|
Batırık |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc96074
Gönderme Tarihi: 21.Şub.2014
1,745 defa indirildi / yazdırıldı
|
Milli Eğitim Bakanlığı
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
Ankara 2006
2.5 su bardağı ince bulgur
3 su bardağı ılık su
1.5 su bardağı tahin
150 g kuru soğan
3 orta boy (250 g) domates
1/2 yemek kaşığı domates salçası
6-7 adet yeşil soğan
1 demet maydanoz
1/2 su bardağı limon suyu (isteğe bağlı artırılabilir)
2.5 tatlı kaşığı tuz
1.5 tatlı kaşığı kırmızı biber
1.5 tatlı kaşığı kimyon
Bulguru derin tepsiye koyup ve ılık suyla ıslatıp, kapağı kapatarak 20-25 dakika bekletin.
Soğanı soyup ince kıyın.
Yeşil soğan ve maydanozu yıkayıp ayıklayın ve ince kıyın.
Domateslerin kabuğunu soyup küçük doğrayın.
Bulgura kuru soğanı, salçayı, domatesi, kimyon ve kırmızı biberi katarak yumuşayıncaya kadar yoğurun.
Tahini katıp tekrar yoğurun.
Yeşil soğan, maydanoz, tuz, limon suyu katıp karıştırın.
Avuç içinde, parmaklar arasında sıkarak köfte şekli veriniz, marul (turşu veya domates salatasıyla da servis yapabilirsiniz) ile servis ediniz.
Not: Ermenek'de batırık, dövülmüş ceviz içiyle; İçel de ise küncüyle (susamla) veya yer fıstığıyla yaparlar. Malatya -BATIRIK- denilen yiyecek bunlardan tamamen farklıdır. Kış aylarında kurutulmuş domatesle yapılan batırığın tadı çok güzel olur.
|
Batırık |
|
Tanju Çakır
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.06.2020
Mesajlar: 44 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc151242
Gönderme Tarihi: 16.Haz.2020
380 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 su bardağı kısırlık bulgur
Yarım çay bardağı tahin
1 yemek kaşığı biber salçası
1 adet kuru soğan
2 adet domates
2 adet salatalık
Yarım demet maydanoz
2 adet yeşil biber
Yarım demet nane
3 dal taze soğan
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Yarım çay bardağı limon suyu
1 tatlı kaşığı pul biber
1 çay kaşığı kimyon
5 su bardağı soğuk su
2 çay bardağı sıcak su
2 yemek kaşığı nar ekşisi
Marul
Tuz
Domates, biber, salatalık ve yeşillikleri ince ince doğrayın.
Soğanı rendeleyin ve kenara alın.
Bulgurun üzerine sıcak suyu döküp kabarmasını bekleyin.
Bulgurlar kabarırken tahini bir tavada ısıtıp bulgura ekleyin.
Kimyonu, soğanı, salçayı ve sebzeleri de ilave edip harmanlayın.
Baharatları ve nar ekşisini de ilave edip ezmeden güzelce karıştırın.
Son olarak 5 su bardağı suyu ekleyip marulla servis edin.
Not: Dilerseniz suyu eklemeden, küçük köftecikler yaparak da batırığı servis edebilirsiniz.
|
Batırık |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc167433
Gönderme Tarihi: 20.Eyl.2022
373 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 çay bardağı ince bulgur
5 su bardağı soğuk su
1 çay bardağı susam
1 adet kuru soğan
Yarım su bardağı tahin
5 adet domates
3 adet salatalık
1 çay bardağı fıstık
1 yemek kaşığı salça
Yarım demet maydanoz
1 adet pancarın çeyreği
Çeyrek lahana
Nar ekşisi
Limon
Tuz
Bulguru 1 su bardağı kadar suyla ıslatıp bekletin.
Daha sonra domatesi rendeleyip salçayla birlikte bulgura ilave edip güzelce yoğurun.
Salatalık ve soğanı küp küp doğrayın.
Maydanozu da ince ince kıyın.
Hazırladığınız malzemeleri bulgura ekleyip güzelce yoğurun.
Lahana ve pancarı haşlayın ve sonra da doğrayın
Fıstık ve susamı da bir tavada kavurun. Üzerine de tahini ekleyip blender'dan geçirin.
Hazırladığınız sosu ve tuzu da bulgura ilave edin.
Bulgurlu harç hazır olunca bir kısmını ayırın ve köfte şekli verin.
Kalan harca da su ilave edin.
Ardından nar ekşisi, limon suyu ve tuz ekleyin.
Kaselere alıp haşlanmış lahana ve pancarla süsleyin.
|
Batırık |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc168109
Gönderme Tarihi: 24.Ekm.2022
209 defa indirildi / yazdırıldı
|
Yarım su bardağı köftelik bulgur
Yarım yemek kaşığı biber salçası
1 adet kuru soğan
1 adet domates
1 demetin yarısı maydanoz
1 demetin yarısı nane
1 adet yeşil biber
3 yaprak marul
2 dal taze yeşil soğan
2,5 su bardağı sıcak su
1'er çay kaşığı kimyon, pul biber karabiber
1 çay bardağı limon suyu
1 yemek kaşığı nar ekşisi
Bulgurları önce ılık su da ıslayın. Aynı kısır gibi.
Daha sonra salça ve soğanı içine ekleyip yoğurun.
Tüm malzemeleri ince ince kesip içerisine ekleyin.
Onu da iyice yoğurduktan sonra baharatları ve nar ekşisini ekleyin.
Sulu tüketmek istiyorsanız 4 bardak su ekleyin.
|
Batırık |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc170991
Gönderme Tarihi: 22.Mar.2023
226 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://cook.com.tr
Sızma Zeytin Yağı 1 Kahve Fincanı
Nane 1 Tutam
Kimyon 1 Çay Kaşığı
Maydanoz 1 Tutam
Pul Kırmızıbiber 1 Tatlı Kaşığı
Limon Suyu 1 Kahve Fincanı
Marul 3 Yaprak
Su 6 Su Bardağı
Nar Ekşisi 1 Adet
Köftelik Bulgur 1 Su Bardağı
Sivri Biber 2 Adet
Domates Salkım 2 Adet
Kurutulmuş Domates 1 Adet
Beyaz Lahana 1 Adet
Taze Soğan 3 Adet
Gümüş Soğan 1 Adet
Biber Salçası 1 Çorba Kaşığı
Salatalık 2 Adet
Tahin 1 Fincan
Dolmalık Fıstık 1 Adet
Tüm sebzelerimizi yıkayıp hazırlayalım.
Tahini küçük bir tava da biraz kavuralım.
Bulguru 1,5 çay bardağı sıcak su ile ıslatalım.
Yerfıstığımızı küçük parçalar haline getirelim.
Tahin bulgur yerfıstığı ve kimyonu derin karıştırma kabında karıştıralım.
Salatalıklar domatesler biber taze soğanlar nane maydanozlar ve marullar ince ince doğranır.
Bulgur karışımına kuru soğanı rendeleyin, salçayı ekleyin.
Önceden ıslatılmış yumuşamış domatesleri de katabilirsiniz.
Karışıma nane ve maydanozu da ekleyin.
Yeşil biber, taze soğan, nane maydanoz domates salatalık zeytinyağını limon suyunu, pul biberini tuzu ilave edin.
Elinizle çok fazlada ezmeden karıştırın.
Çukur tabağa aldığınız batırığı arzu ederseniz ince kıyılmış marul ve haşlanmış kıyılmış lahana ile de servis yapabilirsiniz.
|
|