|
|
Baharatlar ve Kullanım Alanları |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc35774
Gönderme Tarihi: 25.Nis.2009
6,212 defa indirildi / yazdırıldı
|
Adaçayı : Ballıbabagillerden kokulu bir bitkidir. Ege bölgesinde, çay yapılan bir aromalı ot. Avrupa ülkelerinin mutfaklarında kızarmış patateslerin, hamurlara koyulan yağların kokulandırılmasında, salamuralarda, etlerin dinlendirilmesinde kullanılır. Anason : Anayurdu Mısır olan anason, maydanozgillerden bir bitkinin küçük, yeşilimsi, taylı ve baharlı bir tohumudur. Hamur işlerinde, gevreklerde, çöreklerde kullanılır.
Ardıç : Kozalaklılardan, yaz, kış yapraklarını dökmeyen, güzel kokulu, siyahımsı, yuvarlak yemişleri bulunan bir ağaççıktır. Kümes hayvanlarının etlerinin pişirilmesinde ve dinlendirilen etlerde kullanılmaktadır.
Biberye: Sert, kahverengimsi sarı renkli bir tohumdur. Öğütülmüş olarak turşularda, çorbalarda, soslarda, güveçlerde ve et yemeklerinde kullanılır.
Çemenotu : Sert, kahverengimsi sarı renkli bir tohumdur. Öğütülmüş olarak turşularda, çorbalarda, soslarda, güveçlerde ve et yemeklerinde kullanılır
Çörekotu : Çöreklerde ve ekmeklerin üzerine pişirilirken serpilir. Salatalarda da çörekotu kullanılabilir.
Defne : Çeşitli balık, et, kümes ve av hayvanlarının etlerinden yapılan yemeklerde, soslarda ayrıca bazı turşu ve konservelerde kullanılır.
Dereotu : Maydonozdan sonra en çok kullanılan taze ot. Sindirimi kolaylaştırıcı bir bitkidir. Birçok salata ve zeytinyağlı yemeklerde kullanılır.
Dolmalık Fıstık : Özellikle dolma içlerinde kullanılır.
Maydanoz : Her türlü salata ve yemekte kullanılır. Kök maydanozda ıtırlı bir yağ bulunduğundan bazı soslarda ve yemek sularında bu köklerden yararlanılmaktadır.
Melisotu : Salata veya taze meyveler ile kullanılır.
Mercanköşk : Kekiğe çok yakın bir ottur. Salatalardan başka et yemeklerinde, sebzelerle de kullanılır. Genellikle yemeğe pişmesine yakın konur. Sindirimi kolaylaştırıcı bir etkisi olduğundan, av etleri gibi sindirimi zor yemeklerde mutlaka kullanılır.
Miskotu : Kaz, ördek, yılanbalığı gibi yağlı yiyeceklerde ve yahnilerde kullanılır.
Muskat : (küçük hindistancevizi) Kullanılan kısmı tohumudur. Itırlı bir tada ve kokuya sahip olan muskat çok sert olduğundan rendelenmiş olarak da satılır. Antiseptik, iştah açıcı, mide ve kalbi kuvvetlendirici ve safra taşlarının erimesine yardımcı özellikleri vardır.
Nane : Çorbalardan sebzelere kadar birçok yemekte kullanılır. Etlerden koyun ve kuzuya konulur.Ayrıca genellikle salatalarda da kullanılır.
Pembebiber : Özellikle soslarda, et ve balık yemeklerinde kullanılır.
Pimpinel : Bir anason türüdür. Genellikle çorba, sebze ve balık yemeklerinde kullanılır.
Pul Kırmızı Biber : Acı taze biberlerin kurutulup pul haline getirilmesi ile yapılır.
Rezene : Anason kokulu bir ot. Yaprakları dereotuna benzeyen, kökü de sümbül soğanını andıran bu bitkinin yemeği ve salatası yapılır.
Safran : Safran, kullanıldığı yemeğe sapsarı bir renk verir. Keskin ve hafif acımsı bir tadı vardır. Bazı balık ve deniz mahsulleri yahnilerinde, pilavlarda ve sütlü, pirinçli tatlılarda kullanılır. Zeytinyağında ise hiç erimez. Ayrıca safrandan zerde adı verilen bir tatlı da yapılır.
