|
|
Bakla |
|
Cacıklı Beldesi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 12.07.2010
Mesajlar: 32 Şehir: Cacıklı |
Kısa URL: https://ml.md/lc53546
Gönderme Tarihi: 12.Tem.2010
8,228 defa indirildi / yazdırıldı
|
En iyisi sakız cinsidir. Çabuk pişer ve çok lezzetlidir. Pişince rengi açık yeşil olur. Yemek için bu cinsi seçmelidir. Diğer cins baklalarda bu lezzet yoktur. Bahçelerde yetişen baklalar, kırlardakinden daha iyidir. Pişince rengi siyahımsı yeşil olur, güç pişer, biraz şeker konmazsa lezzetsiz olur.
|
Bakla Hakkında |
|
Cemo
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 25.07.2014
Mesajlar: 35 Şehir: Zonguldak |
Kısa URL: https://ml.md/lc106303
Gönderme Tarihi: 29.Mar.2015
2,380 defa indirildi / yazdırıldı
|
Metin Okutan
Eski kaynaklarda kurutulmuş baklanın öğütülerek buğday unuyla birlikte ekmek yapımında kullanıldığını görüyoruz. Fakat kuru baklayla yapılan yemeklerin en bilineni fava. Baklanın haşlanıp ezilerek, dereotu ve zeytinyağı ilâvesiyle yapılan favanın, ehlinin elinde bir sanat eserine dönüşmesi işten bile değildir. Genelde meze olarak tüketilmesine rağmen favanın her öğünde yenmesinde sakınca görmeyenler arasındayım.
Kısa ömürlü olduğundan olabildiğine yararlanmaya çalışıyorum. Neredeyse geldiği gibi gidiyor. Fakat "iç bakla" olarak varlığını biraz daha sürdürüyor.
Adında anlaşıldığı gibi baklagiller ailesinin isim kaynağı. Bu ailenin diğer fertlerini fasulye, bezelye, börülce, mercimek ve nohut oluşturur. Hepsi de protein açısından çok zengindir. Akdeniz ve Türkiye'nin de içinde bulunduğu güneybatı Asya kökenli bitkinin yabanî atası henüz bulunamamıştır. En çok Mısır, Fas, İtalya, Türkiye ve Çin'de yetiştirilir. Anadolu'da iri ve küçük taneli olanların yanı sıra kara bakla denilen tür ekilirken, İstanbul'da adını Bayrampaşa semtinden alan çeşide ek olarak arşın ve sakız baklayı anmadan geçmeyelim.
Baklanın taze yaprakları çiğ olarak salata yapılıp yeniyor ve aynı zamanda bu yaprakların kavurması da yapılıyor. Her ikisini de henüz tatma şansım olmadı. O yüzden de lezzetleri konusunda bir söz edemiyorum. Taze baklanın en bilinen yemeği zeytinyağlı olanı. İç bakla ile yapılan zeytinyağlı kereviz ise İstanbul Mutfağı'nın hiç sönmeyen bir yıldızı. Kabukları soyularak kurutulan iç bakladan farklı şekillerde yararlanılıyor. Çorum - Osmancık'ta baklalı yaprak sarması yapılıyor. Amasya'da tarhananın harcına katılıyor.
|
Bakla |
|
tuzak
Aşçıbaşı
Kayıt: 10.08.2018
Mesajlar: 26 Şehir: Isparta |
Kısa URL: https://ml.md/lc136128
Gönderme Tarihi: 11.Ağu.2018
859 defa indirildi / yazdırıldı
|
Ülkemizin hemen her yerinde yetişen baklanın, Sakız, Arşın, Bayrampaşa, Akbakla, Kıbrıs ve Sultani türleri yetişir. Mutfağımızın sevilen mezelerinden biri olan "fava", kurutulmuş iç bakla ile hazırlanır.
Kurutulmuş iç baklayı baharatçılarda veya semt pazarlarında bulabilirsiniz. Tıpkı kuru fasulye gibi akşamdan ılık suda bekletip, ertesi gün suyunu değiştirin ve dilediğiniz gibi pişirin. Baklayı satın alırken, lekesiz, canlı, yeşil renkli ve sert olanlarını seçin, üzeri yer yer kararmış baklayı satın almayın. Tıpkı taze fasulye gibi ortadan ikiye koparıp tazeliğini kontrol edin. Satın aldıktan hemen sonra tüketin, ancak Buzdolabında ve poşet içinde 1- 2 gün taze olarak saklayabilirsiniz.
