Milli Eğitim Bakanlığı
Hamur:
4 su bardağı un
2.5 çay kaşığı tuz
2.5-3 çay bardağı su (maden suyu)
Kabaklı İç:
Bal kabağı (750gr)
1 çorba kaşığı tereyağı
Yarım çay bardağı şeker
Gözlemeyi Tamamlama;
½ kase un (yufka açmak için)
½ çorba kaşığı tereyağı
İsteğe bağlı Tuz, biber, pul biber
Bir kap içinde, una tuz ekleyerek üzerine maden suyunu birden ekleyerek yoğurulur.
Hamur özleştirildikten sonra parçalara ayrılarak bir nemli bez içinde 15 dk. kadar dinlendirilir.
Kabağın çekirdekli kısımları temizlenerek, kabukları soyulur.
Tenceredeki tereyağının üzerine küçük parçalar halinde doğranmış kabaklar ilave edilir.
Kabakların üzerine şeker serpilip 20-30 dk., suyunu bırakana kadar, kapağı örtülü bir şekilde bekletilir.
Kısık ateşte kabaklar yumuşayana kadar 30 dk. pişirilir.
Pişmiş kabaklar mikser veya çırpma teli yardımıyla ezilir.
Harcın içine tuz ve bol miktarda biber eklenir.
Hazırlanan hamur bezelerinden, un serpilerek bir oklava yardımıyla yufkalar açılır.
Yufkanın tam yarısına, iç malzemesi konulur.
Yufkanın içli kenarı, hafif ıslatılarak diğer yarısı, için üzerine gelecek şekilde üzerine kapatılıp yarım daire şekli verilir.
El içiyle gözlemenin üzerine biraz bastırarak iyice yapışması ve ince olması sağlanır.
Kızgın saç veya tava üzerinde her iki tarafını kızartılarak pişirilir.
Hazırlanan gözlemenin üzerine biraz tereyağı sürülerek servis edilir.
|