Sumak : Toz haline getirilerek kullanılmaktadır. Ekşimsi bir tadı vardır. Kebaplara ve bazı salatalara ekşilik vermek için kullanılır.
Susam : Simit ve benzer çeşitli hamurlu yiyeceklerde ya da tahin yapmında kullanılır.
Tarçın (çubuk) : Bazı pasta, kek, bisküviler ve sütlü tatlılarda ayrıca boza, salep gibi içeceklerde kullanılmaktadır.
Tarhun : Bazı soslarda, salçalı et yemeklerde, soslarda, yumurtalarda ve salatalarda kullanılır
Roka : Yaprakları turp yaprağına benzeyen bir bitkidir. Salata olarak veya tava ve ızgarada pişirilmiş balık yemekleriyle birlikte yenir. Ayrıca, servis tabaklarının süslemesinde de kullanılır.
Tatlı Kırmızı Toz Biber : Tatlı kırmızı biberlerin kurutulup toz haline getirilmesiyle elde edilir. Pek çok yemekte kullanılır.
Tere : Bu bitkinin yaprakları genellikle salata olarak yenir. Servis tabakların süslenmelerinde de kullanılır.
Toz Tarçın : Çubuk tarçının kullanıldığı her yerde kullanılır.
Vanilya : Meksika kökenli bir baharat. Pastacılık ve şekercilikte krema, kek, dondurma, komposto, poşe meyveler ve sütlü tatlıları lezzetlendirmek için kullanılır.
Yenibahar : Kullanılan kısmı meyvesidir. İştah açıcı, gaz söktürücü ve kabıza karşı etkilidir. Mutfakta ise etli yemeklerde, köfte, sosis, çeşitli tatlı ve dolmalarda kullanılır.
Zencefil : Bir bitkinin toprak altında kalan gövdesinin kurutulmasıyla elde edilir. Genellikle şerbet, meşrubat ve likör yapımında kullanılmaktadır.
Zerdeçal : Yaprakları sivri uçlu, çiçekleri sarı renkte bir bitkidir. Et, balık, yumurtalı yemeklere katılır. Ayrıca kimi zaman safranın yerine de kullanılmaktadır.
Karabiber : Kuru ve siyah tanelerinin baharlı ve acı bir tadı vardır. Hemen hemen her türlü yemekte bütün veya toz durumda kullanmak mümkündür.
Kakule : Sıcak iklimlerde yetişen kakulenin tohumları küçük ve beyazımsı renktedir. İştah açıcı ve mide bozukluklarını giderici özelliği vardır. Bu nedenle hem baharat, hem de ilaç olarak kullanılır.
Karanfil : Bu bitkinin koyu renkli, küçük çivi biçimindeki tomurcukları kurutulur ve öğütülerek toz haline getirildikten sonra veya dövülmeden tane olarak kullanılır. Kompostolarda, bazı tatlılarda, şerbetlerde, keklerde, dondurmalarda, soğanla birlikte bazı yahnilerde kullanılır. Elma ile ilginç bir uyumu vardır.
Kerbel : Bir maydanoz türüdür. Salatalarda kullanılır.
Kereviz : Kökleri ve yaprakları sebze olarak kullanılan bir bitkidir. Genel olarak pişirilerek yenir. Bazı yerlerde yaprakları çiğ olarak da kullanılmaktadır.
Kekik : Etlerde, ızgaralarda, sebzelerde ve balıklarda kullanılır. Özellikle çorbalarda nane gibi kekik de bol kullanılır.
Kimyon : Genel olarak toz halinde kullanılmaktadır. Türk mutfağında, köftelerde, bazı et yemeklerinde ve sucuk yapımında kullanılır.
Kişniş : Kişniş genellikle şuruplarda ve likörlerde kullanılmaktadır. Kişniş şekeri pastacılıkta ve bazı et yemeklerinde de kullanılmaktadır. Bitkinin yaprak ve filizleri de çorba ve salatalara doğranarak yenir.
Köftebaharı : Köftelerde kullanılır.
Köri : Kimyon, biber, zerdeçal, kişniş, karanfil, kakule, zencefil, hintcevizi, demirhindi ve acı kırmızı biberden oluşan bir baharat karışımıdır.
Kuru Tarhun : Tazesinin kullanıldığı her yerde kullanılır. Kuşüzümü : Pilav, dolma içleri ve bazı tatlılarda kullanılır.