Besinsel değeri çok yüksek olan baklanın sindirimi kolay ve besleyici bir sebzedir. Tanelerinde bol miktarda azot ve nişasta bulunuyor. Baklagillere adını veren bu sebze, zengin bitkisel protein ve karbonhidrat içerir. Ayrıca demir ve kalsiyum mineralleri açısından çok zengindir. Bakla, A, C, B ve B2 vitaminlere sahiptir. Baklanın idrar artırıcı, kuvvet verici, idrar yollarını temizleyici, ishal kesici ve bağırsak parazitlerini düşürücü etkisi vardır. Şeker hastalarında kan şekerini düşürür. Tohumlarından yapılan lapa, yaralı deri hastalıklarında kullanılır. Baş ağrısına iyi gelir, yüksek albümin ve böbrek kumları için tedavi edici özellikler içeriyor. Bakla cilt güzelliği için de yararlı bir sebze.
|
Antik Çağdan Günümüze Bakla |
|
raflı
Aşçıbaşı
Kayıt: 08.03.2019
Mesajlar: 26 Şehir: Gaziantep |
Kısa URL: https://ml.md/lc141093
Gönderme Tarihi: 09.Mar.2019
754 defa indirildi / yazdırıldı
|
Anadolujet Magazin
Anadoluda bir söz vardır: Çıkar şu baklayı ağzından. Ben de bu söze kulak verip baklanın sırlarını hemen paylaşmak istiyorum.
Günümüz yemek kitaplarında ve çoğu kentte unutulmuş bir kahraman olan baklanın ilginç bir tarihçesi var. Kimi zaman hakkında kötü efsaneler yayılmış, kimi zaman savaştayken komutanlar uğursuz saydıkları bakla tarlasından geçmeyi reddetmiş, kimi zaman da din adamlarının yemesi yasaklanmış. Hakkında bir kitap dolusu karalama bulmak mümkün. Ünlü matematikçi Pisagor, baklanın en büyük düşmanlarından biriymiş sözgelimi; vejetaryen olmasına rağmen baklayı mutfağına hiç sokmamış.
Tabii ki bakla, tarihin her döneminde yerden yere vurulmadı. Baş tacı edildiği zamanlar da oldu. MÖ 6 bin yılından itibaren Nil Nehri etrafında yetiştirilen baklanın süper güçleri olduğuna inanılırdı. Bir zamanlar da iyi şans işaretiydi ve Mısırda törenle tanrılara hediye edilirdi. Akdeniz topraklarında insanoğluna ve her türlü hava koşuluna karşı dimdik ayakta durdu, açları doyurdu ve genetiği hiçbir zaman değişmedi.
Baklaya karşı olanlar gizemini çözememişlerdi belki de. Ama bugün bizler baklanın sırlarını biliyoruz: Seven sevmeyen bir tarafa; yetiştirildiği yerde içindeki bol azotla toprağı besleyen, koca bir baklagil familyasını kucaklayıp onlara ismini veren, düşük kalorili, yüksek oranda lif içeren, bol vitaminli, kadim bir sebze bakla. Çiğken ve özellikle fazla yenirse baş dönmesi yapıyor. Taze ya da kuru bakla, hatta bakla çiçeklerinin polenleri bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara da neden olabiliyor.
Bakla, Anadolu topraklarında kışın sonunda, baharın ilk aylarında yemekleri lezzetlendiren bir malzeme. Egede enginar onunla dans eder, İç Anadoluda mevsimi geldiğinde pilavlar onunla renklenir, sarmalara lezzet verir, yumurta ile kavrulup tutkulu bir aşk yaşar mutfaklarda. İzmirin bakla yemekleri çok meşhurdur örneğin; bakla favası, iç baklalı enginarlı pilavı, baklalı enginar dolması ve zeytinyağlı taze bakla en önemlileri. İstanbulun iç baklalı enginarı, Amasyanın bakla sarması; Ispartanın, Şanlıurfanın bakla boranisi, Zonguldakın çingene bakla yemeği, Çanakkalenin bakla keşkeği, Antalyanın bakla piyazı
Hepsi son derece lezzetlidir! Hatta benim çocukluğumda iri taneli iç bakla sofraları çiğ olarak, zeytinle birlikte süslerdi.
|
|
Bakla Tarifleri Diğer Konular
|
|