|
Baklava |
|
Ranbo
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 20.12.2011
Mesajlar: 43 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc70972
Gönderme Tarihi: 21.Arl.2011
1,971 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
1 paket margarin
6 su bardağı şeker
6 su bardağı su
Unu eleyin 1 paket kabartma tozunu da eleyin. Diğer malzemelerle birlikte kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurun. Hamuru üçe bölün. Üçe böldüğün hamurdan cevizden daha küçük toplar ayır. 30 top yap bunları da 3 e ayır. Hamurların her birini nişasta ile tabak büyülüğünde aç. Nişastalayarak üst üste diz. Dizdiğin 30 tane yufkayı hep birden tepsi büyüklüğünde açın. Her grubu bu şekilde açın ve her 30 tanede ceviz serpin. Sonra baklavayı kes ve iyice kızdırdığın yağı dök. Ceviz serp iyice ısıtılmış fırına ver.
Fotoğraf "Göksen" tarafından gönderildi. 17.08.2015
|
Baklava |
|
kutsal yol
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.03.2012
Mesajlar: 84 Şehir: Konya |
Kısa URL: https://ml.md/lc78248
Gönderme Tarihi: 23.Tem.2012
1,972 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 su bardağı un
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 adet yumurta
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 su bardağı su
1 çimdik tuz
1 paket nişasta
250 gr. dövülmüş ceviz
5 çorba kaşığı margarin
Şerbeti için:
3 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
Una zeytinyağı, yumurta, kabartma tozu, su ve tuz ekleyerek yoğurun ve torbada 30 dakika bekletin. Suyla şekeri kaynatıp şerbet yapın. Hamurdan 30 parça koparın. Tabak büyüklüğünde açın. Beşini, aralara nişasta serperek üst üste koyun ve yine açın. Tepsiye koyup ceviz serpiştirin. Malzeme bitene dek tekrarlayın. Dilimleyip üstüne eritilmiş margarin gezdirin. 180 derece fırında pişirin, üzerine soğuk şerbeti gezdirin.
|
Baklava |
|
Tansu Öz
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 03.02.2014
Mesajlar: 32 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc128674
Gönderme Tarihi: 02.Ekm.2017
904 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.elele.com.tr
Hamuru için:
1 kg un
5 adet yumurta
2 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı su
1 fincan zeytinyağı
250 gr zeytinyağı
250 gr sadeyağ
Şurubu için:
5 su bardağı toz şeker,
4 su bardağı su,
½ limonun suyu
Un, yumurta, tuz, zeytinyağı ve suyu karıştırarak hamur yapın. Bezelere ayırın. Nemli bez altında yarım saat dinlendirin. Bezeleri nişastayla açın. Yufkaları yağlanmış tepsiye en az 8 kat olmak üzere aralarını çok hafif yağlayarak üst üste döşeyin. Üzerlerine dövülmüş ceviz serpin. Tekrar aralarını yağlayarak aynı şekilde kalan yufkaları üst üste serin. Keskin bir bıçakla şeklini verin ve eritilmiş sıcak yağı üzerinde gezdirin. Sıcak fırında pembeleşinceye kadar kızartın. Baklava soğuk, şurup sıcakken üzerine döküp, servis tabağına alın.
|
Baklava |
|
mikado
Aşçıbaşı
Kayıt: 04.04.2018
Mesajlar: 24 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc133172
Gönderme Tarihi: 05.Nis.2018
907 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
Yarım su bardağı yoğurt
Yarım limon
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
3 yumurta
Alabildiği kadar un
2 paket margarin
Şerbet İçin:
2 kilo şeker
2 kilo su
Yarım limon
Tüm malzemeleri karıştırıp kulak memesi yumusaklığında bir hamur elde edelim. Bu hamuru 12 parçaya bölelim. Her parcayı 10 eşit şekilde fındık büyüklüğünde yuvarlaklar elde edelim. Bu yuvarlakları nişasta unu ile açalım. Bir çay tabağı büyüklüğünde 10 taneyi üst üste koyalım. Açılmış nışastası bol olsun. Sonra büyük açalım. Tepsiye koyalım ve üzerine ceviz serpelim. Bu işlem 12 kez yapılacak sonra keselim. Üzerine erimiş 2 adet margarini dökelim ve fırına sürelim. Yaklaşık 40- 45 dakika fırını açmadan pişirelim. Sonra üzerine gazete koyalım 1,5 saatte düşük ayarda pişirelim. Sonra şerbeti hazırlayalım. 2 kilo şeker 2 kilo su yarım limonu koyalım tencereye kaynatalım. Şerbet kıvama gelirken bu arada baklavamız soğusun. Tatlı soğuk, şerbet sıcak olacak. Şerbet kıvama gelince tatlının üzerıne dökelim. 4 saat sonra tatlımız tadını çekecek yenebilecek kıvama gelecektir.
