|
Badılcan Böreği (Afyonkarahisar) |
|
ADNAN
Aşçıbaşı
Kayıt: 18.10.2019
Mesajlar: 20 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc146565
Gönderme Tarihi: 06.Kas.2019
809 defa indirildi / yazdırıldı
|
6 adet orta boy patlıcan
1 adet yumurta
500 gram dana kıyma
Yarım demet maydanoz
1 su bardağı sıvı yağ
2 adet domates
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kırmızı biber
1 çay kaşığı karabiber
Kızartmalık sıvı yağ
Patlıcanları boyuna alaca soyun.
Bıçakla birkaç yerinden delip bol yağda bütün olarak kızartın.
Diğer tarafta kıyma, maydanoz, yumurta, karabiber, kırmızı biber ve tuzu karıştırıp harcını hazırlayın.
Kızarttığınız patlıcanları çok ufak ufak kıyın.
Domatesi de küçük küçük doğrayıp patlıcanlara ekleyin.
Son olarak kıymalı harcın yarısını da ilave edip hepsini harmanlayın.
Karışımı bir tepsinin tabanına yayıp kenarlarını tart hamuru gibi yükseltin.
Kalan kıymalı harcı da patlıcanlı karışımın üzerine yayın.
Yuvarlak doğranmış domates ve biberlerle üzerini süsleyin.
Fırını 200 dereceye ayarlayıp yemeğinizi 30 dakika kadar pişirin.
Sıcak servis edin.
|
Badılcan (Patlıcan) Böreği (Afyonkarahisar) |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc166557
Gönderme Tarihi: 08.Ağu.2022
158 defa indirildi / yazdırıldı
|
Nazmiye Çiftçi
Patlıcan
Kıyma
Yumurta
Maydanoz
Tuz
Karabiber
Patlıcanlar boyuna alacalı soyulur. Boydan dörde bölünerek yağda kızartılır.
Diğer tarafta kıyma, maydanoz, yumurta, karabiber, kırmızı toz biber ve tuz karıştırılarak harç hazırlanır.
Kızaran patlıcanlar bıçakla ufak ufak kıyılır. İçine bir adet küp doğranmış domates eklenir ve hazırlanan harcın yarısı ilave edilerek, iyice karıştırılır.
Kenarı yüksek bir tepsiye, hazırlanan patlıcanlı karışım yayılır.
Üzerine kalan kıymalı harç ilave edilir ve üzeri, halka şeklinde dilimlenmiş domates ve yeşilbiberle süslenerek 30 dakika kadar fırında pişirilir.
Kare dilimler şeklinde dilimlenerek sunumu yapılır.
Not: Börek denildiğinde hamurun açılmasıyla elde edilen tepsi börekleri akla gelmektedir. Afyonkarahisar'a özgü olan bu börekte hamur kullanılmamakta ve tepsiye patlıcan, kıyma, yumurta, maydanoz, tuz ve biberle oluşturulan harç kullanılmaktadır. Afyonkarahisar tören yemeklerinde sıklıkla görülen badılcan böreği özellikle hacı uğurlama/karşılamada ve zinardı yemek davetinde ikram edilmektedir.
|
|