Damla Sakızı: Bazı sütlü tatlılarda, muhallebilerde, aşure de ve dondurma yapımında kullanılır.
Sarımsak: Yemeklerde, buğulamalarda, dolmalarda, köftelerde, soslarda, kavurmalarda, çorbalarda kullanılır.
Kapari: Turşu halinde buğulamalarda, salatalarda kullanılır.
Fesleğen: Et yemeklerinde, salatalarda kullanılır.
|
Baharatlar |
|
konuK
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 04.07.2009
Mesajlar: 58
|
Kısa URL: https://ml.md/lc37917
Gönderme Tarihi: 05.Tem.2009
2,977 defa indirildi / yazdırıldı
|
Biber; en önemli ve en çok kullanılan baharattan biridir. Tane karabiber, her sene açan bir sarmaşığın ham meyvesidir. Biberin acı tadı ve keskin kokusu içinde bulunan esas yağlardan gelir. Bu yağ sindirim suları ile tükrük salgılarını uyarır. Kırmızı, beyaz, ve karabiber olarak yemeklerimizde kullanılmaktadır. Keskin tadından dolayı turşu ve soslarda kullanılır.
Paprika'da bir nevi kırmızı biberdir. Acısı az fakat güzeı kırmızı rengi vardır. Soslar ve domates salçalarında kullanılır.
Vanilya; salepgiller familyasından tropikal bir sarmaşığın meyvasıdır. Vanilya tanelerinin rengi, tam olmadan koparıldığı zaman yeşilimsi sarıdır. Koku veren vanilya'nın meyve içinde teşekkül ederek, dış kısmında beyaz kristal halinde meydana çıkar. Güneşte kurutulduktan sonra taneler koyu kahve rengini alır, yüzeyleri kırışır. Taneler ezilerek toz haline getirilip, toz şekerle karıştırılarak kullanılır.
Hardal; beyaz ve siyah hardal çekirdeklerinin öğütülmesile elde edilir. Hardal, soğuk su sirke, veya yağ ile karıştırıldığında, kokulu ve lezzetli hardal yağları meydana getirir. Hardal, soğuk etlerle veya sıcak etlerle yenen sofra çeşnileridir. Mide sularını uyararstk sindirime yardım eder.
Hindistancevizi; Hint adalarında yetişen küçük hindistancevizi ağacından elde edilir. Meyvası kayısıyı andırır, mutfaklanmızda kullanılan bir çeşit bahardır. Bütün ögreten yemeklerinde, sütlaç vb. yemeklerde kullanılır.
Kakule; kakule ağacının, koyu kahve rengi çekirdeğidir. Kakule çekirdeği esas yağ yönünden zengin olup, çorbalar, soslara lezzet vermek için kullanılır.
Çemen; çemen adı verilen bir ağacın çekirdeklerinden elde edilir. Kokusu ve lezzeti bakımından yemeklere ayrı bir çeşni verir.
Kimyon; bir çeşit bitkinin kokulu çekirdeğidir. Etler ve çeşitli yemeklerde kullanılır.
Boyotu; bu çeşit otlar özellikle, yahni, çorba, ve salatalarda kullanılır.
Karanfil; bir ağacın kurutulmuş tomurcuklarıdır. Keskin ve karakteristik kokusu vardır. Elma kompostularında, pudink, tatlılarda genellikle kullanılır.
Safran; rengi sarı ve parlaktır. Kokusu ve tadı acıdır. Bazı tatlılarda kullanılır.
Kebere (kapari); tipik bir sarmaşığın tomurcuğudur. Tomurcuklar, tuz ve sirke salamurasına yatırılarak kurutulur. Turşuculukta soslarda kullanılır.
Tarçın; defnegiller familyasından bir ağacın ürünüdür. Tarçın, güzel ve hoş kokulu baharatlar arasındadır. Kekler, pudingler, vb. yemeklerde kullanılır.
Zencefil; senede bir meyve veren, tropikal bitkinin, toprak altındaki kökünden çıkarılır. Zencefil, maden suları imalatçıları ve ev kadınları kullanmaktadır. Zerdeçalda aynı ailedendir.Zerdeçal tozu, hardalla turşuya güzel sarı rengini verir.
Maydonoz; yaprakları ile yemekleri süslemektedir. Lezzetinden dolayı, kuru, toz, ve taze yaprakları ile yemeklerimizi renklendirir.