|
Baklava |
|
gülru akyüz
Aşçıbaşı
Kayıt: 05.02.2019
Mesajlar: 24 Şehir: Mardin |
Kısa URL: https://ml.md/lc140320
Gönderme Tarihi: 06.Şub.2019
632 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.sabah.com.tr
200 gram ceviz içi
4 su bardağı baklavalık un
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çorba kaşığı sirke
1 su bardağı süt
2 adet yumurta
1 fiske tuz
Bir buçuk paket margarin veya tereyağı
250 gram nişasta (açmak için)
Şerbeti için:
5 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon suyu
Cevizleri havanda dövelim. Elenmiş unun ortasını havuz gibi açalım. İçine sıvı yağı, 1 çorba kaşığı sirkeyi, sütü, yumurtaları ve tuzu ekleyelim. Özlü bir hamur elde edene dek yoğuralım. 1 Hamurdan ceviz iriliğinde 20 parça koparıp, yuvarlayarak beze yapalım. Bir kaba koyduğumuz bezelerin üzerini, nemli bir bezle örterek yarım saat dinlendirelim. Sonrasında, temiz bir zemine nişasta serpelim. 2 Bezeleri, nişasta serpilmiş zemin üzerinde, oklavayla açalım. Açılan her yufkanın üzerine bolca nişasta serperek, 10 yufkayı üst üste serelim. Yufkaları hep birlikte mümkün olduğunca büyüterek ve yufka gruplarını sık sık alt üst ederek açalım (alttaki yufkaların küçük kalmaması için bu yönteme dikkat edelim). 10 yufkayı margarinle yağlanmış tepsiye serelim. Üzerine iri dövülmüş ceviz serpelim. Kalan bezeleri diğerleri gibi açarak tepsiye serelim. 3 Yufkaları keskin bir bıçak yardımıyla kare dilimler halinde keselim. Yağı eritip 1 dakika kaynatalım. Kaynar haldeki yağın, tortusunu ayırıp kaşık yardımıyla yufkaların üzerine gezdirelim. Baklavayı, ısıtılmış 170 derece fırında, altı üstü pembeleşene dek pişirelim. Bu arada şerbeti için, şekeri, suyu ve limon suyunu birlikte 10 dakika kaynatarak ateşten alalım. Baklavayı fırından çıkarıp soğutalım. Üzerine sıcağa yakın ılıklıktaki şerbeti gezdirelim. Baklava şerbetini emene dek, tepsinin üzerini kapatalım.
|
Baklava |
|
şans eseri
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 18.02.2020
Mesajlar: 30 Şehir: İzmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc148697
Gönderme Tarihi: 21.Şub.2020
511 defa indirildi / yazdırıldı
|
3 Yumurta
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı yoğurt
1 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı elma sirkesi
Yaklaşık 5 su bardağı baklavalık un
Bir fiske tuz
Şerbeti için:
5 su bardağı şeker
4.5 su bardağı su
Yarım limon
Ara katlar için:
1 su bardağı nişasta
250 gr tuzsuz tereyağı
Geniş bir kaba unu ve kabartma tozunu eleyin.
Ardından yumurta, süt, yoğurt, elma sirkesi, tuz ve sıvıyağı ekleyin.
Hamuru iyice yoğurun. Hamur şekil aldıktan sonra mermer bir tezgahta hamuru biraz daha yoğurun.
