|
|
Batırma (Ermenek Karaman) |
|
ekiz
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 04.11.2019
Mesajlar: 33 Şehir: Muğla |
Kısa URL: https://ml.md/lc146588
Gönderme Tarihi: 07.Kas.2019
706 defa indirildi / yazdırıldı
|
Ömür Akkor
Üç türü var; cevizlisi, Ermenek domateslisi (deli batırık) ve çiğ köfte gibi yapılan etlisi.
Yanında haşlanmış taze asma yaprağı, lahana, turşu ve çeşit çeşit yeşillikle yapılıyor.
|
Batırma (Ermenek Karaman) |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc170765
Gönderme Tarihi: 10.Mar.2023
135 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://ermenek.bel.tr
Kişi başına bir çay bardağı ince bulgur (düğürcük)
Yeteri kadar olgun domates
1 baş büyük soğan
2-3 adet yeşil biber
Yarım veya bir demet maydonoz
1 bir dal fesleğen (fazlası acı tad verir)
1 su bardağı dövülmüş iç ceviz (fıstık, susam veya kendir de kullanılabilir)
Tuz
Yeterli miktarda 1.5-2 lt su
Domatesler soyulur ince ince doğranır veya rendelenir. Soğan , maydonoz, fesleğen ve biber çok ince bir şekilde doğranır ve ince bulgur yani düğürcükle bunlar tuz ilave edilerek yoğrulur. Düğürcük biraz yumuşayınca ceviz içi ilave edilerek biraz daha yoğrulur.İstenirse su katmadan biraz sıkma ayrılır (sıkma:Çiğ köfteden biraz büyükçe parçalar) daha sonra buna su ilave edilerek sulandırılır ve karıştırılır. Yanında maydonoz, marul, kıvırcık, tere, roka, domates ,salatalık, yeşil biber, taze veya kuru soğan, lahana veya asma yaprağının haşlanmışı ile servis yapılır.
Not: Ermenek bölgesine ait bir yemektir ve daha çok yazın tüketilir. Yapılış ve damak tadına göre Cevizli, Etli ve Deli Batırık olarak sınıflandırılabilir. Delisinin farkı ceviz veya benzerlerinin olmamasıdır. Etlisi ise daha çok Ermenek’te yapılır bir nevi sulandırılmış çiğ köfte gibidir.
|
|
Batırma (Ermenek Karaman) Tarifleri İç Anadolu Yemekleri
|
|