|
|
Batırık (Karaman) |
|
Sorunsuz
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 18.03.2020
Mesajlar: 44 Şehir: Keçiören |
Kısa URL: https://ml.md/lc149442
Gönderme Tarihi: 25.Mar.2020
338 defa indirildi / yazdırıldı
|
Fatma Ünlükuş
Düğürcük ile rende domates karıştırılır üzeri kapalı dinlendirilir.
İnce kıyılmış soğan, reyhan, kıyılmış yeşilbiber ve tuz ilave edilerek iyice yoğrulur.
Düğürcükler yumuşayınca kavrulmuş tahin, ceviz de ilave edilir.
Biraz daha yoğrulunca isteğe göre birazı köfte şeklinde sıkılır.
Sıkma doğranmış biber ve domates, piyaz soğan, doğranmış salatalık, turşu ve marul ile tüketilir.
Geri kalan karışıma soğuk su eklenir ve çorba kıvamına gelene kadar iyice ezilir.
Üzerine kıyılmış ceviz, maydanoz ve kırmızı biber serperek, lahana, asma yaprağı, piyaz soğan, doğranmış domates ve salatalık gibi sebzeler ile birlikte yenir.
|
Batırık (Karaman) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc52683
Gönderme Tarihi: 13.Haz.2010
2,529 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 su bardağı ince bulgur
2 su bardağı rendelenmiş domates
2 adet rendelenmiş kuru soğan
1 dolu çorba kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı kuru reyhan
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
1 su bardağı tahin
yarım demet maydanoz
1,5 tatlı kaşığı tuz
Bulgurun üzerine domates, soğan eklenir, bulgur yumuşayana kadar ovulur. Sonra salça, reyhan, kırmızı biber ve tuz katılır, bütünleşene kadar yoğrulur. Bu arada başka bir kapta tahin, orta ateşte kavrulur, rengi değişmeye başlayınca ateşten alınır ve batırığa eklenir. Tahin de homojen olarak harca yayıldıktan sonra, ince kıyılmış maydanoz eklenir, köfte şekli verilir.
Not: Batırık daha fazla domates kullanılarak ve buz eklenerek sıvı şekilde yaz aylarında çorba gibi tüketilir.
|
Batırık (Karaman) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc32047
Gönderme Tarihi: 24.Arl.2008
2,739 defa indirildi / yazdırıldı
|
Karaman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
MALZEMELER
Düğürcük Köftelik Bulgur 4 Su bardağı
ceviz Döğülmüş Ceviz 2 Su bardağı
domates 3 kilo
soğan 2 adet
maydanoz 1 demet
reyhan (fesleğen) 2 dal
Yeşil biber 3 adet
tuz 1 çorba kaşığı
kırmızıbiber 1 çorba kaşıgı
GARNİTÜR OLARAK:
Haşlanmış lahana yarım kilo
Haşlanmış lahana yaprak yarım kilo
Haşlanmış lahana soğan yarım kilo
Marul 2 adet
domates 7 adet
Yeşil biber yarım kilo
YAPILIŞI:
1) Domatesler yıkanıp, rendelendikten sonra düğürcük ile karıştırılır.
2) Bu karışım beklerken içine kıyılmış soğan, reyhan, yeşil biber, tuz ilave edilerek iyice yoğurulur.
3) Düğürcükler yumuşayınca cevizi de ilave edilir.
4) Biraz daha yoğurulunca isteğe göre bir kısmı sıkma (köfte halinde) yapılır ve servise sunulur (Sıkmalar soğan puyazı, turşu, domates, salatalık, marul ve biber ile birlikte yenilir).
5) Diğer kısmına soğuk su ilave edilerek iyice ezilir, çorba kıvamına gelince servise hazır olur.
6) Servis yapılırken üzerine ezilmiş ceviz, kıyılmış maydanoz, kırmızı biber ve istenirse tuz da ilave edilerek yenmeye sunulur. Hazırlanmış olan lahana, yaprak, soğan, domates, salatalık gibi sebzeler ile birlikte yenir.
|
|
Batırık (Karaman) Tarifleri Kırşehir Yemekleri
|
|