Hamuru eşit 20 bezeye bölün. Bezelere yuvarlayın ve üzerlerine nemli bez örtüp 15-20 dakika bekletin.
Bezelere tek tek incecik açın. Açtığınız yufkaların birbirine yapışmaması için aralarına nişasta serpin. Yufkaları her katı nişastalı olacak şekilde üst üste koyun.
Ufak bir tencerede tereyağını eritin. Yağın üzerinde oluşan beyaz köpükleri alın ve saf yağ elde edin.
Her katı yağlayarak on yufkayı tepsiye dizin.
Baklavanın iç harcı için dövülmüş 2 su bardağı antep fıstığı ve ¼ çay bardağı şekeri karıştırın. (Üzerini süslemek için sade antep fıstığı tozu da ayırın.)
Yufkanın onuncu katına harcı serpin. Yufkaların on katını tekrar yağlayarak dizin. Baklavanın en üst kısmına bolca tereyağı sürün.
Tepsinin kenar kısımlarını bir bıçak yardımıyla tepsinin içine doğru ittirin.
Baklavanızı istediğiniz şekilde kesin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 45-50 dakika pişirin.
Baklava pişerken şerbeti hazırlayın. Suyu ve şekeri bir tencereye alın, şeker eriyene kadar karıştırın. Şerbet kıvam almaya başlayınca yarım limonun suyunu sıkın. Şerbeti ocaktan alın.
Baklava fırından çıkınca ilk sıcağı çıkmış şerbeti baklavanın üzerinde gezdirin ve baklavayı şerbetini çekmesi için beklemeye alın.
Baklavaya soğuyunca üzerine antepfıstığı tozu serpip servis edebilirsiniz.
|
Baklava |
|
Domates Perisi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 12.10.2021
Mesajlar: 2171 Şehir: Mamak |
Kısa URL: https://ml.md/lc162897
Gönderme Tarihi: 06.Şub.2022
281 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamuru için:
100 gram oda sıcaklığında tereyağı
½ çay bardağı sıvı yağ
½ çay bardağı süt
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı sirke
¼ çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı yoğurt
1 çay bardağı su
4 su bardağı un
Açmak için:
1 su bardağı nişasta
Şerbeti için:
2,5 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
¼ adet limonun suyu
İçi için:
250 gram toz Antep fıstığı
50 gram file Antep fıstığı
Üzeri ve katları için:
250 gram eritilmiş tereyağı
Şerbeti için, orta boy bir tepsi baklava için en uygun şerbet 3 su bardağı şeker ve 3 su bardağı sudan hazırlanan bir şerbet oluyor. Daha büyük bir tepside şerbetinizi hazırlıyorsanız 1 bardak daha arttırarak 4 su bardağı toz şekere 4 su bardağı su şeklinde de yapabilirsiniz. Şerbeti hazırlamak için bir tencere su ve şekerinizi alıp güzelce karıştırarak, orta ateşte şekerin erimesini sağlayarak karıştırın. Güzelce kaynatıp kıvam alınca içerisine mutlaka 4-5 damla limon suyu ilave ederek yeniden kaynamaya bırakın. Şerbetiniz kaşıktan kesik kesik değil de incecik bir ip şeklinde akıyorsa şerbetiniz hazır demektir. Bu nefis kıvamdaki şerbeti ocaktan işte o kıvama gelince alabilirisiniz.
Derin bir kabın içerisinde tereyağı, sıvı yağ, süt, yumurta, sirke, tuz, yoğurt ve suyu birleştirin, güzelce karıştırın.
Azar azar un ilave ederek yoğurmaya başlayın, toparlandıktan sonra tezgaha alın ve un ilave ederek ele yapışmayan bir hamur elde edin.
Hamuru 24 eşit parçaya bölüp beze haline getirin.
Tezgaha bol nişasta serpin ve bezeleri tatlı tabağı büyüklüğünde açın.
Açtığınız bezelerin üzerini temiz bir bez ile örterek 40 dakika dinlendirin.
