|
Balık Çorbası (Fransa) |
|
melancoly
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 11.04.2006
Mesajlar: 118
|
Kısa URL: https://ml.md/lc4704
Gönderme Tarihi: 09.Haz.2006
2,809 defa indirildi / yazdırıldı
|
500 gr. Levrek
500 gr. Dil Baligi
500 gr. Mezgit
1/2 Su Bardagi Zeytinyagi
2 Büyük Sogan
2 Pirasa
2 Dis Dövülmüs Sarmisak
2 Domates
2 Çorba Kasigi Limon Suyu
1/2 Limonun Kabugu
1 Tatli Kasigi Kekik
2 Çorba Kasigi Kiyilmis Maydanoz
2 Defne Yapragi
1 Tatli Kasigi Tuz
1 Tatli Kasigi Dövülmüs Safran
Tane Karabiber
RUY SOS MALZEMESI
3 Patates (haslanmis)
1 Tutam Safran
3 Dis Sarmisak
1 Su Bardagi Zeytinyagi
3 Yumurta Sarisi (Çig)
2 Yemek Kasigi Salça Tuz
RUY SOSUN HAZIRLANISI:
Yumurta sarilarini zeytinyağı ile çirpin. Patatesi rendeleyin. Hazirladiginiz karisima ekleyerek telle karistirin. Salçayi ilave ederek çirpin.
Karisima zeytinyağı ve tuz ekleyin. Sarmisak ve safrani havanda döverek sosa ekleyin.
ÇORBANIN HAZIRLANISI:
Baliklarin filetolarini dikkatlice çikarin.
Temizlenen baliklardan çikan kilçik ve baslari, deniz ürünleri disindaki tüm malzemelerle birlikte 40 dakika kadar kaynatin.
Çorba hazir oldugunda malzemeleri süzün. Elinizdeki balkları çorbaya ilave ederek 15 dakika kaynatin. Etlerin dagilmamasina dikkat edin.
Çorbayi, ruy sos ve kizarmis ince ekmek dilimleriyle servis edin.
|
FRANSIZ USULÜ BALIK ÇORBASI |
|
atılgan
Aşçıbaşı
Kayıt: 22.01.2009
Mesajlar: 20 Şehir: Van |
Kısa URL: https://ml.md/lc33119
Gönderme Tarihi: 22.Oca.2009
7,330 defa indirildi / yazdırıldı
|
1,5 kilo muhtelif beyaz etli balık
1 kahve fincanı zeytinyağı
2 orta boy soğan
2 orta boy domates
6 bardak su
1 defne yaprağı
yarım kahve kaşığı kırmızı biber
1 demet maydanoz
Zeytinyağını büyükçe bir tencereye koyun. İnce ince kestiğiniz soğanları, kabuklarını çıkarıp parça parça doğradığınız domatesi, defne yaprağını, kıyılmış maydanozu tencereye atın. Sekiz bardak da su ilave edin. Temizlenmiş ve iyice yıkanmış olan balıkları da tencereye koyun. Kuvvetli ateşte 20 dakika kadar pişirin. Tencerenin kapağı kapalı olmalıdır. İnce ince keseceğiniz francalaları iyice kızartarak çorba tabaklarına koyun. Sonra çorbayı bu ekmekli kaplara bölerek servis yapın.
Not: Bu balık çorbası için kırlangıç, iskorpit , mercan, kaya, izmarit kullanabilirsiniz. Bu balıklardan ikisinin veya üçünün bir araya gelmesi çorbaya bir başka çeşni verecektir.
ML® Uskumru Çorbası (görsel)
|
BALIK ÇORBASI |
|
bitmeyen şarkı
Editor
Kayıt: 07.01.2011
Mesajlar: 2219 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc59477
Gönderme Tarihi: 17.Oca.2011
2,470 defa indirildi / yazdırıldı
|
750 gr taze balık (kılçıkları ayıklanmış)
6 orta boy patates (kabukları soyularak dilimlenmiş)
1 defne yaprağı
1 soğan (ince kıyılmış)
1 küçük kereviz (soyulup küçük doğranmış)
2 diş sarımsak (biri bütün, biri dövülmüş)
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı maydanoz (kıyılmış)
1 tatlı kaşığı rendelenmiş portakal kabuğu
Yarım bardaktan biraz fazla zeytinyağı
250 gr alioli sos
4 dilim tost ekmeği (kızarmış)
Balığı keskin bir bıçakla küçük yemek lokmaları büyüklüğünde parçalara bölüp, büyükçe bir tencerenin dibine yerleştiriniz. Üstünü patateslerle örtünüz. Defne yaprağmı, soğanı, kerevizi ve dövülmüş sarmısağı ekleyiniz. Tuz, biber, maydanoz ve portakal kabuğu rendesini patateslerin üstüne serpiniz. Zeytinyağını da döküp, malzemenin üstünü örtecek kadar kaynar su ekleyiniz. 20 dakika, patatesler yumuşayana kadar, hızlı hızlı kaynatınız.
Çorbayı süzerek başka bir tencereye alınız; balık ve patatesleri önceden ısıtılmış bir servis tabağına aktarınız.
Bir diş sarımsak ile iyice ovulmuş tost ekmeklerini, çorba kâselerine yerleştiriniz. Tencereyi ateşten alıp, alioli sosu devamlı karıştırarak yavaş yavaş ekledikten sonra, çorba kâselerine dökünüz. Patates ve balıkları, servis tabağıyla çorbadan ayrı olarak servis ediniz.
Not: Güney Fransa'nın geleneksel çorbasıdır.
|
Balık Çorbası |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc96002
Gönderme Tarihi: 18.Şub.2014
3,774 defa indirildi / yazdırıldı
|
Bouille Boisse
Milli Eğitim Bakanlığı
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
Ankara 2006
1 adet kırlangıç balığı
1 kg levrek veya mercan balığı
3 lt su
3 adet defne yaprağı
6 adet soğan (3 adedi ince kıyılmış)
75 g margarin
7-8 diş dövülmüş sarımsak
2 çorba kaşığı un
300 g havuç (jülienne doğranmış)
300 g pırasa (jülienne doğranmış)
2 adet çuşka biberi (jülienne doğranmış)
300 g mantar (dörde bölünmüş)
2 g safran
Balıkları su, defne yaprağı ve 3 bütün soğan ile 10-12 dakika ağır ateşte pişirin.
Balıkların derilerini ve kılçıklarını ayırın, bir kapta bekletin. Balık suyunu bir tencereye süzün.
Margarini ayrı bir tencerede kızdırın. Kalan soğanları, sarımsaklı çeşniyi ve unu katarak beraberce kavurun.
Havucu, pırasayı ve çuşka biberini ekleyip biraz daha kavurun ve biraz pişmesini sağlayın.
Balık suyunu, tuzu ve mantarı ekleyip 5-7 dakika ağır ateşte pişirmeye devam edin.
Balık etini düzgün parçalara bölün, balıkları safranı çorbaya katıp 5-7 dakika daha pişirin. Baharatını kontrol edip servis yapın.
|
|