden değil yukarıda belirttiğimiz gibi azar azar yani birkaç partide kızartmak gerekir. Bir de tavadaki yağın kızgın olmasına dikkat etmek gerekir. Yağ kızgın olursa hamurun içi pişmez ve tatlı gereği gibi olmaz. Onun için hamurları tavaya her atışta yağın soğutulup ılıtılmış olması gerekir.
Hamurlar kızardıkça bunları kevgirle süzerek tavadan almalı ve bir kenarda duran soğuk şerbetin içine atmalı. Hurma tatlısını en azından yarım saat şerbette tuttuktan sonra tabaklara almalı ve servis yapmalı.
|
Bademli hurma tatlısı |
|
Muhittin Çakar
Aşçıbaşı
Kayıt: 18.04.2007
Mesajlar: 21 Şehir: Yozgat |
Kısa URL: https://ml.md/lc15487
Gönderme Tarihi: 20.Haz.2007
3,019 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 paket tereyağı
3 adet yumurta
Alabildiği kadar un
3 çay bardağı pudra şekeri
2 su bardağı çekilmiş badem
1 tutam tuz
Şerbeti için;
3 su bardağı şeker
3 su bardağı su
Yarım limonun suyu
Tereyağı eritilir soğutulur. Derin yoğurma kabına aktarılırı, üzerine pudra şekeri, yumurta, tuz ve alabildiği kadar un eklenerek yoğrulur, hamur 15 dakika dinlendikten sonra ceviz kadar parçalar alınır, avuç arasında yassılaştırılır, yeteri kadar badem içi konup, poğaça gibi katlanır. Fırın tepsisine dizilir, 185 derece fırında pembe renkte pişirilir. Fırından çıkar çıkmaz soğuk şerbet gezdirilir.
|
BADEMLİ HURMA TATLISI |
|
Sevda Pekel
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 26.11.2007
Mesajlar: 49 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc19543
Gönderme Tarihi: 26.Kas.2007
2,868 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzeme :
250 gr. un,
400 gr. su
100 gr. yağ,
1/4 limon,
4 yumurta,
750 gr. şeker,
50 gr. antepfıstığı,
3 su bardağı zeytinyağı.
100 gr. iç badem.
Yapılışı:
1- 100 gr. sade yağ. 400 gr. su ve 250 gr. un ile Şokola krem hamurunu hazırlayınız.
2- Hamuru ateşten alınca içerisine 4 yumurta, 100 gr. kabukları soyulmuş makinadan geçirilmiş veya incecik kıyılmış bademi ilave edip iyice yoğurunuz.
3- 1/2 ceviz büyüklüğünde parçalara ayırıp muntazam yuvarlaklar yapınız.
4- Her yuvarlağı, kalbur, rende veya çatal üzerinde hafif yassıltıp sonra yuvarlıyarak hurma şekli veriniz.
5- Hafif kızdınlış zeytinyağına kararı kadar atıp hafif pembe renkte kızartınız.
6- Kızaranları soğuk şuruba atıp, şurubu çekenleri servis tabağına yerleştiriniz.
7- Üzerlerine kaymak veya yeşil fıstık serpip servis yapınız.
Not: Yağı soğutup 2'nci kızartmaya öyle başlayın aksi taktirde içleri hamur olur.
|
BADEMLİ HURMA TATLISI |
|
mücavir
Aşçıbaşı
Kayıt: 28.06.2008
Mesajlar: 27 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc24909
Gönderme Tarihi: 28.Haz.2008
2,900 defa indirildi / yazdırıldı
|
MALZEMESİ:
1 Kg. un,
500 gr. katıyağ,
5,5 kahve fincanı pudra şekeri,
4 yumurta,
2 su bardağı çekilmiş badem,
bir fiske tuz,
3 bardak toz şeker,
1 tatlı kaşığı limon suyu,
3 bardak su.
Tozşekerle, suyu kaynatıp üzerine limon suyunu katın ve soğumaya bırakın. Unu, yağla yoğurup, geri kalan malzemeyi ekleyerek, tekrar yoğurun. Ceviz büyüklüğünde parçalar alıp, bastırarak yarı m cm. kalınlığında yassıltın ve ikiye katlayın. Fırında pişirip, soğuk şerbete atın.
|
BADEMLİ HURMA TATLISI |
|
Gülhayat
Aşçı
Kayıt: 16.12.2010
Mesajlar: 16 Şehir: Tekirdağ |
Kısa URL: https://ml.md/lc58746
Gönderme Tarihi: 21.Arl.2010
4,226 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kilo un
200 gr. çekilmiş badem
500 gr. margarin
300 gr. pudra şekeri
4 yumurta
2 çay kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
1 kilo tuz şeker
500 gr. su
Yarım limon suyu
Unu kabartma tozu ile birlikte hamur tahtasına eleyin Ortasını açın. Yağı koyun. Elle karıştırarak yumuşatın. Pudra şekerini katın. Krem gibi oluncaya kadar karıstırın. Birer birer karıştırarak yumurtaları, bademi ve tuzu katın, hepsini hamur haline getirin. Ceviz büyüklüğünde parçalara ayırın. Yuvarlayıp yarım santim kalınlığında yassıltın. Elek üstünde bastırın ve ikiye katlayın. Tepsiye aralıklı dizin. Orta hararetli fırında pişirin. Toz şekerini suyla koyulaşıncaya kadar kaynatın. Kıvama gelince içine yarım limon suyu sıkıp kestirin. Fırından çıkar çıkmaz tatlının üstüne daha once kaynatıp soğutulan şurubu dökün. Ondan sonra da antepfıstığı serpin.
|
Bademli Hurma Tatlısı |
|
seyir defteri
Aşçıbaşı
Kayıt: 01.04.2016
Mesajlar: 21 Şehir: Çorum |
Kısa URL: https://ml.md/lc119444
Gönderme Tarihi: 06.Eyl.2016
1,249 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 su bardağı süt
100 gr margarin
2 su bardagı un
1/2 çay kasığı tuz
125 gr tuzsuz badem
4 tane yumurta
Şerbeti için:
3 su bardağı toz şeker
2,5 su bardağı su
1 çorba kaşığı limon suyu
Kızartmak için;
3 su bardağı sıvı yağ
Şebeti için; toz seker ve suyu bir tencerede yirmi dakika kaynatın içine limon suyu koyup kaynatın, soğumaya bırakın.
Bir tencerede sütü kaynatın içine önce yağı sonra tuz ve elenmiş unu katıp karıstırın.
10 dakika pişirip ateşten alın bademleri kabuklarını çıkartıp bıraz fırında bekletin bademleri robot ile çekin.
Ilık hale gelen hamura karıstırın yumurtaları teker teker kırıp iyice yoğurun hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp kabur veya çatal üzerine sarın hurma şeklini verin, ılık yağa atın yağın ısısını yavaş yavaş yükselterek pembeleşinceye kadar kızartın şerbeti hazırlayın soğuk şerbeti içine atıp beş dakika sonra çıkarın servis yapın.
|
|