Tezgahı hafifçe nişastalayın. Ardından bezelerin üzerine nişasta serperek birkaç tanesini üst üste koyup tepsinizin genişliğinde açmaya başlayın.
Tüm bezelere aynı işlemi uyguladıktan sonra yufkaları birbirinden ayırın ve bir tanesini tereyağı ile yağlanmış tepsiye serin.
Açtığınız yufkaları alt katman ve üstl katman olmak üzere ikiye bölün. İlk katları sermeye başlayın ve aralarına eritilmiş tereyağı sürün.
Ortasına fıstığı serin.
Diğer katları da çıktıktan ve aralarına eritilmiş tereyağı sürdükten sonra bir bıçak yardımıyla hafifçe karelere bölün.
Üzerine de kalan tereyağını ekledikten sonra 195 derece ısıtılmış fırında 10 dakika pişirin. Ardından fırını 180 dereceye indirip 35 dakika daha kontrollü olarak pişirin.
Çıkarıp sıcak baklavaya sıcak şerbetini verin. Çektikten sonra üzerine fıstık serpiştirip servis edin.
|
Baklava |
|
dolu
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 28.01.2014
Mesajlar: 1992 Şehir: Denizli |
Kısa URL: https://ml.md/lc179937
Gönderme Tarihi: 16.Ekm.2024
177 defa indirildi / yazdırıldı
|
MasterChef
Hamur için:
4 su bardağı un
2 adet yumurta
1 su bardağı süt
1/2 su bardağı sıvı yağ
1/4 su bardağı sirke
Bir tutam tuz
Nişasta (hamuru açmak için)
İç Harcı için:
2 su bardağı ince çekilmiş ceviz veya antepfıstığı (isteğe göre)
Üzeri için:
250 gram tereyağı
Şerbet için:
3 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
Birkaç damla limon suyu
Derin bir kaba un, yumurta, süt, sıvı yağ, sirke ve tuzu ekleyin.
Tüm malzemeleri bir araya getirerek yoğurun.
Hamur pürüzsüz ve elastik bir kıvam alıncaya kadar yoğurmaya devam edin.
Hamurun üzerine nemli bir bez örtüp 30 dakika kadar dinlenmeye bırakın.
Dinlenen hamuru ceviz büyüklüğünde bezelere ayırın.
Nişasta yardımıyla her bir bezeyi incecik, şeffaf bir hamur tabakası haline gelene kadar açın.
Baklava yapımında hamurun olabildiğince ince açılması, tatlının lezzetini artırır.
Fırın tepsisini yağlayın ve ilk yufkayı yerleştirin.
Yufkaların yarısını tepsiye tek tek sererken aralarına eritilmiş tereyağı sürmeyi unutmayın.
Yufkaların yarısı dizildikten sonra, araya iç harcınızı (ceviz veya Antep fıstığı) serpin.
Kalan yufkaları da yine aynı şekilde kat kat dizerek, her bir katın arasına tereyağı sürmeye devam edin.
Tüm yufkalar serildikten sonra baklavanızı istediğiniz şekilde dilimleyin (genellikle kare veya baklava dilimi şeklinde kesilir).
Kalan tereyağını üzerine dökün ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında altın rengini alana kadar, yaklaşık 45-50 dakika pişirin.
Şerbet için su ve şekeri bir tencereye alın, karıştırarak kaynatın.
Şerbet kaynamaya başladıktan sonra birkaç damla limon suyu ekleyin ve kısık ateşte 10 dakika daha kaynatın.
Şerbetin kıvamı ne çok akışkan ne de çok yoğun olmalı.
Baklavanız fırından çıktıktan sonra, 5-10 dakika ilk sıcaklığının geçmesini bekleyin.
Ardından hazırladığınız ılık şerbeti baklavanın üzerine dökün.
Şerbetin her dilime eşit şekilde dağılması için dikkatlice dökün ve baklavanın şerbeti iyice çekmesi için birkaç saat bekleyin.
Şerbetini çeken baklava artık servise hazır.
Not: İsterseniz üzerine ilave antepfıstığı serperek süsleyebilirsiniz.
|
|