Nane; özellikle kuzu etinin sindirimini kolaylaştırır. Havuç, patates, bezelye, haşlamalarında suyun içine bir iki yaprak atıldığında güzel koku verir.
Adaçayı; yaprakları, çorba, dolma, ördek ve kaz etleri pişirirken kullanılır.
Kekik; salata, dolmalarda kullanılan ve yemeklerimize tad veren bir bitkidir.
|
Baharatların Faydaları ve Kullanım Alanları |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc171455
Gönderme Tarihi: 14.Nis.2023
694 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.hurriyet.com.tr
ACI BAKLA
Şeker hastalığına karşı kullanılır.
ACI KIRMIZI TOZ BİBER
Acı ve tatlı taze biberlerin kurutulup, dövülmesinden elde edilmiştir. Sıcak yöre yemeklerinin çoğunda kullanılır.
ACI YONGA
İştah açıcı, kuvvet verici, kurt ve ateş düşürücü
ADAÇAYI
Gaz söktürücü, antiseptik, kuvvet verici ve uyarıcı
ALIÇ
Özellikle kalp üzerinde etkili, idrar söktürücü, kabız
ALTINOTU
İdrar söktürücü ve kabız etkileri vardır. Basura karşı, haricen kullanılır.
AMBER
Kaşalot balığından elde edilir. Kalbi kuvvetlendirir, iştah açar ve cinsel arzuyu artırır.
ANASON
Gaz söktürücü, iştah açıcı, süt artırıcı ve uyku vericidir.
ANDIZ KÖKÜ
Safra söktürücü, öksürük kesici, göğüs yumuşatıcı,kuvvet verici ve kurt düşürücüdür.
ARDIÇ TOHUMU
İdrar artırıcı, terletici, midevî ve antiseptik özellikleri vardır.
ASPİR
Romatizma ağrılarına karşı etkilidir. Dahilen terletici, kurt düşürücü ve adet getiricidir.
BALIKOTU
Dahilen kurt düşürücü, sara nöbetlerini azaltıcı olarak kullanılır. Tehlikeli bir drogdur.
BAMYA ÇİÇEĞİ
Dahilen göğüs yumuşatıcı, lapa halinde haricen çıbanları olgunlaştırıcıdır. Kabızlığa karşı etkili ve zararsız bir drogdur.
BESBASE
Müshil, safra ve balgam söktürücü ve kurt düşürücü etkilere sahiptir.
BEYAZ TOZ BİBER
Karabiberin dış kabuğu alınmış ve öğütülmüş olanıdır. Karabiberden daha keskin kokuludur ama tadı karabibere göre daha hafiftir.
BİBERİYE
Dahilen kabız, hazım sistemi uyarıcısı, safra artırıcı ve idrar söktürücü, Haricen ise iltihaplı yaraların tedavisinde kullanılır.
BÖĞÜRTLEN
Kabız, kuvvet verici, idrar söktürücü ve şeker hastalığına karşı kullanılır. Bademcik iltihaplarında da gargara yapılır.
CEVZ-İ BEVVA
Sıcak bölgelerde yetişen bir ağacın bir yemişidir. Rendelenerek toz haline getirilir ve tavalarda, beşamel soslarda, et, dolma ve sarmalarda kullanılır.
CİVAN PERÇEMİ
İdrar artırıcı, iştah açıcı, gaz söktürücü, adet söktürücü ve yara iyileştiricidir.
ÇAKŞIROTU KÖKÜ
Cinsel kudreti artırıcı olarak etkilidir.
ÇAM SAKIZI
Solunum ve idrar yolları hastalıklarında kullanılan etkili bir antiseptiktir.
ÇEKEM
Kabız, idrar artırıcı, kusturucu, kuvvet verici ve tansiyon düşürücü etkileri vardır. Romatizma ağrılarında kullanılır.
ÇEMENOTU
Sert, kahverengimsi sarı renkli bir tohumdur. Öğütülmüş olarak turşularda, çorbalarda, soslarda, güveçlerde ve et yemeklerinde kullanılır.
ÇÖREKOTU
İdrar ve süt artırıcı, iştah açıcı ve adet söktürücüdür.
ÇÖVEN KÖKÜ
Tedavide nadiren kullanılır. Bilhassa tahin helvası yapımında kullanılır. İdrar ve balgam söktürücüdür.
