|
|
Beyaz Aşure |
|
vardar
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 09.02.2007
Mesajlar: 394
|
Kısa URL: https://ml.md/lc11986
Gönderme Tarihi: 13.Şub.2007
3,678 defa indirildi / yazdırıldı
|
1.5 bardak aşurelik dövülmüş buğday
3 bardak toz şekeri
1.5 kahve fincanı pirinç
3 bardak süt
30 bardak su
50 gram nohut
50 gram kuru fasulye
50 gram kuru bakla
100 gram ceviz içi
150 gram sultani üzüm
100 gram kayısı
100 gram incir
25 gram kuşüzümü
25 gram çamfıstığı
100 gram badem içi
1 kahve fincanı gül suyu
Üstünün süsü için:
1 narın tanelenmiş içi
10 gram kuşüzümü veya 30 gram sultani üzüm
50 gram ceviz içi
50 gram badem içi
Pirinçle buğdayı bir gece önceden bir tencereye koymalı ve üzerlerini kaplayacak kadar su koymalı. Bir başka tencereye de kuru fasulyeleri, nohutları ve kuru baklaları koyup bunların da üstlerini örtecek kadar su koyup bir kenara bırakmalı.
Buğday ve pirinçlerin ıslandığı suyu süz dükten sonra bunları büyük bir tencereye boşaltmalı. Üzerlerine 30 bardak su koyup tencereyi ateşe oturtmalı ve ortadan az ısılı bir ateşte bunlar iyice yumuşayınca ya kadar 6-7 saat pişirmeli. Bu süre sonunda iyice ezilmiş pirinçle buğdayı ince delikli süzgeçten (veya kalburdan) ezerek geçirmeli (Süzgecin veya kalburun üstünde kalacak buğday posaları atılacaktır).
Helvelenmiş suyla birlikte süzülmüş olan buğday özünün 12 - 13 bardak kadar olması gerekmektedir. Eğer bu miktardan az olursa yeteri kadar sıcak su katmalı. Eğer bu miktardan fazlaysa tencereyi ağzı açık olarak ateşe oturtmalı ve 12 - 13 bardak oluncaya kadar kaynatmalı. Sonra bu buğday özlü suya toz şekeriyle sütü katmalı ve orta ısılı ateşte karıştırarak şekeri eritmeli. Vakit vakit karıştırarak tenceredekileri düğün çorbası kıvamına gelinceye kadar bir - iki taşım kaynatmalı.
Bu işler, yapılırken nohudu, baklayı ve kuru fasulyeyi kaynar suda haşlamalı. Yumuşayınca sularını süzüp bir kenarda tutmalı. Sütlü ve şekerli buğday özlü su kıvamını bulunca yumuşayıncaya kadar haşlanmış kuru fasulyeleri, nohutları, kuru baklaları. sultanî üzümü, kuş üzümünü, küçük parçalara doğranmış kayısıları ve incirleri, çam fıstıklarını ve zar gibi ince kabukları soyulmuş badem içini katmalı. Ceviz içlerini de küçük parçalara bölünmüş olarak kattıktan sonra gül suyunu dökmeli ve tenceredekileri bir taşım kadar kaynatmalı. Tencereyi ateşten indirir indirmez hemen kâselere boşaltmalı ve böylece soğumaya bırakmalı.
Kâselerdeki aşureler soğuyunca bunların üstlerini nar taneleriyle kuş üzümüyle (veya sultanî üzüm) ceviz parçalarıyle badem içleriyle süslemeli ve böylece servis yapmalı.
ML® Aşure için tıklayın
Fotoğraf "İsmet Atabay" tarafından gönderildi. 15.08.2020
|
Aşure |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc36851
Gönderme Tarihi: 25.May.2009
3,063 defa indirildi / yazdırıldı
|
(Bu tarzda pişirilen aşure beyaz olur)
250 gram aşurelik döğülmüş buğday (1.1/2 bardak)
100 gram pirinç (1.1/2 kahve fincanı)
7500 gram su (30 bardak)
750 gram süt (3 bardak)
750 gram toz şekeri (3 bardak)
50 gram kuru fasulye
50 gram kuru bakla
50 gram nohut
100 gram iç ceviz
100 gram kuru kayısı
150 gram sultani üzüm
100 gram incir
25 gram beyaz fıstık
25 gram kuş üzümü
100 gram iç badem
1 kahve fincanı gülsuyu
Tencereye 1.1/2 bardak aşurelik dövülmüş buğday 1.1/2 kahve fincanı pirinç ile üstlerini örtecek iyice kaplayabilecek kadar su doldurulur ve akşamdan sabaha bekletilir. Buna alımı kadar su, 3 bardak toz şekeri ve 3 bardak da süt ilave ederek orta hararetteki ateşte karıştırarak kaynatmak gerekir.
Sonra da az koyulmuş bu sütlü ve şekerli karışıma, bir gece evvelinden suda yatırılmış sonra da yumuşayıncaya kadar haşlanmış 50 gram kuru fasulye, 50 gram kuru bakla, 50 gram nohut ile ayıklanmış ve yıkanmış 150 gram sultani üzüm, 25 gram kuş üzümü, küçük kesilmiş 100 gram kuru kayısı, yine küçük kesilmiş 100 gram incir, 25 gram beyaz fıstık, 100 gram iç badem, küçük parçalara ayrılmış 100 gram iç ceviz ve bir kahve fincanı da gül suyu ilave ederek yeniden kaynatılır. Pişen aşure kaselere taksim edilir ve iyice soğuduktan sonra üstlerini, badem, ceviz, üzüm ve nar ile süsleyerek yapılır.
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 09.08.2021
|
Beyaz Aşure |
|
şikemperver
Aşçıbaşı
Kayıt: 19.05.2008
Mesajlar: 20 Şehir: Bolu |
Kısa URL: https://ml.md/lc23930
Gönderme Tarihi: 19.May.2008
2,704 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 su bardağı buğday
150 gr nohut
100 gr kuş üzümü
150 gr ceviz içi
3 kilo süt
500 gr izmir üzümü
1 çay barağı pirinç
150 gr fasulye
100 gr kayısı
12 adet incir
600 gr şeker
Akşamdan ıslanmış nohut, fasulye, buğday pişirilir. Buğdayın suyu süzülmez. Buğdaya süt ve pirinç ilave edilir. Bir müddet pişirilir. Suları süzülmüş nohut ve fasulye, izmir üzümü, kuş üzümü, doğranmış kayısı ilave ederek pişirmeye devam edilir. İnecek kıvama yaklaşınca doğranıp haşlanmış incir de suları süzülerek aşurenin içine atılır. Cevizler birkaç parçaya kırılarak aşureye ilave edilir. Şekerini ilave edip bir müddet daha pişirip kâselere boşaltınız. Fındık, fıstıkla ve tarçınla süsleyiniz.
Not: Şekeri ilave etmeden herşeyin pişmesi gerekir. Şeker ilave ettikten sonra hiçbir şey pişmez. Çünkü şeker her şeyi sıkar.
ML® Kolay Aşure için tıklayın
|
|
Beyaz Aşure Tarifleri Elmasiye Tarifleri
|
|