|
|
Balık Dolması |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc160406
Gönderme Tarihi: 03.Ekm.2021
261 defa indirildi / yazdırıldı
|
Tuğrul Şavkay
2 kg. mercanbalığı
100 gr. kuşüzümü (1/2 su bardağı)
150 ml. zeytinyağı (10 çorba kaşığı)
100 gr. çamfıstığı (1/2 su bardağı)
300 gr. soğan (ince kıyılmış), (3 orta boy)
225 gr. pirinç (ayıklanıp, yıkanmış), (1 su bardağı)
Tuz
Taze çekilmiş karabiber
Balıkların karnını az miktarda yararak solungaçlarını ve iç organlarını dışarı çekin. Bu yarıktan bıçağı içeri sokup, orta kılçığına paralel giderek bu boşluğu genişletin. Balıkları birkaç kez soğuk su ile yıkayıp, bir süzgüce çıkarın.
Kuşüzümlerini bir tel süzgecin içine koyup, sertçe ovalayarak saplarının ayrılmasını sağlayın. Yıkayıp süzdürün ve soğuk suya koyarak biraz şişmeye bırakın.
Tencerede zeytinyağını kızdırın, içinde fıstıkları altın sansı renk alıncaya kadar kızartın. Soğanı katıp, fıstıklarla birlikte, pembeleşinceye kadar kavurun. Ayıklanıp yıkanmış pirinci, kavrulmuş soğana katın. Pirinçlerin rengi matlaşıp, hafif sararıncaya kadar kavurmayı sürdürün. Tencereye suyunu süzdürdüğünüz kuşüzümlerini, ardından da baharatı ekleyin. 1/2 su bardağı suyu katarak bir taşım kaynatın. Dolma içini kapağı kapalı olarak kısık ateşte 15 dakika pirinçler biraz yumuşayıncaya kadar pişirin.
Hazırladığınız dolma içini yardığınız boşluktan balıkların içine doldurun. İğne iplik alıp, doldurduğunuz bölümü dikkatlice dikerek kapatın.
Fırınınızı 180°C’ye getirip, ısıtın. Balıkları, her yanını zeytinyağı ile iyice yağlayıp bir fırın tepsisine dizin. Tepsiye balıkların yansına gelecek kadar tuzlu su koyun. Tepsiyi fırına sürüp üzeri kızarıncaya kadar balıkları pişirin. Üzerleri kızarınca öteki yüzünü çevirip, yeniden fırına sürün. Balıkların her iki yüzü de kızarınca fırından alıp, sıcak olarak servis yapın.
|
Balık Dolması |
|
AnnemAnnem
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.07.2020
Mesajlar: 32 Şehir: Çorum |
Kısa URL: https://ml.md/lc152190
Gönderme Tarihi: 07.Ağu.2020
336 defa indirildi / yazdırıldı
|
"Kitabüt Tabbahin" 13. yy. el yazması yemek kitabı
Günümüze Uyarlayan: Osman Güldemir
Levrek 1 orta boy 350 gr. (Pulları temizlenmiş)
Zeytinyağı 5 yemek kaşığı 50 gr.
Soğan 2 orta boy 150 gr. (Sıçan dişi doğranmış)
Fıstık 1 yemek kaşığı 10 gr. (Dolmalık)
Kuş üzümü 1 yemek kaşığı 10 gr. )Saplarından ayıklanmış)
Tuz 1 tatlı kaşığı 6 gr.
Karabiber ½ tatlı kaşığı 1 gr. (Toz)
Tarçın ½ tatlı kaşığı 1 gr. (Toz)
Karanfil ¼ tatlı kaşığı 0,5 gr. (Toz)
Kakule ¼ tatlı kaşığı 0,5 gr. (Toz)
Un 3 yemek kaşığı 18 gr.
Bonbon şeker 3 yemek kaşığı 30 gr. (Renkli, irice kırılmış)
Balık avuç içersinde biraz yuvarlanır, yüzgeçleri çıkarılır.
Keskin ince bir bıçak ile eti ile derisi arası ayrılır, kuyruğunun kemiği kıvrılarak kırılır (ama derisi tahrip edilmez).
Başı çekilerek eti bütünce çıkarılır.
Kılçıklarından ayrılıp, küçük küpler şeklinde doğranır.
Bir tavaya 2 yemek kaşığı zeytinyağı koyulur, soğan kavrulur.
Balık eti, fıstık, kuş üzümü, tuz, karabiber, tarçın, karanfil ve kakule eklenip pişirilir.
Balık derisinin içine doldurulur.
Una bulanıp, 3 yemek kaşığı zeytinyağında iki tarafı kızartılır.
Tabağa koyulup üzeri bonbon şekerleri ile süslenir, hoş görünüşlü olur.
Not: Orijinal metinde büyükçe balıktan yeterince şeklinde yazmaktadır. Orijinal metinde balığın kafasının yerine kapatılması yazmamaktadır. Ancak bu uygulamada şeklin bütün kalması amacıyla içi doldurulduktan sonra kafası da yerleştirilmiştir.
|
|
Balık Dolması Tarifleri Osmanlı Yemek Tarifleri
|
|