DAĞÇAYI
Uyarıcı, gaz söktürücü, iştah açıcı ve mide ağrılarını kesici özelliklere sahiptirler.
DEFNE YAPRAĞI
Terletici, antiseptik ve midevi etkilere sahiptir.
DEMİR HİNDİ
Müshil ve müleyyin bir etkiye sahiptir. Hiçbir tahriş edici etkisi yoktur.
DENİZ KADAYIFI
Dahilen, çok kullanılan bir göğüs yumuşatıcı ve öksürük kesicidir.
DEREOTU
Maydonozdan sonra en çok kullanılan taze ot. Sindirimi kolaylaştırıcı bir bitkidir. Birçok salata ve zeytinyağlı yemeklerde kullanılır.
DEVE ÇÖKERTEN
Taş düşürücü, idrar söktürücü ve kuvvet verici olarak kullanılmaktadır.
DEVE DİKENİ
Karaciğer hastalıklarına karşı ve safra artırıcı olarak kullanılır.
DOLMALIK FISTIK
Özellikle dolma içlerinde kullanılır.
DUT MEYVASI
Meyvalardan hazırlanan şurup, gargara halinde, ağız ve boğaz hastalıklarına (pamukçuk) karşı kullanılır.
EĞİR KÖKÜ
Gaz söktürücü, terletici ve antispazmotiktir. Dahilen Prostat, haricen ise romatizma için kullanılır.
FASULYE OTU
Özellikle kurufasulye ya da diğer baklagiller pişirilirken katılırsa lezzet veren bir ottur.
FESLEĞEN
Yatıştırıcı, midevi, idrar artırıcı ve gaz söktürücüdür.
FRENK MAYDANOZU
Yerli maydanozun kıvırcık yapraklısı. Kokusu daha hafiftir. Süslemeye çok uygundur.
FUNDA
İdrar yolları dezenfektanı, idrar söktürücü ve kabız etkilere sahiptir.
GELİNCİK
Yatıştırıcı, öksürük kesici, göğüs yumuşatıcı ve hafif uyutucu etkilere sahiptir.
GİNSENG
Kalp kuvvetlendirici ve yorgunluğu gidericidir. Cinsel gücü artırıcı etkileri vardır.
GÜNLÜK
Dahilen kuvvet verici, yatıştırıcı, kabız, idrar artırıcı, adet söktürücü, adet getiricive romatizma ağrılarını dindiricidir.
HALİLE (KARA-SARI)
Sarı halile müshil, Kara halile ise kabız olarak kullanılır. Haricen ise yara iyileştiricidir.
HARDAL TOHUMU
Haricen lapası, yakısı ve banyosu yapılir. Kanı cilde toplamak ve ağrı kesmek için kullanılır.
HAŞHAŞ TOHUMU
Haşhaş bitkisinin tohumudur. Mavi-siyah veya beyaz renkte olur. Ekmek, çörek,börek gibi fırın ürünlerinde kullanılır.Ayrıca kavrularak salata, kanape, meze vesebze yemeklerine de katılır.
HATMİ ÇİÇEĞİ
Göğüs yumuşatıcı ve tahrişleri gidericidir.
HAVACIVA
Kabız ve yara iyileştiricidir.
HAVUÇ TOHUMU
Midevi, gaz söktürücü, gebeliği önleyici ve cinsel gücü artırıcıdır.
HAYIT TOHUMU
İdrar artırıcı, gaz söktürücü ve yatıştırıcıdır.
HİNTCEVİZİ
Bir diğer adı müskat'tır. Beşamel sos ve benzerleri ile peynirli yemeklerde kullanılır. En ince rendeden çekilir. Acımsı tadından ötürü çok küçük miktarlarda kullanılmalıdır.
HÜNNAP
Göğüs yumuşatıcı, öksürük kesici, müshil ve kan temizleyicidir. Şeker hastalığına karşı da kullanılır.
IHLAMUR
İdrar artırıcı, terletici, yatıştırıcı, uyutucu ve göğüs yumuşatıcıdır.
ISIRGAN
Yaprak veya kök, dahilen kan temizleyici, idrar artırıcı ve iştah açıcıdır.
İĞDE ÇİÇEĞİ
Kabız, kuvvet verici ve antiseptiktir. C vitamini deposudur. Gribe karşı etkilidir.
