|
Bilik (Malatya) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc31816
Gönderme Tarihi: 24.Arl.2008
7,999 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Süt pişirilir. Buna un katılarak yoğrulur, hamur yapılır. Hamurdan alınan yumak, bir merdane ile hafifçe düzlenir, yuvarlak bilik yapılır. Yahut ele alınan hamur yumağı el ile düzlenip ortası delinerek üzerine yumurta sarısı ve çörek karışımından yapılan sos sürülerek sobanın fırınında pişirilir.
|
Bilik (Malatya) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc85762
Gönderme Tarihi: 15.Oca.2013
4,783 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 su bardağı süt veya yoğurt
1/2 su bardağı kuyruk yağı
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 kibrit kutusu yaş pakmaya
Tuz
Susam
Çörekotu
2 yumurta
Aldığı kadar un
Süt, eritilmiş kuyruk yağı, sıvı yağ pakmaya-tuz bir tencerede iyice karıştırılır. Aldığı kadar unla kulak memesi yumuşaklığından biraz sert hamur hazırlanır, iyice yoğrulur. Üzeri kapatılarak 30' mayalandırılmaya bırakılır.
Hamur mayalandıktan sonra 3-4 parçaya ayrılır. İki santim kalınlıkta açılır, bıçakla kesilerek yağlanmış tepsiye dizilir veya daha küçük parçalara ayrılıp elle daire şekli verilerek tepsiye dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülür, çörek otu, susam dökülerek pembe renkte pişirilir. Sıcak, soğuk servis yapılabilir. Yöremizde ekmek yerine tüketilir.
|
Bilik (Malatya) |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc171868
Gönderme Tarihi: 05.May.2023
127 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malatya Valiliği
3 su bardağı süt
1,5 su bardağı sıvı yağ
5-6 yemek kaşığı tereyağı
5-6 adet yumurta (2 yumurta sarısı üzerine)
Aldığı kadar un (kepekli un, ev unu olarak da bilinir)
Çörekotu
Küncü
Tuz
Ilık süt, sıvı yağ, eritilmiş tereyağı, 4 bütün yumurta, iki yumurta akı ve tuz çırparak karıştırın. Aldığı kadar un ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın.
Hamur dinlendirildikten sonra hamurdan 2 yumurta büyüklüğünde parçalar alarak yuvarlayın.
El ile yassılaştırarak 1 cm kalınlıkta inceltip yağlanmış tepsiye dizin. Çatal ile üzerine şekiller yapın. Ayrıca hamurun birkaç yerine çatal batırarak kabarması engellenir.
Yumurta sarısı sürülüp çörek ve küncü serperek pişirin.
Not: Yağlı ketenin özelliği, piştikten sonra gevrekliğine rağmen sert olmasıdır. Hamur el ile şekillendirildiği gibi merdane veya oklava ile açılarak da hazırlanabilir.
|
|