|
|
Baharatlı Sos |
|
bitmeyen şarkı
Editor
Kayıt: 07.01.2011
Mesajlar: 2219 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc64652
Gönderme Tarihi: 19.Haz.2011
3,992 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 katı haşlanmış yumurtanın sarısı
1 Çay kaşığı tuz
1 kahve kaşığı karabiber
1+1/4 su bardağı zeytinyağı
1 çorba kaşığı sirke
1 çorba kaşığı hıyar turşusu (ince kıyılmış)
1 çorba kaşığı kapari (ince kıyılmış)
1+1/2 tatlı kaşığı kuru tarhun
2 katı haşlanmış yumurtanın akı (kibrit çöpü biçiminde kıyılmış)
Yumurta sarılarını, bir kaşığın tersiyle bastırarak süzgeçten geçirip, orta boy bir kaseye koyunuz. 2 çay kaşığı zeytinyağı ile tuz ve biberi ekleyip, yumurta teli ya da elektrikli çırpıcıyla düzgün macun haline gelene kadar çırpınız. Kalan yağı damla damla ve sürekli çırparak ekleyiniz. (Sos kalınlaşmaya başlayınca, yağ biraz daha hızlı eklenebilir.) Zeytinyağı eklerken birkaç damla sirke katıp, bütün yağ konulduktan sonra kalan sirkeyi ekleyerek, mayonez kıvamında bir sos elde ediniz.
Hıyar turşusu, kapari, maydanoz ve tarhunu katıp, karıştırınız. Yumurta akı dilimlerini de ekleyip karıştırdıktan sonra, sosu bir sosluğa boşaltarak, servis ediniz.
Not: Baharatlı sos, soğuk balıkla servis edilen renkli ve lezzetli bir sostur. Kapaklı bir kavanozda, buzdolabında 3 gün saklanabilir.
|
BAHARLI SOS |
|
ayşe diye biri
Aşçıbaşı
Kayıt: 22.09.2010
Mesajlar: 24 Şehir: Mersin |
Kısa URL: https://ml.md/lc56255
Gönderme Tarihi: 22.Eyl.2010
2,069 defa indirildi / yazdırıldı
|
Evvelâ bir tencere içinde, bir mikdar soğan kavurmalı, içine tabiata ye isteğe göre arzu edilecek baharat katmalı ve bir maydanoz ve havuç dahi kıyılmış olarak bunlara karıştırılmalı, sirke dahi ilâve ederek ateşe koymalı, tuz ve et suyunu da bunlarla birleştirerek kaynatmalıdır. Öbür taraftan 50 gram tereyağı ile 50 gram has unu da kavurmalı ve tenceredeki daha evvel hazırlanmış karışım ile kavrulmuş unu, yavaş yavaş, birbirine karıştırarak tekrar tencereyi ateşe koymalı ve bir çeyrek saat kadar bıraktıktan sonra, tencerenin içindekileri kevgirden süzmelidir.
Not: Bu cins soslara, güzel koku ve iyi bir lezzet vermesi için, kekik, karanfil ve defne yaprakları da katılmaktadır. Bilhassa, et yemekleri için tavsiye edilir.
|
BAHARLI SOS |
|
boyoz
Aşçıbaşı
Kayıt: 15.06.2010
Mesajlar: 20 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc52732
Gönderme Tarihi: 15.Haz.2010
2,232 defa indirildi / yazdırıldı
|
35 gram kavrulmuş ufak soğan, 3 gram kekik, 10 gram defne yaprağı ve 1 - 2 karanfil, 50 gram saplı maydanoz, 125 gram kıyılmış soğan ve 50 gram kıyılmış havuçla bir tencereye 125 gram sirke koyarak kaynatınız. Bu kaynama sırasında sirke yarıya inince içine 550 gram et suyu ve yeteri kadar da tuz katarak ateşin kenarına çekiniz.
Ayrıca 65 gram tereyağında 65 gram has unu, yarım kızarıncaya kadar, bir kapta kavurunuz. Sonra tenceredeki sudan biraz alıp bulamaç yapıp azar azar yedirerek tencereye ilave ediniz. Sonra tekrar tencereyi ateşe koyarak yirmi dakika kadar ateşte durduktan sonra indirip süzünüz. Bu salça arzu edildiğinde et ve balıklarda, özellikle köftelerde kullanılır.
|
|
BAHARLI SOS Tarifleri Soslar
|
|