KAFUR
Sinir sistemi, solunum ve kalp üzerinde uyarıcı etkileri vardır.
KAKULE
İştah açıcı, gaz söktürücü ve midevi etkilere sahiptir. Kahveye konur.
KARABİBER
Kuru ve siyah tanelerinin baharlı ve acı bir tadı vardır. Hemen hemen her türlü yemekte bütün veya toz durumda kullanmak mümkündür.
KARANFİL
Uyarıcı, midevi ve antiseptik etkileri vardır.
KEBABİYE
Solunum sistemi antiseptiğidir. Belsoğukluğunda kullanılır.
KEKİK
Midevi, yatıştırıcı, antiseptik etkileri vardır. Etlerde, ızgaralarda, sebzelerde ve balıklarda kullanılır. Özellikle çorbalarda nane gibi kekik de bol kullanılır.
KERBEL
Bir maydanoz türüdür. Salatalarda kullanılır.
KEREVİZ TOHUMU
Uyarıcı ve iştah açıcıdır. Prostat için kullanılır.
KETEN TOHUMU
Müshil, sindirim sistemi iltihapları ve tahrişlerine karşı koruyucudur.
KINAKINA
Midevi, sıtma ve gribal enfeksiyonlara karşı koruyucu, kalp yatıştırıcıdır.
KISA MAHMUT
Midevi, uyarıcı, şeker hastalığına karşı etkilidir.
KİMYON
Genel olarak toz halinde kullanılmaktadır. Türk mutfağında, köftelerde, bazı et yemeklerinde ve sucuk yapımında kullanılır.
KİŞNİŞ
Kişniş genellikle şuruplarda ve likörlerde kullanılmaktadır. Kişniş şekeri pastacılıkta ve bazı et yemeklerinde de kullanılmaktadır. Bitkinin yaprakve filizleri de çorba ve salatalara doğranarak yenir.
KİTRE
Boğaz hastalıkları ve iltihaplarında koruyucudur.
KÖFTEBAHARI
Köftelerde kullanılır.
KÖRİ
Kimyon, biber, zerdeçal, kişniş, karanfil, kakule, zencefil, hintcevizi, demirhindi ve acı kırmızı biberden oluşan bir baharat karışımıdır.
KUDRET NARI
Mide ve barsak ülserine karşı dahilen kullanılır. Yara, çıban ve ekzemalarda haricen kullanılır.
KURU TARHUN
Tazesinin kullanıldığı her yerde kullanılır.
KUŞBURNU
Bilhassa C vitamini bakımından zengindir. Kabız ve kuvvet vericidir. Şeker hastalığına karşı da kullanılır.
LAVANTA
İdrar artırıcı, romatizma ağrılarını dindirici, antiseptik, sinir ve kalp kuvvetlendiricidir.
MAHLEP
Afrodizyak, balgam söktürücü, nefes darlığı ve prostat için, ayrıca şeker hastalığına karşı kullanılır.
MAYDANOZ
Her türlü salata ve yemekte kullanılır. Kök maydanozda ıtırlı bir yağ bulunduğundan bazı soslarda ve yemek sularında bu köklerden yararlanılmaktadır.
MELİSOTU
Salata veya taze meyveler ile kullanılır.
MENENGİÇ
Dahilen idrar ve solunum yolları antiseptiği olarak kullanılır.
MERCANKÖŞK
Kekiğe çok yakın bir ottur. Salatalardan başka et yemeklerinde, sebzelerle de kullanılır. Genellikle yemeğe pişmesine yakın konur. Sindirimi kolaylaştırıcı bir etkisi olduğundan, av etleri gibi sindirimi zor yemeklerde mutlaka kullanılır.
MEYAN KÖKÜ
Göğüs yumuşatıcı, balgam söktürücü, tad düzeltici ve öksürük kesici etkileri vardır.
MISIR PÜSKÜLÜ
İdrar söktürücü ve taş düşürücüdür.
MİSKOTU
Kaz, ördek, yılanbalığı gibi yağlı yiyeceklerde ve yahnilerde kullanılır.
MUSKAT
Gaz söktürücü ve antiseptik olarak bilhassa karın ağrıları için kullanılır.
MÜRSAFİ
Antiseptik ve uyarıcıdır. Bilhassa solunum yolu hastalıklarına karşı kullanılır.
