|
|
Biber |
|
nihal ibrişim
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 05.05.2009
Mesajlar: 42 Şehir: İzmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc36198
Gönderme Tarihi: 05.May.2009
1,867 defa indirildi / yazdırıldı
|
Seralar sayesinde artık kışın da bulabiliyoruz ama, biberin tadı yazın bir başka oluyor. Dolması, kızartması, salatalarıyla biber yaz sofralarının gözde lezzetlerinden biri...
Biberin birçok çeşidi var. Bunların da besin değerleri çeşidine göre değişiyor. Örneğin dolmalık biber düşük karbonhidrat ve protein değerlerine sahip, bununla birlikte potasyum, folik asit ve C vitamini içeriyor. Portakal ve limonda C vitamini 50 miligram iken, dolmalık yeşil biberde bu değer 128 miligram gibi yüksek bir oran.
Dolmalık yeşil biber, birçok şekilde değerlendiriliyor. Biberin tüm besin değerlerini korumak için en doğru yöntemse, salatalara taze olarak katmak. Ayrıca posa açısından zengin olan biber, kabızlığı da önleyici etkiye sahip.
Yeşil sivri biberlerde de, dolmalık biber gibi çok yüksek besin değerleri bulunuyor. Taze olarak tüketildiği gibi, turşusu da yapılıyor. Yeşil sivri biber kurutularak da tüketiliyor. Bu, genellikle çok acı olan sivri biberler için geçerli. Ülkemizde Gaziantep yöresinde yetiştirilen ufak boylu, acı ve tatlı olan özel bir sivri biber türü ülke içinde tüketildiği gibi, çeşitli ülkelere de satılıyor.
|
Biber |
|
siyami
Super MOD
Kayıt: 26.09.2006
Mesajlar: 1925 Şehir: izmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc97526
Gönderme Tarihi: 20.Nis.2014
1,483 defa indirildi / yazdırıldı
|
Patlıcangiller familyasindan, çiğ ya da pişmiş olarak kullanılan otsu bir bitkinin türevi meyvesidir. Değişik renk ve boyutlarda olanları vardır:
Sarı, kare ya da kısa dolmalık biber
Yeşil kare ya da kısa dolmalık biber
Kırmızı kare ya da kısa dolmalık biber
Portakal rengi kare ya da kısa dolmalık biber
Uzun yeşil dolmalık biber (bunun da iki çeşidi vardır)
Baş dolmalık biber (yeşil)
Satın alınırken parlak olmalarına dikkat edilmelidir. Dolma yapımında çekirdekleri çıkartılarak, bazen de soyularak içi doldurulduktan sonra ocakta veya fırında pişirilerek kullanılır.
|
Biber Hakkında |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc174769
Gönderme Tarihi: 25.Ekm.2023
193 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kurutulmuş ve taze olarak tükettiğimiz biberin birçok çeşidi vardır. Biber lezzetinin yanı sıra hastalıkların tedavisi için de alternatif tıpta kullanılır. Hastalıklara yakalanma riskini azaltırken bazı hastalıkların ise tedavisine yardımcı olur. Demir, magnezyum ve kalsiyum başta olmak üzere birçok mineral içerir. Ayrıca biber; protein ve diyet lifleri açısından da zengin bir içeriğe sahiptir. Ülkemizde dolmalık, sivri ve çarliston olarak yetişen yeşil biberi yemeklerde ve salatalarda bol bol kullanmak gerekiyor. Yeşil biberin içerisinde bol miktarda; C vitamini, beta karoten, A vitamini, P vitamini, K vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini ve E vitamini mevcuttur. A vitamini, E vitamini ve C vitamini içerdiği için antioksidan özelliği yüksek bir sebze olduğundan sağlığınız üzerine çok olumlu etkileri var. Yerli halk tarafından tamamen evcilleştirilmiş olarak tarımı yapılan acı biber, 1493'te Kolomb'un Amerika kıtasına yaptığı ikinci yolculukta yanında götürdüğü Dr. Diego Alvarez Chanca tarafından İspanya'ya getirilmiş, acı biberin nitelikleri hakkında ilk yayın yine onun eliyle 1494 yılında eve döner dönmez yayımlanmış. Dünyanın en acı biberi, Amerika'nın Güney Carolina eyaletinde yetişen Carolina Reaper'dır. Damaklarınızı bazen tatlandıracak bazen de hoş bir acılık bırakacak biber çeşitleri, her koşulda yemeklerin vazgeçilmezi haline gelir.
|
|
Biber Tarifleri Diğer Konular
|
|