Kısa URL: https://ml.md/lc80558
Gönderme Tarihi: 11.Eyl.2012
6,515 defa indirildi / yazdırıldı
Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
20 tane taze asma yaprağı
1 çay bardağı bulgur
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 orta boy soğan
1 çay kaşığı bibersalçası
1 tatlı kaşığı domatessalçası
2 su bardağı su
4 diş sarımsak
3 yemek kaşığı süzme yoğurt
Tuz
İnce ince doğranan soğanlar, sıvı yağ ile bir tencereye konulup kavrulur. İçine domates, bibersalçası ve ince ince kıyılmış asma yaprakları ilave edilir. Birkaç dakika karıştırıldıktan sonra su konularak kaynaması beklenir. Bulgur ilave edilir. Pişince ateşten alınarak servise hazır hale getirilir. İsteğe göre de üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirilir.
Not: Asmanın körpe sürgünlerinin değerlendirilmesi amacıyla bahar aylarında sıkça yapılan bir yemektir.
Kısa URL: https://ml.md/lc158653
Gönderme Tarihi: 06.Tem.2021
302 defa indirildi / yazdırıldı
250 gr taze körpe asma yaprağı
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çay bardağı pirinç
Tuz
Asma yapraklarını birkaç su yıkayın, süzün.
Saplarını çıkartarak ince ince kıyın.
Tencereye yağı ve asma yapraklarını koyun.
Yapraklar sararıncaya kadar kavurun. Salçayı ekleyip 1-2 dakika daha kavurmayı sürdürün. 3 su bardağı kaynar su ve tuzunu katın. Kaynayınca pirinci ekleyin. Yapraklar ve pirinç iyice yumuşayıncaya kadar kısık ateşle pişirin.
Pelte kıvamına alınca ateşten alın; üzerine bol sarımsaklı yoğurt gezdirerek sıcak servis yapın.
Not: Bu lezzetli Ankara yemeğini yapmak için körpe yaprak kullanmak gerekir. Bu nedenle genellikle asmaların yaprak vermeye başladığı ilkbahar aylarında yapılır. Taze asma bulunmadığında salamura yaprak da kullanılabilir. Bu yemeğin kıymalı ve bulgurlu yapılanma Niğdeliler "yaprak ditmesi" derler.