NANE
Özellikle sinirsel kaynaklı mide bulantılarını kesici olarak etkilidir.
OĞULOTU
Yatıştırıcı, midevi, terletici ve antiseptiktir.
PAPATYA
İdrar artırıcı, yatıştırıcı, safra söktürücü, boğaz iltihaplarında ve iltihaplı yaralara karşı etkilidir.
PELİNOTU
Midevi, ateş düşürücü, adet getirici etkileri vardır.
PEMBEBİBER
Özellikle soslarda, et ve balık yemeklerinde kullanılır.
PİMPİNEL
Bir anason türüdür. Genellikle çorba, sebze ve balık yemeklerinde kullanılır.
PUL KIRMIZI BİBER
Acı taze biberlerin kurutulup pul haline getirilmesi ile yapılır.
REZENE
Midevi, gaz söktürücü ve süt artırıcıdır.
ROKA
Yaprakları turp yaprağına benzeyen bir bitkidir. Salata olarak veya tava ve ızgarada pişirilmiş balık yemekleriyle birlikte yenir. Ayrıca, servis tabaklarının süslemesinde de kullanılır.
SAFRAN
Uyarıcı, iştah açıcı, adet söktürücü, koku ve renk vericidir. Değerli bir baharattır.
SALEP
Afrodizyak, kuvvet verici, çocuk ishallerini kesicidir.
SANDALOS
Haricen ve dahilen romatizma ağrılarını dindirici olarak etkilidir.
SARI KANTARON
Dahilen antispazmotik, kabız, yatıştırıcı, haricen ise antiseptik ve yara iyileştiricidir.
SARI SABIR
Kalın barsağa etkili bir müshildir.
SERVİ KOZALAĞI
Çocukların gece işemelerinde, haricen basura ve kokulu ayak terlemelerine karşı kullanılır.
SİNAMEKİ
Kalın barsak üzerinde etkili olan, kuvvetli bir müshildir.
SUMAK
Toz haline getirilerek kullanılmaktadır. Ekşimsi bir tadı vardır. Kebaplara ve bazı salatalara ekşilik vermek için kullanılır.
SUSAM
Simit ve benzer çeşitli hamurlu yiyeceklerde ya da tahin yapmında kullanılır.
ŞAHTERE
İdrar artırıcı, yatıştırıcı, zayıflatıcı ve tansiyon düşürücüdür.
ŞEYTAN TERSİ
Sinir sistemi yatıştırıcısı, hazmı kolaylaştırıcı ve gaz söktürücüdür.
TARÇIN (ÇUBUK)
Bazı pasta, kek, bisküviler ve sütlü tatlılarda ayrıca boza, salep gibi içeceklerde kullanılmaktadır.
TARHUN
Bazı soslarda, salçalı et yemeklerde, soslarda, yumurtalarda ve salatalarda kullanılır.
TATLI KIRMIZI TOZ BİBER
Tatlı kırmızı biberlerin kurutulup toz haline getirilmesiyle elde edilir. Pek çok yemekte kullanılır.
TERE
Bu bitkinin yaprakları genellikle salata olarak yenir. Servis tabakların süslenmelerinde de kullanılır.
TOZ TARÇIN
Çubuk tarçının kullanıldığı her yerde kullanılır.
ÜZERLİK TOHUMU
Kurt düşürücü, adet söktürücü, uyuşturucu, terletici ve yatıştırıcıdır.
VANİLYA
Meksika kökenli bir baharat. Pastacılık ve şekercilikte krema, kek, dondurma, komposto, poşe meyveler ve sütlü tatlıları lezzetlendirmek için kullanılır.
YENİBAHAR
Kullanılan kısmı meyvesidir. İştah açıcı, gaz söktürücü ve kabıza karşı etkilidir. Mutfakta iseetli yemeklerde, köfte, sosis, çeşitli tatlı ve dolmalarda kullanılır.
ZAHTER
Şeker hastalığına karşı kullanılır.
ZENCEFİL
Yatıştırıcı ve gaz söktürücüdür.
ZERDEÇAL
Midevi, gaz söktürücü ve safra artırıcıdır.
ZULUMBA
İştah açıcı, uyarıcı, idrar artırıcı, balgam ve gaz söktürücüdür.
|
|
Baharatlar ve Kullanım Alanları Tarifleri Diğer Konular
|
|